Gazze'de halk güneye sıkıştı

5 Aralık 2023

Güncelleme: 6 Aralık 2023

A
A

Ateşkesin bozulmasından bu yana İsrail ordusu, Han Yunus ve yakınlarındaki yaklaşık 62 kilometrekarelik bir alandan halkın çıkarılmasını istedi. Bu da Gazze'de yaşayan Filistinlilerin kullanabileceği alanı dörtte bir oranında azaltıyor.

ZgotmplZ

 İsrail'in kara ve hava harekatının devam ettiği Gazze'nin güneyinde halk sıkışmış durumda.

Ordu, Gazze'nin ikinci büyük şehri Han Yunus ve çevresinden toplu tahliyeler yapılmasını istedi.

Hava saldırıları ve Gazze'nin kuzeyindeki kara harekatı Gazze Şehri'nin büyük bir bölümünü adeta yok etti. Yüz binlerce bölge sakini saldırı sırasında güneye kaçtı.

İsrail, Hamas'ı yok etmek bahanesiyle yürüttüğü saldırılarda Gazze'nin ikinci büyük kenti Han Yunus ve çevresindeki bombardımanını yoğunlaştırdı.

Savaş uçakları Han Yunus çevresindeki bir bölgeyi vururken, ordu da genişleyen kara harekatı karşısında şehirden toplu tahliyeler yapılmasını emretti.

Yüz binlerce Filistinli, güney Gazze sınırları içinde nereye gideceğini bilmiyor. 

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nin Han Yunus kentine düzenlediği yoğun saldırılar nedeniyle yüzlerce Filistinli, güneydeki Refah kentine doğru göç ediyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Gazze'deki durumun ciddiyeti konusunda uyarıda bulundu.

Refah'tan video konferans yoluyla konuşan DSÖ'nün Filistin başkanı Dr. Richard Peeperkorn, "İnsanlığın en karanlık saatine yaklaşıyoruz. Bu bombalamalar ve anlamsız can kayıpları artık durmalı ve kalıcı bir ateşkese ihtiyacımız var" dedi.

Peeperkorn, Cenevre'de gazetecilere yaptığı açıklamada Gazze Şeridi'nin merkezini ve güneyini terk edenlerin sayısının "önemli ölçüde arttığını" söyledi.

DSÖ temsilcisi, "Durum her geçen saat daha da kötüye gidiyor. Bombardımanlar güney bölgeleri de dahil olmak üzere her yerde yoğunlaşıyor. Pek çok insan çaresiz ve neredeyse kalıcı bir şok halinde" şeklinde konuştu.

Kahire'den UNICEF Sözcüsü James Elder da "Çocuklara karşı yürütülen bu savaş, güneyde gördüğümüz her şeyi aşan ve kesinlikle kuzeyde gördüğümüz her şeyle aynı ölçekte bir vahşetle yeniden başladı" dedi.

BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'nın (UNRWA) Gazze sorumlusu Thomas White, X'te yaptığı paylaşımda "Yeni bir göç dalgası yaşanıyor ve insani durum her geçen saat daha da kötüleşiyor" dedi.

Gazze'deki telefon ve internet ağları pazartesi akşamı yeniden çöktü.

Şebeke savaş sırasında birçok kez çöktü ve bölge sakinlerinin birbirleriyle ya da dış dünyayla iletişim kurmasını imkansız hale getirdi.

Savaş halihazırda yaklaşık 16 bin Filistinlinin ölümüne ve 2,3 milyonluk bölge nüfusunun dörtte üçünden fazlasının yerinden edilmesine neden oldu. Filistinli sağlık yetkilileri, cuma günü sona eren bir haftalık ateşkesten bu yana bombardımanın yüzlerce sivili öldürdüğünü söylüyor.

Artan kayıpların müzakere masasına dönülmesi için uluslararası baskıyı arttırabileceği belirtiliyor. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar