"Gerçeklere ve etiğe aykırı rapor davaya yön veremez"

2 Nisan 2024

Güncelleme: 3 Nisan 2024

A
A

Karakaya, iki tutuklu İsias sanığının tahliyesini sağlayan Gazi Üniversitesi bilirkişi raporunun gerçeklerden uzak olduğunu, adalete güvenlerinin ise tam olduğunu vurguladı.

ZgotmplZ
Basın toplantısında Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği Başkanı Ruşen Yücesoylu Karakaya (ortada) ve Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı'nın (sağda) yanı sıra Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği Genel Sekreteri Osman Akın (solda) da yer aldı.
Samet Karakoç

Haber Merkezi - Ramazan Adnan

Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği Başkanı Ruşen Yücesoylu Karakaya ve Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı, iki sanığın tahliyesi sonrası İsias Otel davası ile ilgili son gelişmeleri, düzenledikleri basın toplantısı ile kamuoyuyla paylaştı.

İsias Otel davasında tutuklu yargılanan otel sahibi Ahmet Bozkurt’un küçük oğlu Efe Bozkurt ve inşaat mühendisi Halil Bağcı, Ankara Gazi Üniversitesi’nin bilirkişi raporunda "tali kusurlu" gösterilmeleri sebebiyle 29 Mart Cuma günü serbest bırakılmıştı.

"GERÇEKLERE VE ETİĞE AYKIRI RAPOR DAVAYA YÖN VEREMEZ"

Barolar Birliği'ndeki basın toplantısında ilk sözü alan Ruşen Karakaya, şöyle konuştu:

"Büyük acımızın, kapanmayacak o derin yaramızın, geçmeyen yürek sızımızın üzerinden 14 ay geçmiştir.  Biricik Şampiyon Meleklerimizi, canımız öğretmen ve velilerimizin her birini sevgi ve özlemle anıyor ve de ömrümüz boyunca her gün anmaya devam edeceğiz.

Bugün sizlerin karşısında davamız hakkında olumlu bilgiler aktarmayı dilerdik. Deprem felaketinin yaşandığı ilk günden bu yana hep söylediğimiz ve aynı zamanda sonucu ile ilgili korkularımız olan Dava süreci konusunda Adıyaman Mahkemesi bizleri üzücü kararlar almıştır.

Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin hazırladığı teknik rapora paralel olarak hazırlanan savcılık iddianamesi ve Ocak ayında başlayan duruşma süreciyle sanıkların ve tüm ilgili kamu görevlilerinin; kusurları ortada olmasına rağmen, mahkeme tutuklu olan iki sanığın geçtiğimiz hafta tutuksuz olarak yargılanmasına karar vermiştir.

Bu kararla, hem iddianamede, hem de duruşmalarda Grand İsias Otel’in projesinde, inşaatında ve işletmesinde saymakla bitmeyecek kusurları olan kişilerden mal sahibi Efe Bozkurt ve  Halil Bağcı serbest bırakılarak tutuksuz yargılanacaktır.

Tahliye kararı, maalesef köklü bir üniversite olan Gazi üniversitesi tarafından, bilimsel yöntemleri çarpıtarak elde edilen verilerle alelacele hazırlandığı ortada olan bir rapor sonucunda verilmiştir.

Mahkeme, söz konusu raporun dava dosyasına girmesinden sadece kısa bir süre sonra skandal denebilecek karara imza atmıştır.

Gerçeklere ve etiğe aykırı hazırlanmış ve mahkemede her maddesi bilimsel verilerle çürütülecek bu rapor, davaya yön verecek bir rapor değildir. Bu konuda gerekli itirazlar, avukatlarımız tarafından yapılacaktır.

Türkiye yargısının adaletine güveniyor, mahkemenin dava sürecinde sağduyulu, güvenilir, tarafsız raporları dikkate alarak hukuka uygun hareket etmesini diliyoruz.

Bu kararı verenler unutmamalıdır ki bizler; ‘keşke hiç yaşanmamış olsaydı’ dediğimiz bu büyük acının altında birleştik, tek yürek olduk. Hukuk kavgamız son güne kadar, tüm suçlular hak ettiği cezayı alana kadar devam edecektir.

Bu vesile ile duyurmak isteriz ki adalete ışık tutacağımız ikinci yürüyüşümüzün duyurusu yakın zamanda yapılacaktır. Bu kez Lefkoşa sokaklarından adalet istencimizi tüm dünyaya haykıracağız.

Bu toplumsal davada tüm halkımızın, Türkiye halkının ve dünyanın her yerinde birçok vicdanlı insanın bizlerin yanında olduğunu biliyor ve hissediyoruz."

(Soldan sağa) Osman Akın, Ruşen Yücesoylu Karakaya ve Hasan Esendağlı
"OLUMSUZ KARŞILIYORUZ"

Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı da şunları kaydetti: 

"İfade edilen karar iki sanığın tahliyesine ilişkindir. Suçsuz oldukları anlamına gelmez. Olumsuz karşılıyoruz. Gazi Üniversitesi'nce hazırlanan bilirkişi raporu yeterli değil bu açıklıkla görülebilir. Mahkemenin cevaplanmasını istediği ve duruşmada taraflarca ortaya atılan soruların pek çoğu havada kalmış, davanın esasını ilgilendiren teknik noktaların pek çoğuna cevap verilmemiş, verilen cevaplara ise gerekçe konulmamış."

Bu rapor çıkar çıkmaz Ankara’daki avukatlarla bir çalışma toplantısı yaptıklarını aktaran Esendağlı, “bilirkişi raporunun hükme esas teşkil etme kabiliyeti olmadığı dolayısıyla burada tekrar çalışmaya ihtiyaç olduğu noktasında” girişim yapılmak üzere pozisyon alındığını söyledi.

“Ancak bu çalışmamızdan bir gün sonra, geçen hafta cuma günü, mahkemenin tutukluluk değerlendirmesini yapması esnasında bu bilirkişi raporu ışığında iki tane tahliye kararı verdiğini görüyoruz.” diyen Hasan Esendağlı, bunu “adli bir hata” olarak değerlendirdi ve avukatların bu karara itiraz edeceğini vurguladı.

Farklı bir adli iklimde zor bir mücadele verdiklerini kaydeden Esendağlı, yılmayacaklarını ve 26 Nisan’daki duruşmada hazırlıklı olacaklarını belirtti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar