Hrant Dink'in katili Samast'a yeni dava

19 Kasım 2023

Güncelleme: 19 Kasım 2023

A
A

Hrant Dink cinayetinin tetikçisi olarak bilinen Ogün Samast hakkında yeni bir iddianame düzenlendi. Samast'a "Silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" suçundan 7 yıl 6 aydan 12 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

ZgotmplZ

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'i 19 Ocak 2007'de gerçekleştirdiği silahlı saldırı sonucunda öldüren Ogün Samast, şubat ayında nakledildiği Bolu F Tipi cezaevinden koşullu salıverme kapsamında 15 Kasım'da tahliye edildi. Samast'ın tahliyesi tepkiye neden olmuştu.

YENİ İDDİANAME HAZIRLANDI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından düzenlenen belgede, 12 Nisan 2021 tarihinde suç duyurusunda bulunulduğu ve bu olayın İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde gerçekleştiği ifade edildi. Arat Dink, Delal Dink, Hasrof Dink, Rahil Dink ve Sera Dink Nazarıan, müşteki sıfatıyla yer aldı, Ogün Samast ise 'Suça sürüklenen çocuk' olarak kabul edildi. İddianamede, Yasin Hayal'in 'Suç örgütü yöneticisi olmak', Erhan Tuncel ve Ogün Samast'ın ise 'Suç örgütü üyesi olmak'tan mahkum oldukları belirtildi.

Ayrıca, Ogün Samast'ın 5 Aralık 2014 tarihli ifadesinde, Yasin'in kendisini Erhan Tuncel'in evine götürdüğünü ve orada duyduklarını anlattığı vurgulandı. Samast, Yasin'in kendisine, olayın asıl planının başka bir kişiye yapılması gerektiğini, ancak bu kişinin vazgeçtiğini ve Erhan'ın bu nedenle Ramazan Akyürek ve Fuat müdürden referans aldığını aktardı. Samast'ın, Yasin'in talimatları doğrultusunda olayı gerçekleştireceğini belirttiği ifadesine de yer verildi. 14 Haziran 2022'de yapılan ikinci ifadesinde Samast'ın suçlamaları kabul etmediği ve Yasin Hayal ile Erhan Tuncel arasındaki konuşmaya tanık olduğunu yinelediği belirtildi.

FETÖ'YE HİZMET ETTİ

İddianame aynı zamanda, FETÖ'nün devlet kurumlarını ele geçirme hedefi doğrultusunda bürokratları ve personeli sistem dışına çıkardığı, örgüt üyelerini önemli makamlara yerleştirdiği bilgisini içeriyordu.

Ayrıca, FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün Hrant Dink cinayeti sonrasında İstanbul İstihbarat Müdürlüğü'nü ele geçirdiği ve ardından çeşitli operasyonlar ile 15 Temmuz darbe girişiminin başlatıldığı belirtildi. Ogün Samast'ın doğrudan FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü üyesi olduğuna dair somut delil bulunmasa da, ele geçirilen bazı delillerde örgüt üyeleriyle bağlantılı olduğu ifade edildi. Bu bağlantının, Tuncay Uzundal, Zeynel Abidin Yavuz, Erhan Tuncel, Yasin Hayal, Ersin Yolcu ve Ahmet İskender gibi şüphelilerle birlikte Samast'ın Dink cinayetini işlerken ve sonrasında örgütün çıkarları doğrultusunda hareket ettiğini gösterdiği belirtildi.

Son olarak, Ogün Samast'a "Silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte silahlı terör örgütü adına suç işlemek" suçlamasıyla 7 yıl 6 aydan 12 yıla kadar hapis cezası istendiği ifade edildi. İddianame, 17 Kasım Cuma günü tamamlanarak İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi ve kabul edilirse Ogün Samast'ın ilerleyen günlerde mahkeme karşısına çıkacağı belirtildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar