Falyalı davası: ''Gönüllü ifadeler'' için yeni duruşma

Kamalı Haber, MYK Haber, 14 Mart 2024

Güncelleme: 15 Mart 2024

A
A

Falyalı davasında, Sanık Veysel Sare'nin ifadesinin gönüllü olarak verdiği kabul edildi, Ancak savunma makamı, zanlı Musa Çiçek'in ifadesinin gönüllü olmadığını iddia etti ve duruşma talebinde bulundu. Mahkeme, 18 Mart Pazartesi gününe ertelendi.

ZgotmplZ

Haber Merkezi

Kıbrıslı Türk iş insanı Halil Falyalı ve şoförü Murat Demirtaş'ın 8 Şubat 2022'de öldürülmesiyle ilgili davalara Girne Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi.

Girne Ağır Ceza Mahkemesinde sürdürülen Bugünkü duruşmada, duruşma içinde duruşma kararı verildi. 

Tahkikat memuru Murat Bayram’ın şehadeti sırasında açılan duruşma içinde duruşmada, sanık iki Veysel Sare’nin ifadesinin gönüllü olarak verildiği kararı ile sonuçlandı. 

Girne Ağır Ceza Mahkemesinde, mahkeme başkanın kararı okunmasının ardından tahkikat memuru Murat Bayram şehadetine devam etti.

İki saate yakın süren duruşmada zanlılardan Musa Çiçek’in ifadesi mahkeme heyetine emare olarak verilmek istendi.

İfadenin gönüllü verilmediğini iddia eden savunma makamı, duruşma içinde duruşma talebinde bulundu. Savcılık iddiaların tekzibi ve hazırlanması için süre talep etti. İddia makamı Musa Çiçek’in de ifadesinin “gönüllü” verilmediğini, şiddete maruz kaldığını iddia etti. 

İddiaları dikkate alan mahkeme heyeti duruşma içinde duruşma maksadıyla davayı 18 Mart Pazartesi saat 13:00’a erteledi. 

10 SAYFALIK DELİL RAPORU...

Öte yandan tahkikat memuru Murat Bayram’ın şahadetinde PI duruşmalarında sunulan emareler de mahkemeye sunuldu.

Alt mahkemede emare olarak kayda geçen Türkistan Gülce ve Halil Işık’a ait kıyafetlerden alınan Swap örneklerinin raporları buna ek olarak ZSZ 211 Mustafa Söylemez’in kullandığı aracın direksiyonundan alınan Swap örnekleri ve araçta bulunan tek eldivenin swap raporu ile Ömer Tunç’a ait olduğu söylenen eldivenlerden alınan Swap örneklerinin raporları Mahkeme’ye savcılık tarafından “TANITMA B” olarak sunuldu. Mahkeme, 10 sayfalık raporu “TANITMA B” olarak kayda geçirdi.
 

FALYALI CİNAYETİ VE SONRASI...

Falyalı'nın içinde bulunduğu araç, 8 Şubat 2022 akşamı Çatalköy'deki evine çok yakın bir noktada pusu kuran kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce otomatik silahlarla yaylım ateşine tutulmuştu. Şoförü Murat Demirtaş olay yerinde, Falyalı kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirmişti.

Cinayetle ilgili 14 Şubat'ta yapılan aramalarda olay yerinin yaklaşık bir kilometre batısındaki dere yatağına atılmış iki kalaşnikof, bu silahlara ait 4 şarjör ve 39 mermi ile 9 mm çapında tabanca, tabancaya ait şarjör ve 13 mermi bulunmuştu. Balistik incelemelerde bu silahların suikastte kullanıldığı saptanmıştı.

Falyalı, 10 Şubat 2022'de Kıbrıs'taki köyü Kumyalı'da üst düzey siyasi, bürokrat ve çok sayıda vatandaşın katılımıyla toprağa verilmişti.

Cinayetin ardından KKTC'de ve Türkiye'de iki ayrı soruşturma süreci başlatılmıştı.

Suikasti gerçekleştiren KKTC'deki sanıklar Veysel Sare, Musa Çiçek ve Ömer Tunç'un yargılamaları sürüyor. Ağır Ceza'da müebbet hapis istemiyle yargılanan sanıklar hakkında 17 ayrı dava dosyası bulunuyor.

SÖYLEMEZ KARDEŞLERDEN BİRİNE 2 KEZ MÜEBBET, DİĞERİNE BERAAT

İstanbul'da ise aralarında Mehmet Faysal Söylemez ve Mustafa Söylemez kardeşlerin de bulunduğu 7 sanığın İstanbul 36'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki yargılanmasında 19 Ocak'ta karar çıkmıştı.

Sanık Mustafa Söylemez'in "Suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetme" suçundan beraatine ve bu suçtan tahliyesine karar veren mahkeme heyeti, sanığı "Tasarlayarak kasten öldürme" suçundan ise 2 kez müebbet hapis cezasına çarptırarak, tutukluluğunun devamına hükmetmişti.

Mahkeme, sanık Mehmet Faysal Söylemez hakkında ise, "Tasarlayarak iki kez adam öldürme" ve "Suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetme" suçlarından sanık tarafından işlendiğinin sabit olmaması nedeniyle beraat kararı vererek, tahliyesine karar vermişti.

Yargı süreci sırasında, sanıkların suçun işlendiği tarihten çok daha önce bu eylemi gerçekleştirmeye karar verdikleri ve planladıkları, ilk olarak 2021 yılı Eylül ayında Musa Çiçek ve Mustafa Söylemez'in KKTC'ye kaçak yollarla gittikleri, bu ilk gidişlerinde maktul Halil Falyalı'nın cezaevinde olması nedeniyle eylemi gerçekleştiremedikleri ortaya konulmuştu.

Olay sonrasında Falyalı’nın korumaları kanunsuz ateşli silah taşımak ve kullanmaktan yargılanmış, T.G’ye 4 yıl, H.I’ya 3 yıl hapis cezası verilmişti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar