Güzelyurt'a soğuk hava deposu ve yeni sulama hattı

4 Nisan 2024

A
A

Güzelyurt'a güneş enerjisiyle çalışacak soğuk hava deposu inşa diliyor. Ayrıca, 5 bin 853 dönümlük sulama alanına 17 bin 476 metre hat için bütçe ayrıldı. Her iki projenin finansmanını Türkiye karşılıyor.

ZgotmplZ

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Güzelyurt'a güneş enerjisiyle çalışacak modern bir soğuk hava deposu inşa edileceğini duyurdu. İlk aşamada 15 bin tonluk kapasiteye sahip olacak olan bu depo, dört yıl içinde toplam kapasitesini 40 bin tona çıkaracak.

Ayrıca, Güzelyurt Ovası'nda sulama alanlarının yaygınlaştırılması, proje verimliliğinin artırılması ve yer altı kuyu ve kaynaklarının korunarak geliştirilmesi amacıyla 5.853 dönümlük alana 17.476 metre hat daha ilave edilmesi için, sulama malzemesi ve ekipman alımı yapılıyor.  Projeye 2024 yılı sonuna kadar 22,316,167.TL finansman sağlandı. 

SOĞUK HAVA DEPOSU

Tarım ve Doğal Bakanlığı, Güzelyurt’a ilk etapta güneş enerjisiyle çalışacak 15 bin tonluk ve dört yıl içerisinde toplam 40 bin ton kapasiteye ulaşacak soğuk hava deposu yapılacağını açıkladı.

Türkiye'nin destekleriyle ilk kez bu büyüklükte , bölge üreticilerinin tümünü kapsayacak, kucaklayacak ve destekleyecek bir yatırımın hayat bulacağı kaydedildi.

Projeyle mevcut meyve sıkma kapasitesinin 350 tondan 1000 tona çıkarılacağı kaydedilen açıklamada, narenciyenin yanı sıra,  çilek, muz, üzüm gibi diğer meyve ve tarımsal ürünlerin depolanmasına da imkan sağlanacağı belirtildi. Projeyle birlikte, ürünlerin kalıntı analizlerinin hızlı şekilde yapılabilmesi ve ürün kalitesiyle güvenilirliğinin artırılması adına yeni bir laboratuvarın da yapılacağı vurgulandı.

Projenin tamamlanmasıyla birlikte uluslararası standartlardaki kaliteli ürünlerin dünya piyasasına satılmasının önünün açılacağı ve sürdürülebilir üretimin sekteye uğramayacağı kaydedilen açıklamada, projenin en geç 4 yıl içerisinde etap etap tamamlanacağı belirtildi.

Açıklamada, yapılacak yatırımla bölgedeki tarımsal ürünlerin depolanması ve korunması adına adım atılmış olacağı kaydedildi.

SULAMA PROJESİ

Türkiye'nin mali desteğiyle sulama projeleri hayata geçti.

Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“2018 yılında, bu projenin en önemli ayağı olan Güzelyurt Kalkanlı arasındaki birinci etap  tamamlanarak, Güzelyurt Ovası’na su verilmeye başlanmıştı. 9.531 dönümlük alan sulanmaya başlanmış ve 7.054 metre hat döşenmişti.

2021/2022 döneminde ise ikinci etapta, 2.757,45 dönümlük alana daha 12.878,50 metre hat döşenerek ilave edildi. Ayrıca 2.765,37 dönümlük alana 4.880 metre daha hat döşenerek sulama sahasına ilave edildi.

Güzelyurt Ovası'nda sulama alanlarının yaygınlaştırılması, proje verimliliğinin artırılması ve yer altı kuyu ve kaynaklarının korunarak geliştirilmesi amacıyla 5.853 dönümlük alana 17.476 metre hat daha ilave edilmesi için, sulama malzemesi ve ekipman alımı hedefiyle ise rekor bütçenin (22,316,167.00 TL) 2024’ün sonuna kadar finansmanı sağlandı.

Proje kapsamında, Güneşköy, Yayla ve Güzelyurt Arıtma Bölgesi ovalarının da 3 ana boru hattı aracılığı ile suya olan hasretini giderecek.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar