Ertuğruloğlu: Bizim esas sorunumuz BMKG'nin 5 daimi üyesidir

21 Kasım 2023

Güncelleme: 21 Kasım 2023

A
A

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, MYK Haber’e verdiği özel röportajda, Kıbrıs sorununu yaratanın, bugüne taşıyanın ve şu anda da gündemde tutanın BMGK’nin 5 daimi üyesi olduğunu belirterek, "Bizim esas sorunumuz BMGK’nin 5 daimi üyesidir." dedi.

ZgotmplZ MYK

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 5 daimi üyesi; ABD, Çin, Rusya, İngiltere ve Fransa'nın Kıbrıs sorununun ana kaynağı olduğunu vurguladı.

MYK Haber Müdürü Ramazan Adnan'a verdiği özel röportajda, konuyla ilgili soruyu yanıtlayan Ertuğruloğlu"Bizim esas sorunumuz BMGK’nin 5 daimi üyesidir. Kıbrıs sorununu yaratan da onlardır." dedi.

"SALDIRIYI YAPANI CESARETLENDİRDİ VE ÖDÜLLENDİRDİ"

Tahsin Ertuğruloğlu, şöyle devam etti:

"1964 Mart ayında, yasallığı olmayan, yürürlükte olmayan bir Kıbrıs hükümetinin varlığına atıfla, sırf BM Barış Gücü askerleri buraya gelebilsin diye karar alındı. Çünkü BM Anayasası'na göre öyle bir ifade şart. Bir ülkeye BM askerleri gönderilecekse, o ülkenin hükümetinin o askerleri kabul etme onayını ifade etmesi gerekir. Dolayısıyla 63 Aralık saldırılarından sonra -ki ortaklığın kalktığı tarihtir- Mart 64’te BMGK toplanarak 186 sayılı kararı geçirdiler ve buraya BMGK askerleri denen askerleri gönderme kararı aldılar. Kararda 'Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Kıbrıs Cumhuriyeti'dir' diye bir ifade yok ama o kararda 'Kıbrıs hükümeti bu askerleri kabul etmeyi onaylamıştır.' diye bir cümle var. İşte bu cümleyle BMGK, Kıbrıs konusunun müzakere süreçleriyle, iki tarafın eşitliğini koruyacak yeni bir ortaklığın gündeme gelmesini engellemiş oldu. Çünkü saldırıyı yapanı cesaretlendirdi ve ödüllendirdi, eşit kurucu ve ortak olmasına rağmen ortaklıktan silah zoruyla dışlanan Kıbrıs Türkünü de o devletin sözde bir toplumu seviyesine oturttu. İşte bu nedenle bizim esas sıkıntımız BMGK’nin 5 daimi üyesidir."

"BAŞI İNGİLTERE ÇEKİYOR"

Hala Kıbrıs konusunu uluslararası camianın gündeminde tutanlarında bu ülkeler olduğunu işaret eden Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, "Çünkü bunların her birinin etki alanlarında tuttukları ülkeler var dünyada. Bazı Türk Devlerleti Teşkilatı üye devletleri de, İslam İşbirliği Örgütü devletleri de bunların arasında." dedi.

"Dolayısıyla Kıbrıs Türküne yönelik bu haksız politikanın gündeme gelmesini sağlayan 5 daimi üye ki, bunun başını bana göre İngiltere çekiyor, esas sıkıntı İngiltere’den kaynaklanıyor." diye sözlerini sürdüren Tahsin Ertuğruloğlu, "Adadaki egemen üs bölgelerinin geleceğini tehlikeye atmamak adına, İngiltere Rum tarafını kızdıran, Rum tarafını tepkiye yönlendirecek bir politika benimseyemez. Benimserse Rum tarafında İngiliz üslerinin adadan çıkmasını talep eden taşkınlıklar gündeme gelir. Bunlar gündeme gelir diye İngiltere üslerini kapatıp gidecek mi 'hayır', asla öyle bir şey yapmaz ama bu baş ağrısını da bizim hatırımıza çekmek istemiyor. Dolayısıyla Kıbrıs konusunu yaratan da 64’te bugüne kadar da ayakta tutan, şu anda da gündemde tutan BMGK’nin 5 daimi üyesidir."

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar