
Ertuğruloğlu, Kıbrıs'a "özel temsilci" atanmasına tepki gösterdi: Provokatif ve taraflı
15 Mayıs 2025
Güncelleme: 16 Mayıs 2025
Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, AB'nin Johannes Hahn'ı Kıbrıs Özel Temsilcisi olarak atama kararını "provokatif ve taraflı" olarak nitelendirdi.

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Avrupa Birliği'nin (AB) Johannes Hahn'ı "Kıbrıs Özel Temsilcisi" olarak atamasını değerlendirdi.
Avrupa Komisyonu, Avusturyalı eski Avrupa Komiseri Johannes Hahn’ı Kıbrıs sorunuyla ilgili "özel temsilci" olarak atadı.
Rum radyosu ve internet gazeteleri, Avrupa Komisyonu'nun bu adımıyla, BM himayesindeki Kıbrıs meselesinin çözüm çabalarına Avrupa'nın daha aktif katılımını sağlamayı hedeflediğini yazdı.
Hahn, görevini doğrudan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'e raporlayacak ve müzakerelerin yeniden başlatılmasına yönelik çabalara destek vermek amacıyla, BM Genel Sekreteri'nin Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin ile yakın iş birliği içinde çalışacak.
Türk Ajansı Kıbrıs'a (TAK) konuşan Bakan Tahsin Ertuğruloğlu, bu atamanın Kıbrıs Türk tarafının rızası alınmaksızın yapıldığını belirterek, "Temsilci atanmasını tanımamız, meşru görmemiz ve mevcut diyalog sürecine müdahil olmasını kabul etmemiz söz konusu değildir." dedi.
Ertuğruloğlu, söz konusu adımı "provokatif" olarak nitelendirdi ve Avrupa Birliği'nin Kıbrıs konusundaki taraflı tutumunu bir kez daha ortaya koyduğunu ifade etti.
"Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak, BM Genel Sekreteri'nin dahi Özel Temsilci atamadığı ve iki taraf arasında bir müzakere sürecinin dahi var olmadığı göz önünde bulundurulduğunda, bu tür bir temsilci atanmasını tanımamız, meşru görmemiz ve mevcut diyalog sürecine müdahil olmasını kabul etmemiz söz konusu değildir." diyen Ertuğruloğlu, Avrupa Birliği'nin 2004 yılında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ni tek taraflı olarak üyeliğe kabul ederek Kıbrıs meselesindeki tarafsızlık ve inandırıcılığını tümüyle yitirdiğini söyledi.
Ertuğruloğlu, "O tarihten bu yana, Kıbrıs Türk halkının iradesini, haklarını ve çıkarlarını sürekli olarak yok saymakta ve adadaki hassas siyasi dengeleri hiçe sayan tutumunu sürdürmektedir. AB’nin Kıbrıs Türk tarafı üzerinde baskı kurmaya ve bir oldubitti yaratmaya yönelik bu manevrası, hiçbir sonuç doğurmayacağı gibi, Birleşmiş Milletler bünyesinde yürütülen diplomatik çabalara da zarar vermektedir." ifadelerini kullandı.
"GERÇEKÇİ VE KALICI BİR ÇÖZÜM, ANCAK ADA’DAKİ İKİ TARAFIN EGEMEN EŞİTLİĞİ VE EŞİT ULUSLARARASI STATÜSÜNE DAYALI BİR İŞ BİRLİĞİ TEMELİNDE MÜMKÜNDÜR"
Ertuğruloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Avrupa Birliği’nin tükenmiş federasyon modelini canlandırmaya yönelik çabalarının, bugüne kadar tüm çözüm çabalarını reddeden Rum tarafının statükonun devamını dayatmaya yönelik siyasetine hizmet ettiği aşikârdır. Kıbrıs meselesinde gerçekçi ve kalıcı bir çözüm, ancak Ada’daki iki tarafın egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsüne dayalı bir iş birliği temelinde mümkündür.
Avrupa Birliği’nin Kıbrıs meselesi hususunda inandırıcılığını ve sürece katkı koyma hususundaki samimiyetini göstermesi için öncelikle Kıbrıs Türk halkına yönelik siyasi, ekonomik ve kültürel ambargoları kaldırması gerektiğini bu vesileyle bir kez daha ivedilikle vurgulamak isteriz. Egemen eşitliğimizi tanımaktan imtina ettiği ve halkımızın iradesini hiçe saymaya devam ettiği takdirde, Avrupa Birliği tarafından atılan tüm adımlar tarafımızca yok hükmünde kabul edilecektir."
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bizi Facebook'ta takip edin!
mykibris.com'u Facebook üzerinden takip edin, son paylaşımlardan haberdar olun.
Yorum Yap
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.
Tüm Yorumlar