Hayvan hakları için yasal değişiklik için adım atıldı

4 Nisan 2024

Güncelleme: 4 Nisan 2024

A
A

Barolar Birliği Hayvan Hakları Komitesi, hayvanlara karşı işlenen suçların Ceza Yasası kapsamına alınmasıyla ilgili değişiklik çalışması hazırladı. Esendağlı, belediyelerin yasal yükümlülüklerini yerine getirmediğini savundu.

ZgotmplZ

Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı, hayvan haklarının insan hakları gibi yasal olarak korunması gerektiğini vurgulayarak, "Hayvan haklarının korunması, hayvana karşı işlenen suçları Ceza Yasası kapsamına almakla mümkün olacak" dedi.

Kıbrıs Türk Barolar Birliği Hayvan Hakları Komitesi, hayvanlara karşı işlenen suçların Ceza Yasası kapsamına alınmasıyla ilgili bir değişiklik çalışması hazırladı ve bu çalışmayı Cumhurbaşkanı Vekili, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre'ye sundu.

Esendağlı, görüşmenin ardından Meclis avlusunda bir basın açıklaması yaparak, Hayvan Hakları Komitesi olarak hayvanların maruz kaldığı zorluklara dikkat çekti. Özellikle hayvanlara yönelik işlenen suçların cezasız kaldığı bir ortamda Dünya Sokak Hayvanları Günü'nü kutlamayı reddettiklerini belirtti.

Esendağlı, Hayvan Refahı Yasası'nın yaklaşık 11 yıldır yürürlükte olmasına rağmen belediyelerin yasal yükümlülüklerini yerine getiremediğini ve Veteriner Dairesi'nin denetimde yetersiz kaldığını ifade etti.

Gelecekte hayvan haklarının korunabilmesi için yasa ile korunması gerektiğine dikkat çeken Esendağlı, "Yaklaşık 11 yıldır yürürlükte olan Hayvan Refahı Yasasında yetki karmaşası yaşanmakta ve hantal yapının hayvanlara karşı işlenen suçların cezasız kalmasına ve cezaların caydırıcılık özelliğini yitirmesine yol açmaktadır" dedi.

Esendağlı, Hayvan Hakları Komitesi tarafından hazırlanan ve hayvanları her türlü şiddet ve istismardan koruyacak olan Ceza Yasası değişiklik çalışmasını Meclis Başkanı Zorlu Töre'ye takdim ettiklerini belirterek, tüm siyasilere bu çalışmayı sahiplenme çağrısı yaptı.

Son olarak, Esendağlı, hayvanların can statüsünün yasa tarafından korunmasının önemine vurgu yaparak, "Unutulmamalıdır ki şiddet, toplumun en zayıf ve korumasız yapıtaşı olan hayvandan başlamakta ve beslenmektedir" dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar