Güney'in, Gazze yardımını siyasi pazarlığa alet ettiği iddia edildi

9 Mart 2024

Güncelleme: 10 Mart 2024

A
A

Rum hükümetinin; İngiltere'nin Güney'deki Larnaka limanından Gazze'ye insani yardım ulaştırılması girişiminin kurucu ülkeleri arasına isminin dahil edilmesi isteği karşılığında, Kıbrıs konusunda siyasi bir karşılık talep ettiği iddia edildi.

ZgotmplZ

Güney Kıbrıs’ın “Amelthia” ismiyle anılan, Larnaka limanından Gazze şeridine deniz yoluyla insani yardım ulaştırılması girişiminin başlamasına ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen’in dün Güney Kıbrıs’ta gerçekleştirdiği temaslara ilişkin haberler Rum basınında geniş yer buldu.

Fileleftheros gazetesi haberinde, Ameltiha projesinde ısrar etmenin projeyi gerçek kıldığını ve Rum hükümetine büyük kazanımlar sağladığını yazdı.

Bu arada Rumların, İngiltere'nin "isminin" projeye dahil edilmesi karşılığında, Kıbrıs konusunda "karşılık" talep ettiği iddiası da Rum basınında yer aldı.

Rum hükümetinin, söz konusu projeden diplomatik kazanımlar elde ettiğini de vurgulayan gazete, bunun yanı sıra Gazze’ye yapılacak yardımların satın alınması çerçevesinde ekonomik kazanımlar da olacağını aktardı.

Gazete ayrıca, AB Komisyonu, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), İngiltere ve Güney Kıbrıs adına yapılan yazılı açıklamada, söz konusu girişimin hayata geçmesinde Güney Kıbrıs’ın “öncü faaliyetlerinin belirleyici olduğunun” vurgulandığını da aktardı.

Politis gazetesi ise projenin ABD, İngiltere, BAE gibi güçlü ülkelerin desteği, Yunanistan, İtalya ve Hollanda gibi ülkelerin de katkılarıyla başladığını yazdı.

İNGİLTERE'NİN ÖNCÜLERDEN OLMAK İÇİN GİRİŞİM YAPTIĞI İDDİASI

Haberinde Leyen ve Rum lider Hristodulidis’in açıklamalarına da geniş yer veren gazete, İngiltere’nin projenin ilk kurucuları olan ülkeler arasında yer almak adına girişimde bulunduğunu iddia etti.

Gazete, elde ettiği bilgilere dayandırarak verdiği haberinde, İngiltere’nin aslında, projenin öncü ülkeleri arasında yer almadığını, ancak Rum hükümeti nezdinde girişimde bulunarak isminin, ortak açıklama yapan ülkeler arasında duyurulmasını talep ettiğini iddia etti.

DİĞER İDDİA, RUM HÜKÜMETİNDEN KARŞI TALEP GELDİĞİ YÖNÜNDE

Rum hükümetinin, İngiltere’nin Gazze’ye yardım konusunda adım atan ilk ülke olduğunu göz önüne aldığını ve bu yüzden isminin ortak açıklamada yer alan ülkeler arasında dahil edildiğini aktaran gazete, "İngiltere’nin isminin dahil edilmesi karşılığında ayrıca Kıbrıs sorununa ilişkin bir karşılık talep edildiği" iddiasında bulundu.

Habere göre Rum hükümeti, İngiltere’den, “Kıbrıs sorununun çözümüne sebep olacak kadar büyük olmasa da siyasi bir öneme sahip bir karşılık” talep etti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar