Eski Başbakan Cameron'un Dışişleri Bakanı olması İngiltere'de tartışma başlattı

13 Kasım 2023

Güncelleme: 14 Kasım 2023

A
A

İngiltere'nin eski Başbakanı David Cameron'ın Rishi Sunak'ın kabinesinde dışişleri bakanı olarak geri dönmesi, İngiltere siyasetinde önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

ZgotmplZ

Eski Başbakan David Cameron'ın Rishi Sunak'ın kabinesine geri dönmesi İngiltere'de hararetli bir tartışma yaratmış durumda.

Cameron, 2016'daki Brexit referandumunu kaybettikten sonra başbakanlık ve milletvekilliği görevinden istifa etmişti.

Bu geri dönüş, James Cleverley'nin Filistin'e destek gösterilerindeki yaklaşımı nedeniyle tepki çeken Suella Braverman'ın içişleri bakanı olarak atanması sonrasında gerçekleşti. Cameron, boşalan dışişleri bakanlığı koltuğuna getirildi.

David Cameron'ın dışişleri bakanı olarak atanması, özellikle İsrail ile ilişkileri ve bölgesel krizlere yaklaşımıyla ilgili tartışmalara neden oldu. Cameron'ın İsrail yanlısı bir başbakan olarak tanımlanması ve bölgedeki krizlere nasıl bir çizgi izleyeceği merak konusu oldu.

Cameron, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Rishi Sunak'ın zor bir zamanda örnek bir liderlik sergilediğini belirterek, ülkenin güvenliği ve refahı için hizmet etmek istediğini ifade etti. Ancak, Cameron'ın atamasının, Başbakan Sunak'ın önümüzdeki yıl yapılacak genel seçimlere hazırlık olarak görülmesi ve güçlü bir ekibin oluşturulmasının öncelik haline gelmesiyle ilişkilendirildiği konuşuluyor.

David Cameron'ın başbakanlık dönemi, özellikle ekonomik ve siyasi kararlarıyla dikkat çekmiş, ancak Brexit referandumunu kaybederek istifa etmişti. Ataması, İngiltere siyasetinde birçok tartışmayı da beraberinde getirdi.

AB REFERANDUMU İSTİFA ETTİRMİŞTİ

David Cameron, İngiltere'nin AB üyeliği konusunda düzenlediği referandum sonucunda çıkan "Brexit" sürecinin ardından istifasını sunmuştu. 2016 yılında yapılan referandumda halkın yüzde 52'si AB'den ayrılma yönünde oy kullanmıştı. Cameron, kampanya sürecinde "AB referandumu" vaadiyle seçim kampanyası yürütmüş, ancak istediği sonucun çıkmaması üzerine başbakanlık görevinden istifa etmişti. İçişleri Bakanı Theresa May, Cameron'ın istifasının ardından Muhafazakar Parti liderliğine seçilmiş ve başbakanlık görevini devralmıştı.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar