Holguin'in, "liderlerin sivil toplumu dinlemesini umduğu" iddiası

9 Mayıs 2024

Güncelleme: 9 Mayıs 2024

A
A

BM Genel Sekreteri'nin Kişisel Temsilcisi Holguin'in liderlere sivil toplum aracılığıyla baskı yapmayı tercih ettiğini yazan Rum basını, Yunan Başbakan ve Türkiye Cumhurbaşkanı'nın 13 Mayıs'taki görüşmesine işaret etti.

ZgotmplZ

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterinin Kıbrıs sorunuyla ilgili kişisel temsilcisi Maria Angela Holguin’in adaya gerçekleştirdiği üçüncü tur temasları çerçevesinde dün Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’le ayrı ayrı bir araya gelmesi ve görüşmelerden sonra yapılan açıklamalar, bugünkü Rum gazetelerinde de geniş yer buldu.

Rum basınında verilen bir haberde, Holguin’in dünkü ilk görüşmelerinde Rum Yönetimi Başkanı Hristodulidis’i şaşırtmadığını yazdı.

Holguin’in Hristodulidis’e Türk tarafının “katı tutumunu” ilettiğini öne süren haberde, bu durumun Holguin - Hristodulidis görüşmesinin hemen akabinde, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Holguin’e üçlü görüşmeyi kabul etmesinin söz konusu olmadığına dair olumsuz yanıtıyla teyit edildiğini ileri sürdü.

Rum kesiminin, "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis arasında yapılacak görüşmeden olumlu bir şey çıkmasını umduğu" da kaydedilen haberde, Holguin’in ise liderlerin sivil toplumu dinlemesini umduğunu belirttiğini aktardı.

Rum kesiminin Avrupa Konseyinin kısa süre önceki kararlarından sonra Avrupa Birliği (AB) faktörüne daha çok yatırım yapmayı sürdürdüğünü de kaydeden gazete, 13 Mayıs tarihinin Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis açısından, kendisi ve Cumhurbaşkanı Tatar’ın Holguin’le yapacakları yeni görüşmeler haricinde, Miçotakis ile Erdoğan’ın Ankara’da yapacakları görüşme açısından da kritik olarak addedildiğine işaret etti.

Holguin’in bu farklı yaklaşımların ortasında bulunduğunu yazan gazete, Holguin’in Brüksel, Paris ve Berlin’le görüştüğünü ancak liderlerle sivil toplum aracılığıyla baskı yapmayı tercih ettiğini kaydetti.

LİDERLERLE BAŞ BAŞA GÖRÜŞMEK İSTEDİĞİ İDDİASI

Holguin’in adaya gerçekleştirdiği bu üçüncü ziyaretinde görüşme formatını değiştirmeyi ve liderlerle çalışma arkadaşları olmadan baş başa görüşmeyi istediğini de yazan gazete, bunun tüm taraflar açısından uygun görünen bir format olduğunu, çünkü dışarıya çıkacak herhangi bir bilgiyi kontrol edeceğine işaret etti.

Haberde baş başa görüşmeler taktiğinin bu aşamada sürece yardımcı olarak kabul edildiği de ifade edildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İLGİLİ HABERLER


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar