Güney'de, çam kese böcekleriyle mücadelede doğal yöntem

3 Mart 2024

Güncelleme: 3 Mart 2024

A
A

Çam kese böceğiyle mücadele için Güney'de, biyolojik yöntemle pilot bölgede çalışma başlatılıyor.

ZgotmplZ

Uzun zamandır gündemde olan çam kese böceğiyle mücadelede Güney Kıbrıs, somut adımlar atma kararı aldı.

Bu önlemlerden birinin çam kese böceğiyle biyolojik mücadele için pilot bir program başlatılması olduğunu bildirildi.

Pilot programın, çam kese böceğiyle mücadelede doğal avcılar olarak bilinen üç kuş türünün kullanılmasıyla ilgili olduğu belirtildi.

 Latince isimleri "Upupa epops" (İbibik), "Periparus ater cypriotes" (Cyprus Coal Tit) ve "Parus major" (Great Tit) olan bu kuş türlerinin çam kese böceğiyle beslendiği ve çam kese böceklerinin üreme dönemlerinin bu kuşların üreme dönemleriyle çakıştığı ifade edildi.

Program kapsamında, çam kese böceklerinin yoğun olduğu bölgelere yapay yuvaların yerleştirileceği belirtildi. Uygun yuvalama alanlarının kuşların bölgeyi tercih etmesine neden olacağı vurgulandı. İlk olarak "Agridia" köyünde pilot programın başlatılacağı açıklandı ve yuvaların çam kese böceklerinin etkili olduğu bölgelere yerleştirileceği ifade edildi.

Pilot programın başarılı olması halinde diğer bölgelerde de uygulanabileceği belirtildi. Ayrıca, çam kese böceği sorununun biyolojik yönetimi için bu tür bir programın önerildiğini ve bu yöntemin, toprakta yaşayan bir bakteri olan "Bacillus Thuringiensis" kullanımından daha ciddi bir zaman ve maliyet gerektirmediğini vurgulandı.

 

ÇAM KESE BÖCEĞİ İNSAN VE EVCİL HAYVANLARA ZARARLI

Çam kese böceği, bahar aylarında çam ağaçları olan parklar, bahçeler ve ormanlarda sıkça görülen bir zararlı türdür. Aslında bir kelebek türü olan çam kese böceğinin bilimsel adı Thaumetopoea pityocampa'dır. Çam ağaçları üzerinde beyaz pamuksu keseler oluşturan bu böcekler, yaşam döngülerini birkaç evrede tamamlarlar. Yazın sonlarında yumurtadan çıkan tırtıllar, kışı geçirecekleri keselerini örmeye başlarlar ve sonrasında Şubat ayından itibaren çam ağaçlarından çıkarak toprağa doğru yol alırlar.

Çam kese böceklerinin insanlar, hayvanlar ve çam ağaçları için zararları vardır. Ağaçlara zarar vererek ağaçların gelişimini olumsuz etkileyebilirler ve uzun vadede ağaç kaybına neden olabilirler. İnsanlar üzerinde temas etmeleri alerjik reaksiyonlara yol açabilir, özellikle piknik yaparken dikkat edilmelidir. Hayvanlar için de ciddi tehlike arz edebilirler, özellikle evcil hayvanlarımızın dillerine temas etmeleri durumunda alerjik reaksiyonlara neden olabilirler. Veteriner müdahalesi gerekebilir, çünkü geç kalınması durumunda hayvanlarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilirler.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar