Geçitkale'nin devri Resmi Gazete'de

29 Ocak 2024

Güncelleme: 30 Ocak 2024

A
A

Geçitkale Havaalanı'nın, kullanım hakkının Türkiye'ye devredilmesi kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

ZgotmplZ

Haber Merkezi: M. İrşad Esen

Meclis Genel Kurulu'nda oy birliğiyle kabul edilen Geçitkale Havaalanı'nın, Türkiye'nin kullanıma verilmesi kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Böylelikle Geçitkale Havaalanı, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı'nın kullanıma resmen verildi.

Yasanın amacı olarak ise, ''Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasında mevcut dostluk ve kardeşlik ilişkilerini geliştirmek arzusu vurgulanarak, iki ülkenin Silahlı Kuvvetleri arasında askeri eğitim ve işbirliği faaliyetlerini geliştirmek amaçlanmıştır'' denildi.

''Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasında Geçitkale Havaalanının Tahsisi ve Kullanım Hakkının Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığına Verilmesine İlişkin Protokol (Onay) Yasa Tasarısı'' 3. görüşmesi gerçekleştirilen Meclis Genel Kurulu'nun 21 Ocak'taki birleşiminde, oy birliğiyle kabul edilmişti.

2010 yılından bu yana Asil Nadir’in “Resource Consulting LTD” şirketinin işletmesinde olan havalimanının askere devrine ilişkin protokol imzalanmıştı.

16 Ocak 2023'te Nadir ile olan sözleşme resmen feshetti. 

1974 sonrasında Türk savaş uçaklarının inebileceği NATO standartlarında bir havaalanı olarak inşa edilen, uzun yıllar hava sporları amacıyla kullanılan, Geçitkale Havaalanı'nda ilk SİHA ve İHA'ların gelmesinin ardından modernleştirme çalışmalarının başlayacağı açılanmıştı.

Türkiye, KKTC'de, bir de savaş gemilerinin daimi olarak üsleneceği deniz üssü kurmak için çalışmalar yürütüyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar