Harmancı, toplumlararası etkileşimin teşvik edilmesinin önemini vurguladı

12 Mart 2024

A
A

LTB Başkanı Harmancı Cuellar'ı kabulünde, projeleri hakkında bilgi vererek, Kıbrıs konusunun çözümü için hayata geçirilebilecek güven artırıcı önlemleri aktardı.

ZgotmplZ

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin (BMGS) Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar ve heyetini dün kabul etti.

LTB'den verilen bilgiye göre Harmancı, kabulde Cuellar’a geçiş kapıları ve Kanlıdere Rehabilitasyon Projesi hakkında bilgiler aktardı. Kıbrıs sorunun çözümüyle ilgili görüş ve önerilerini içeren bir mektubu Cuellar’a sunan Harmancı, ivedilikle hayata geçirilebilecek güven artırıcı önlemlere dikkat çekti.

YORGACİS İLE ORTAK KARARLILIĞA DİKKAT ÇEKTİ

2015 yılında Güney Lefkoşa Belediye Başkanı Konstantinos Yorgacis ile Lefkoşa’ya yeni kapıların açılması için ortak talep ve iradelerini ortaya koyan bir mektup hazırlayıp dönemin liderlerine sunduklarını hatırlatan Harmancı, 2020 yılından bu yana toplum liderlerinin müzakerelerden uzaklaşması ve ortak gelecek vizyonunun her iki toplumda da oldukça zayıflamasıyla birlikte toplumlararası etkileşimin teşvik edilmesinin her zamankinden daha büyük bir önem taşıdığını belirtti.

YENİ ARAÇLI GEÇİŞ İHTİYACI

Lefkoşa’nın doğu bölgesinde yeni bir araçlı geçişe ihtiyaç olduğunu vurgulayan Harmancı, “Bir süredir Haspolat’ta tamamen ticari geçişler için kullanılmak üzere yeni bir geçiş kapısının açılması gündemdedir. Yeşil Hat Tüzüğü’nün işletilmesi tabii ki önemlidir. Ancak bu Lefkoşa’nın ve Lefkoşalılar’ın hayatını kolaylaştıracak, geçişleri daha hızlı ve erişilebilir yapacak tüm araçlara açık yeni bir kapı ihtiyacını ortadan kaldırmayacaktır. Bu konudaki ortak talep ve kararlılığımız devam etmektedir.” dedi.

“KANLIDERE PROJESİ SEMBOLİK BİR KÖPRÜ OLACAK"

Cuellar’a Kanlıdere Rehabilitasyon Projesi’nin tamamlanan tasarım çalışmalarını sunan Harmancı, güneyde uygulanan projenin kuzeyde de hayata geçirilmesiyle Kanlıdere’nin şehrin iki yakasını hem fiziksel hem sembolik olarak birleştiren bir köprü görevi göreceğini belirtti. 

Harmancı, BM’yi de projeyi onaylayan ve mali kaynağını 2018 yılında ayırmış olan Avrupa Komisyonu’nu projenin uygulanması için teşvik etmeye davet etti. 

“BELEDİYELER ÇÖZÜME KATKI KOYABİLİR”

Harmancı, sivil toplum katılımının barışın inşasında kritik bir rol oynadığını, topluma en yakın pozisyondaki yönetim birimleri olan belediyelerin ise sivil toplum çalışmalarının daha geniş kitlelere yayılması için önemli bir noktada olduklarını belirtti. 

1962-63 yıllarında yaşanan anlaşmazlık ve bölünmeye sebep olan konulardan birisinin de ayrı belediyelerin oluşturulması olduğunu savunan Harmancı, "İlerde bir anlaşma ortaya çıktığında, ertesi gün hayatın devamını sağlayacak olan yine belediyeler olacaktır. Çözüm hazırlıkları sürecine belediyeleri de dahil edilmesi büyük öneme sahiptir.” ifadelerini kullandı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar