Gaziveren ve Çamlıköy Direnişi şehitleri anıldı: Tatar, yeni siyaset vurgusu yaptı

19 Mart 2024

Güncelleme: 19 Mart 2024

A
A

Gaziveren ve Çamlıköy Direnişi'nin 60’ıncı yıl dönümünde şehitler anıldı. Tatar törende, "KKTC'nin devlet olarak herhangi bir anlaşmanın parçası olacağı" yönündeki siyasetlerine kelime oyunuyla haksızlık yapıldığını ifade etti.

ZgotmplZ

Gaziveren ve Çamlıköy Direnişinin 60’ıncı yıl dönümü nedeniyle düzenlenen törenlerde şehitler anıldı.

Gün nedeniyle ilk tören, Gaziveren Şehitler Anıtı önünde, ikinci tören, Çamlıköy’de Emin İzzet Büstü önünde düzenlendi.

Her iki törende de, protokol sırasına göre çelenkler sunuldu, saygı duruşu ve saygı atışının ardından bayraklar İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi.

Törenlere Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, bazı bölge milletvekilleri, yerel yöneticiler, askeri erkan ve bölge halkı katıldı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, törenlerde yaptığı konuşmalarda Gaziveren ve Çamlıköy Direnişinin üzerinden 60 yıl geçtiğini ve o günlerden bugünlere Kıbrıs Türkü’nün izolasyonlar ve ambargolar altında mücadelesinin devam ettiğine işaret etti.

"KELİME OYUNLARI İLE BU SİYASETE HAKSIZLIK YAPILIYOR"

Kıbrıs’ta barış, huzur ve güven içerisinde yaşamayı ve bugün Doğu Akdeniz’de bir devlet sahibi olmayı o yıllarda ödenen bedellere ve verilen şehitlere borçlu olunduğunu vurgulayan Tatar,  “Bugün yeni siyasetimiz, eğer bir anlaşma olacaksa KKTC’nin bir Türk devleti olarak bu anlaşmanın bir parçası olacağı şeklindedir. Biz bunu söylüyoruz. Diğerleri bunu söylemiyor. Çok farklı konuşmalar var, kelime oyunlarıyla bu siyasete yapılan haksızlıklar var” diye konuştu.

Tatar, “Kıbrıs Türk halkının yama olarak yalnızlığa itileceği, tehlikeli entrikalarla Anavatandan koparılacağı bir oyuna gelmeyeceğiz" dedi. 

Kıbrıs Türkü’nün orantısız güçler karşısında verdiği mücadelede birçok şehit ve kayıplar verdiğini ve şehit ailelerinin acısının hala devam ettiğini de kaydeden Tatar, örneğin ilk milletvekili Cengiz Ratip’in hala daha kayıp olduğunu, bir mezarının olmadığını ve ailenin acısının devam ettiğini söyledi.

Öte yandan Gaziveren ve Çamlıköy’de düzenlenen törenlere katılan Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, günle ilgili mesaj yayınladı.

Rumların Lefke sancağına bağlı Gaziveren ve Çamlıköy’ü işgal ederek bölgedeki direnişi kırmak amacıyla saldırıya geçtiğini belirten Töre, sınırlı imkanlar dahilinde direniş gösteren mücahitlerin kahramanca vatan toprağını savunduğunu, Rumlara geçit vermediğini söyledi.

“Şehitlerin, gazilerin, kahraman Mehmetçiklerin ve Mücahitlerin canlarını feda ederek vatan yaptıkları bu topraklar üzerinde kurulan devletimize ve Anavatan Türkiye’nin garantörlüğüne sahip çıkacağız” diyen Meclis Başkanı Töre, şunları da ifade etti:

“Bu bizim şehitlerimize ve gazilerimize olan borcumuz, devletimizi gençlerimize bırakmak ise görevimizdir.  Şehitlerini unutan bir halkın bağımsızlığını koruyamayacağını iyi idrak etmeliyiz. Rumların Kıbrıs’ı bir Helen adası yapmak için Kıbrıs Türklerine karşı saldırıya geçtiğini ve ENOSİS uğruna bu coğrafyada yaşanan soykırımı ve zulmü asla unutmayacağız, unutturmayacağız. 19 Mart 1964 tarihinde Rum saldırılarına maruz kalan Gaziveren ve Çamlıköy’de kahramanca savaşarak şehadete yürüyen şehitlerimizi saygı, rahmet ve minnetle anıyorum. Tarihi şanlı direniş destanlarıyla dolu Kıbrıs Türk halkı, hangi şartta olursa olsun bağımsızlık ve egemenlikten vazgeçmeyeceğini göstermiştir.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar