Güney Kıbrıs, Türkiye AB ilişkilerinin ilerlemesine güveniyor

19 Mayıs 2024

Güncelleme: 20 Mayıs 2024

A
A

Rum Müzakereci Menelaos Menelau, Kıbrıs sorununda Türk tarafının tutumundan dolayı zorluklar yaşandığını söyledi. Menelau Türkiye’nin AB ve Batı ile ilişkilerinde ilerleyebilmesi için Kıbrıs'la ilgili de adım atmaya hazır olmalı dedi.

ZgotmplZ

Rum Müzakereci Menelaos Menelau, Kıbrıs sorununda çıkmazda olmadıklarını, ancak Türk tarafının tutumundan dolayı zorluklar yaşandığını belirtti. Menelau, iki bölgeli, iki toplumlu siyasi eşitliğe sahip federasyona ulaşmanın nihai hedefleri olduğunu ve bu hedefe ulaşmak için çabalarını sürdüreceklerini ifade etti.

Menelau, kendileri için tek yolun "tarihi uzlaşı" diye tanımladığı iki bölgeli, iki toplumlu siyasi eşitliğe sahip federasyon olduğunu vurguladı. Bu bağlamda, Türkiye-AB ilişkileri alanında bazı unsurların oluştuğunu savunan Menelau, Türkiye’nin AB ve Batı ile ilişkilerinde çelişkili bir tavır sergilemesine rağmen, bu ilişkilerden vazgeçemeyeceğini belirtti. Türkiye’nin, karşılıklı çıkar adımlarını atabilmesi için Kıbrıs sorununda da kendisinden beklenenlere yanıt vermeye hazır olması gerektiğini söyledi.

Rum Müzakereci Menelaos Menelau.

Kıbrıs Türk tarafının doğrudan ticaret, direkt uçuş ve ambargoların kaldırılması taleplerinin, KKTC’nin yükseltilmesi amacına hizmet ettiğini belirten Menelau, egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü tezlerinin de aynı sonucu hedeflediğini ifade etti. Menelau, uzlaşılmış çerçeve içerisinde çözüm bulunmasına yardımcı olacak unsurların saptanması gerektiğini vurguladı ve teşviklerin, başarısızlık ve kesin bölünmüşlük isteyenlerin eline araç olacak yaklaşımlar olmaması gerektiğini belirtti.

BM Genel Sekreteri’nin Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin’in, Hristodulidis’in prosedürün kilidini neyin açacağını bildiği yönündeki söylemine değinen Menelau, Rum tarafının ne istediğini bildiğini ve başarmak için gerekeni yapmaya devam edeceğini söyledi. Menelau, Kıbrıs sorununda aşılamaz bir uçurum saptanmasının olumlu bir gelişme olmayacağını, ancak görüşmelerin başlamasına olanak tanınması gerektiğini belirtti ve Rum tarafının sonraki adımlarda özlü sonuçlar almaya çabalayacağını ifade etti.

Kathimerini gazetesine verdiği özel söyleşide Menelaos Menelau, BM Genel Sekreteri’nin olumlu gelişmeler için ön şartların şekillenmesini istediğini ve kendilerinin de Genel Sekreter’le ve Kişisel Temsilcisi ile bu yönde çalışacaklarını sözlerine ekledi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar