Ertuğruloğlu'ndan Meclis'te egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü tanımı

18 Mart 2024

Güncelleme: 18 Mart 2024

A
A

Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, egemen eşitlik ve eşit uluslararası statünün, "iki taraf masaya oturacaksa iki taraf da devlet statüsüyle oturacak" anlamına geldiğini anlattı.

ZgotmplZ MYK Haber

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü açıklaması yaptı.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu'nda, Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman'ın konuyla ilgili eleştirilerine yanıt vermek amacıyla kürüsüye gelen Ertuğruloğlu, savundukları politikayla ilgili farklı algıların oluşmasını yanlış ve tehlikeli bulduğunu söyledi.

Tahsin Ertuğruloğlu, “Savunduğumuz politikanın temeli, egemen eşitlik ve eşit uluslararası statüdür. İki taraf masaya oturacaksa iki devlet olarak oturacak demektir.” ifadelerini kullandı.

Kendisiyle bakanlıkta görüşmek üzere randevu alan ancak görüşmeye bir gün kala randevuyu iptal eden BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs İle İlgili Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin ile UBP heyetiyle yaptığı görüşmede bir araya geldiklerini kaydeden Ertuğruloğlu, Holguin’in makamına gitmesi halinde makamı tanıdığı algısının oluşacağından çekindiğine işaret ederek, makamda görüşmenin tanınma olmadığını söyledi.

“Egemen eşitliğin, eşit uluslararası statü sağlanmadan bir anlam ifade etmediğini belirtmek isterim.” diyen Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, Kıbrıs sorununun Rum tarafının Kıbrıs Cumhuriyeti olarak tanınması olduğunu defalarca ifade ettiğini de hatırlattı.

BM parametreleriyle 60 yıllık müzakere sürecinde başarıya ulaşılamadığını kaydeden Tahsin Ertuğruloğlu, “Bize göre, artık federal ortaklık diye bir seçenek söz konusu değil. O defter kapandı.” dedi. Ertuğruloğlu, Rum tarafı "devlet", Türk tarafı ise "toplum" görüldüğü sürece çözüm olasılığı olmayacağını vurguladı.

Helsinki zirvesi kararının (1999’ta Helsinki zirvesinde Kıbrıs sorununun çözülmemesinin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin AB üyeliği sürecini etkilemeyeceği belirtilmişti) hatalı olduğu da ifade eden Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, Rumların asla AB’ye üye alınmaması gerektiğini söyledi.

"ŞİMDİ TANIMAK ZORUNDA DEĞİLSİNİZ”

Holguin’e net şekilde temel hedeflerinin KKTC’nin tanınması olduğunu söylediklerini aktaran Tahsin Ertuğruloğlu, şöyle devam etti:

“Ama şunu da söyledik, önce KKTC’yi tanıyın sonra görüşelim değildir mesajımız. Kıbrıs Türk halkının egemen eşit bir devlet olduğunu kabul edin. Şimdi tanımak zorunda değilsiniz.”

Ertuğruloğlu, bu politikadan geri adım atılmasının söz konusu olmadığını vurgulayarak, “Savunduğumuz politikanın temeli egemen eşitlik ve eşit uluslararası statüdür. İki taraf masaya oturacaksa iki devlet olarak oturacak demektir. Bunları çok net anlattık. Anlamamış olmasına ihtimal vermem.” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar