Habertürk yazarı "önemli kaynağa" dayandırdı: Rusya KKTC'ye direkt uçuş yapabilir

19 Eylül 2022

Güncelleme: 19 Eylül 2022

A
A

Habertürk yazarı Güntay Şimşek, ABD’nin "Rusya’ya yaptırımları yerine getirdiği" için Rumlara silah ambargosunu tamamen kaldırması üzerine, Rusya’nın bu karara tepki olarak isteyen havayollarına KKTC'ye direkt uçuş izni vermeye hazırlandığını yazdı.

ZgotmplZ

Haber Merkezi

Ukrayna savaşının ardından Türkiye'nin, köprüleri atan batının aksine Rusya ile diyaloğunu sürdürmesi, kimi kesimlerde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ile ilgili Moskova kanadında önemli gelişmeler yaşanabileceği beklentisine yol açmıştı.

KKTC'nin Rusya tarafından tanınması için koşulların oluştuğu ve Ankara'nın bu fırsatı kaçırmaması gerektiği yorumları yapılırken, Habertürk TV'de Airport Programı'nın yapımcısı Güntay Şimşek, Habertürk gazetesindeki köşe yazısında, bu süreçte ilk adımın direkt uçuşlarla atılacağını ileri sürdü.

ABD’nin Rumlara silah ambargosunu tamamen kaldırmasının Moskova yönetiminin KKTC'ye yönelik bakış açısını değiştirdiğini yazan Şimşek, "önemli kaynağa" dayandırarak, Rusya’nın tepki olarak isteyen havayollarına KKTC direkt uçuş izni vermeye hazırlandığını iddia etti.

Güntay Şimşek'in "Rusya KKTC’ye direkt uçuş yapabilir" başlıklı 18 Eylül tarihli yazısı şöyle:

"ABD’nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne (GKRY) uyguladığı silah ambargosunu Rusya’ya yönelik yaptırımları yerine getirdiği gerekçesiyle bir yıllığına kaldırmasının ilginç yansımaları olacak gibi... Mesela Rusya’nın da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne yönelik bakış açısını değiştirerek, isteyen havayollarına direkt uçuş izni vermek hazırlık yaptığı belirtiliyor.

ABD, GKRY’nin kara para aklama ile mücadelede düzenlemeler yapması ve bunu denetleme konusundaki reformları uygulama çabaları sonrasında, Rus savaş gemilerinin yakıt ikmali ve hizmet için limanlarına girişini engellemek için gerekli adımları attığı için silah ambargosunu kaldırdı. ABD'nin görünen gerekçesi bu. Arka planda başka ne tür hesaplar zamanla ortaya çıkacak. Ancak Rusya’nın da bu karara tepki olarak KKTC ile yakınlaşacağı ve ilk gösterge olarak da direkt uçuşlara yeşil ışık yakacağını önemli kaynaklardan öğrendim. Ancak KKTC-Rusya arasında direkt uçuşlarda Batı'nın ambargosuna takılmamak için özel durumlar gerekiyor."

*Güntay Şimşek, 2009 yılında yayın hayatına başlayan Habertürk gazetesinde haftada 4 gün yazarlık yapıyor. Habertürk TV'de Airport Programı'nın da yapımcılığını üstleniyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar