Hasipoğlu'nun beklentisi: Umarım Rumların iş birliğini reddi PAB raporunda kayda geçer

26 Mart 2024

Güncelleme: 26 Mart 2024

A
A

UBP milletvekili Hasipoğlu, Cenevre'deki toplantıda kolaylaştırıcıların yaptığı "birlikte çalışmaları önerisinin Rumlar tarafından reddedilmesinin", İsviçreli temsilciler tarafından kayda geçirilmesini umduklarını söyledi.

ZgotmplZ

İsviçre'nin Cenevre kentinde 148'incisi gerçekleştirilen Parlamentolar Arası Birlik (PAB) genel kurul toplantısına, Cumhuriyet Meclisi'ni temsilen heyet başkanı olarak bulunan Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili ve Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu, temaslarına ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu. 

"DAVAMIZ İÇİN LOBİ FIRSATI OLDU"

Hasipoğlu, yılda bir kez düzenlenen PAB'dan KKTC'den siyasi partiler olarak davet aldıklarını belirterek, "Burada 140 ülke ve 1000'in üzerinde milletvekili var. Bizim için önemli bir ortam. Diğer ülkelerin vekilleri ile görüşüp, haklı davamızı anlatmak ve lobi yapmak fırsatını bulmuş olduk." dedi.

PAB toplantısına davet edilmelerinin esas amacının, GKRY milletvekilleri ve siyasal parti temsilcileriyle bir masa etrafında Kıbrıs konusunu konuşmaları olduğunu anlatan Hasipoğlu, PAB'ın, devlet başkanlarından sonra en üst düzeyde Kıbrıs konusunun konuşulduğu bir ortam olduğuna dikkati çeken Hasipoğlu, İsviçreli milletvekilleri arabuluculuğunda, Kıbrıs Kolaylaştırıcılar Grubu Toplantısı kapsamında Rum parlamenterlerle 1,5 saatlik bir görüşme yaptıklarını, herkesin pozisyonunu ortaya koyduğunu ifade etti.

Hasipoğlu, Rum heyetinin üst düzey ve tecrübeli vekillerle toplantıya katıldığını ve "zaman çok hızlı geçti", "bir an önce çözüme ulaşmamız lazım", "hepimiz Kıbrıslıyız", "federasyon modelinde sizlerle birlikte olmak istiyoruz" ve "çözümün de önündeki tek engel Türkiye'dir" diye aynı söylemleri tekrarladıklarını belirtti.

Kendilerinin de "bu kadar zamandır bütün çözüm planlarına 'hayır' dediniz, 'evet' deseydiniz bugün çok farklı bir ortam olacaktı" ve "buna rağmen sizinle bir masa etrafında görüşmelerimize devam edelim" diye Rumlara söylediklerini aktaran Hasipoğlu, şöyle devam etti:

"RUMLAR İSVİÇRE'NİN ÖNERİSİNİ ŞAŞKINLIKLA KARŞILADI"

Egemenlik eşitlik ve uluslararası eşit statü talep eden pozisyonu da iktidar olarak ortaya koyduklarını ifade eden Hasipoğlu, İsviçreli moderatörün "Sizler halklarınızın seçilmiş vekillerisiniz, niye siz Kıbrıs'ta meclis heyetleri olarak meclislerinizi ziyaret etmiyorsunuz? İklim değişikliği, Avrupa Birliği uyum yasaları, deprem ve afet gibi konularda niye ortak bir yasa çalışması yapmıyorsunuz?" diye bir öneri ortaya koyduğunu belirtti.

Hasipoğlu, öneriyi İsviçreli vekil başkanlığındaki Kıbrıs arabulucu ekibi ortaya koyduğunu ve Rumların buna şaşırıp, birbirlerine baktıklarını ve bu öneriyi reddettiklerini kaydederek şöyle devam etti:

İSVİÇRELİ MİLLETVEKİLLERİNDEN RAPORLARINI OBJEKTİF YAZMALARI BEKLENTİSİ

"PAB'da bunun en basit örneğini yaşadık. Bizimle hiçbir şekilde eşit statüyü kabul etmiyorlar. Halbuki Kıbrıs Cumhuriyeti'nin zamanında eşit kurucu ortağı olduğu Kıbrıs Türk halkının 60 yıldır haklarını gasbederek bugünkü zihniyetleri içerisinde bizleri yok saymaya devam ediyorlar. Kıbrıs Türk halkının seçilmiş milletvekilleriyle oturup çalışma içerisine girmekten imtina ediyorlar. İş birliğine yanaşmıyorlar. Kıbrıs Türk halkının seçilmiş vekilleri olarak bu tür uluslararası platformlarda onların gerçek zihniyetini, sahte yüzlerini ortaya koymaya devam edeceğiz. Umarım toplantıyı düzenleyenler ve İsviçreli milletvekilleri raporlarını objektif bir şekilde yazarlar ve Rumların bu retçi tavırlarını kayda geçirirler."

Hasipoğlu, Kıbrıs Rum kesiminin güven oluşturmak için bir adım atarlarsa "KKTC'yi tanır mıyız?" korkusunu taşıdığını belirterek, bu toplantıdaki retçi tavırlarının, KKTC olarak ortaya koydukları uluslararası eşit statü talep eden önerilerinde ne kadar haklı olduklarını bir kez daha gösterdiğini ifade etti.

Toplatıya Hasipoğlu'nun yanı sıra Cumhuriyetçi Türk Partisi Milletvekili Asım Akansoy ve Demokrat Parti Milletvekili Serhat Akpınar katılmıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar