Hasipoğlu sordu: İçimizdeki federasyoncular neye göre böyle düşünüyor?

21 Nisan 2024

A
A

UBP Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu, Rum tarafının çözüm isteğinin olmadığını ve Kıbrıslı Türkleri azınlık olarak gördüğünü belirtti.

ZgotmplZ

UBP Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu, Annan Planı Referandumu'nun 20. yıl dönümü vesilesiyle yaptığı açıklamada, Kıbrıs'ta federal çözüm şeklinin kabul edilmediğini vurguladı. Hasipoğlu, Kıbrıs Türk halkının self-determinasyon hakkının ve demokratik onayının tartışılamayacak olduğunu belirtti.

Hasipoğlu, Annan Planı'nın Kıbrıs Türk halkına verilen izolasyonların kaldırılması sözünün hala hayata geçmemesi ve BM raflarında tutulan Annan Raporu'nun engellenmesi gibi durumlarla birlikte, Kıbrıs Türk halkının güçlü 'evet' oyunun cezalandırıldığını ifade etti.

Ayrıca, Kofi Annan'ın raporunda Rum tarafının çözümü reddettiğini belirttiğini ve 20 yıl sonra Rum tarafının gerçek niyetini göstermek amacıyla yapılan bir soruya Rum liderin verdiği cevabın, aslında çözüm isteği olmadığını gösterdiğini aktardı.

Hasipoğlu, ''Aradan 20 yıl geçmiş olmasına ve bunca tüketilen sürece rağmen, federasyon çözüm modelini bizim içimizde tek alternatif olarak görmeye devam edenler, paylaşıma dayalı bu çözüm şekli için Rum tarafının hazır ve istekli olduğunu hangi eylemlerine göre hala düşünebilmektedirler?'' diye sordu.

Hasipoğlu, Türkiye'nin çözüme olan tavrının önemli göstergelerinden biri olarak Annan Planı sürecini ve Crans Montana'da sergilenen yapıcı politikayı örnek gösterdi. Ancak, Rum tarafının çözüm isteğinin olmadığını ve Kıbrıslı Türkleri azınlık olarak gördüğünü belirtti.

Son olarak, Hasipoğlu, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Kişisel Temsilcisi Maria Holguin Cuellar'a, Rum tarafının 20 yıl boyunca sergilediği tutumu hatırlatarak, egemen eşitlik ve ortak zemin gibi konularda güvenin kazanılması gerektiğini vurguladı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar