Feyzioğlu, Gazze'yi örnek gösterdi Türkiye'nin Kıbrıs'taki garantörlüğüne değindi

17 Kasım 2023

Güncelleme: 18 Kasım 2023

A
A

Yakın Doğu Üniversitesi’nde düzenlenen “Kıbrıs ve Doğu Akdeniz” konulu konferans veren Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, Türkiye’nin garantörlüğünün Kıbrıs Türkleri için vazgeçilmez bir koşul olduğunu söyledi.

ZgotmplZ

Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, KKTC'nin bağımsızlık ve egemenlik durumunu vurgulayarak Türkiye'nin garantörlüğünde bu yolda devam etmesinin Kıbrıs Türkleri için yaşamsal bir koşul olduğunu belirtti. Feyzioğlu, Türkiye'nin Kıbrıs'a yönelik meselesinin bir milli dava olduğunu ifade etti, bu davaya can ve kan verildiğini söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, Yakın Doğu Üniversitesi’nde düzenlenen “Kıbrıs ve Doğu Akdeniz” konulu konferansta konuşma yaptı.

Büyükelçi, KKTC'nin bağımsızlığını sürdürmesine dair Türkiye'nin yaptığı yatırımları örnek gösterdi. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın BM Genel Kurulu'ndaki konuşmasına vurgu yaparak, KKTC'nin tanınması çağrısını hatırlattı.

Konferansta değerlendirmelerde bulunan Feyzioğlu, Türkiye için Kıbrıs meselesi olmadığını, "Kıbrıs" diye bir milli davasının olduğunun altını çizerek, KKTC'nin devlet olmanın tüm şartlarını yerine getirdiğini, dünya genelinde tanınmanın ise devlet olmanın şartlarından biri olmadığını vurguladı.

Feyzioğlu, Kıbrıs'taki iki ayrı milletin barış içinde işbirliği yapabileceğini, ancak Rumların federasyon içinde Türklerin federe devlet olmasına karşı olduklarını belirtti. Türkiye'nin KKTC'ye yönelik yatırımlarının KKTC'nin bağımsızlığının bir mührü olduğunu ifade etti.

KKTC’nin bağımsız, egemen, eşit statüde bir devlet olarak, Türkiye’nin garantörlüğünde yoluna devam etmesinin Kıbrıs Türkleri için yaşamsal ve vazgeçilmez bir koşul olduğunu söyleyen Feyzioğlu, Gazze’de yaşananların bunun önemini ortaya koyan bir örnek olduğunu belirtti.

“TDT ÜYELİK ÇOK ÖNEMLİ BİR ADIM”

Soruları da yanıtlayan Feyzioğlu, KKTC’nin bayrağı ve ismi ile Türk Devletleri Teşkilatı’na gözlemci üye olmasını çok önemli bir adım olarak niteledi. Feyzioğlu, bu adımın KKTC devleti ve kurumlarını ada ölçeğinden çıkarıp milyonlarca kilometre karelik bir ölçeğe taşıdığını söyledi.

Feyzioğlu, enterkonnekte sistem ile çift yönlü olarak elektriğin ülkeye geleceğini belirtti.

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu da konuşmasında, Türkiye ile KKTC'nin ulusal davayı birlikte savunacaklarını belirtti. Ertuğruloğlu, Kıbrıs'ta Kıbrıslı diye bir milli kimliğin bulunmadığını, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ortak bir marşı olmamasının bir gösterge olduğunu söyledi. KKTC'nin Türk Devletleri Teşkilatı'na gözlemci üye olmasını önemli bir adım olarak değerlendirdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar