Hristodulidis, Borrell'in kararında etkili oldu

3 Mart 2024

A
A

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis'in talimatıyla, Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in komisyon belgesine karşı ilk tepkisini göstererek "havlu attığı" belirtiliyor.

ZgotmplZ

 Rum yönetiminin, Kıbrıs soruna ve sorunun çözümüne bağlı olmaksızın Türkiye ile AB arasında yeni ve uzun vadeli yeni bir ilişki öneren Borrell/Komisyon belgesiyle ilgili “daha ilk savaşta” Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in talimatıyla “havlu attığı” belirtildi.

Kathimerini gazetesi, Rum hükümetinin başlangıçta Borrell belgesinin iyileştirilmesini talep ettiğini ancak sonradan bu tutumunu değiştirdiğini bildirdi. Rum yönetimi, diplomatik düzeyde, belgenin Türkiye-Avrupa ilişkilerinde sahneyi belirleyecek çerçeve olarak görülmemesi için sadece belgenin sunulduğuna atıfta bulunulmasını istemişti.

Rum Dışişleri Bakanlığı, Rum Daimi Temsilci Hristina Rafti aracılığıyla AB'deki her türlü görüşmenin AB'nin "önceki kararları" çerçevesinde yapılması talebini iletti. Bu "önceki kararlar", Rum yönetimine güvenlik sağladığı gibi, Berlin ve Brüksel'in Borrell belgesinde istediği özerklik konusunda da bir "siper" olarak işlev görebilir.

Gazete, Berlin'in başlangıçta Rum yönetiminin formülünü kabul ettiğini ancak daha sonra "önceki kararlar" ifadesinin karar metninden çıkarılmasını ve Borrell belgesinin Türkiye-Avrupa ilişkilerini düzenleyen tek siyasi reçete olarak masada kalmasını istediğini bildirdi.

Rum yönetiminin bu konuda çok katı ve talepkar olduğunu belirten gazete, Hristodulidis'in talimatıyla ani bir karar değişikliği yaşandığını belirtti. Bu değişiklikle Rum yönetimi, Türkiye'ye karşı elindeki tek Avrupa baskı unsuru olan Borrell belgesini kaybetmeyi göze almış oldu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar