Güney Kıbrıs, Erdoğan'ın sözlerini ''kışkırtıcı'' buldu

21 Mart 2024

Güncelleme: 21 Mart 2024

A
A

Rum Dışişleri Bakanlığı, Erdoğan'ın, ''Kıbrıs'ta soykırımın eşiğinden dönüldü. Müdahale etmeseydik, ne Kıbrıs Türkleri kalır, ne de KKTC olurdu. Güney'e yüklenseydik Kıbrıs'ın tamamı da bizim olurdu.'' sözlerini kışkırtıcı bularak tepki gösterdi.

ZgotmplZ

Haber Merkezi

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 18 Mart'ta iftar programında yaptığı konuşmada şahadete vurgu yaparak, ''Kıbrıs'ta soykırımın eşiğinden dönüldü. Müdahale etmeseydik, ne Kıbrıs Türkleri kalır, ne de KKTC olurdu. Güney'e yüklenseydik Kıbrıs'ın tamamı da bizim olurdu.'' açıklamasını yaptı.

RUM DIŞİŞLERİ TEPKİ GÖSTERDİ

Rum Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kıbrıs konusundaki açıklamalarına sert tepki gösterdi.

Bakanlık, Erdoğan'ın "yeni kışkırtıcı açıklamalarını açık bir şekilde kınadığını" belirtti.

Açıklamada, Türkiye'nin Kıbrıs'taki askeri hareketliliği ve işgalinin 50. yılını tamamlamasına rağmen, temel insan haklarının ve özgürlüklerin hala ihlal edildiğine dikkat çekildi.

Bakanlık, Erdoğan'ın açıklamalarının "Türk işgalinin kurbanlarına hakaret teşkil ettiğini" savunarak, uluslararası topluma işgalcinin gerçek niyetlerini hatırlattığını öne sürdü.

Ayrıca, bu açıklamanın Avrupa Birliği ilke ve değerlerine, BM tüzüğüne ve uluslararası meşruiyete aykırı olduğu ifade edildi. Rum Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının Kıbrıs Cumhuriyeti'nin toprak bütünlüğü ve güvenliğine karşı bir tehdit oluşturduğunu savundu.

ERDOĞAN'IN SÖZLERİ...

Erdoğan konuşmasının bir bölümünde 1974 Barış Harekatı'na değinerek şu ifadeleri kullanmıştı:

"Asker millet olarak nam salmış, bu vasfıyla dünyada temayüz etmiş bir milletin mensupları olarak, bizi biz yapan temel değerlerden şehadet şuurunun zayıflamasına asla izin veremeyiz. Her karışında bir aslanın yattığı vatan topraklarını başka türlü muhafaza etmemiz mümkün olmaz. Bu gerçeğe yakın tarihimizde defalarca şahitlik ettik.

Kıbrıs Türkleri daha bundan yarım asır önce soykırımın eşiğinden döndü. 1974 Barış Harekatında ülkemizin dört bir köşesinden subayı, astsubayı, eriyle tam 498 Mehmedimiz şehit oldu. Tüm baskılara rağmen, şayet Türkiye'nin müdahalesi olmasaydı, bugün ne Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olurdu ne de Kıbrıs Türkleri kalırdı. Hatta belki de güneye yüklenmiş olsaydık, bugünün bir evladı olarak söylüyorum, artık güney-kuzey diye bir şey kalmaz, tamamen Kıbrıs bizim olurdu."

 

 

 
 
 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar