Erhürman'dan hükümete: Hristodulidis sayenizde sarayında rahat oturuyor!

22 Nisan 2024

A
A

Meclis'te konuşan Erhürman, AB ve BM kararlarında iki toplumlu, iki bölgeli siyasi eşitliğe dayalı federasyonda güçlendirilmiş iki devlet modelinde Kıbrıs Türk halkının azınlık statüsünde olacağına dair hiçbir ibare yoktur'' dedi.

ZgotmplZ

Meclis Genel Kurulu'nda Kıbrıs sorunu ele alındı.

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, 2004 referandumlarının 20’nci yıl dönümünde olduklarını hatırlatan Erhürman, “Tarihi doğru bilmezsek, doğru yorumlamazsak, geleceği doğru şekillendirmemiz mümkün olmaz” dedi.

24 Nisan referandumlarına giden sürecin önemli olduğunu ifade eden Erhürman, son günlerde okuduğu bazı açıklamalar nedeniyle şaşırdığını söyledi. 24 Nisan referandumlarında Kıbrıslı Rumların “hayır”, Kıbrıslı Türklerin “evet” demesinin tarihe geçtiğini belirten Erhürman, referandumda KKTC vatandaşı herkesin oy kullandığına dikkat çekti.        

“Federasyonda, egemenliğin Kıbrıslı Rumlarda olacağı, Kıbrıslı Türklerin azınlık statüsünü kazanacağı iddiasının referandumların yanlışladığı” bir iddia olduğunu dile getiren Erhürman, referandumların bu şekilde yorumlanmaya müsait olmadığını belirtti. Tufan Erhürman, Kıbrıs Türk halkının yüzde 65’lik “evet” iradesiyle Kıbrıs Türk halkı üzerindeki izolasyonların meşru gerekçesinin kalmadığının kaydedildiğini ifade etti.

Referandum ve Taşınmaz Mal Komisyonu’nun kurulmasına engel olmak isteyen zihniyeti eleştiren CTP Genel Başkanı Erhürman, kavramların doğru yerde kullanılmasını istedi.

Kıbrıslı Türklerin azınlık statüsünde görülemeyeceğinin en önemli hukuksal dayanağının Annan Planı Referandumu olduğunu vurgulayan Erhürman, tarihsel gerçeklerin eğilip, bükülmemesi gerektiğini söyledi.

“Federasyonun tek gerçekçi çözüm modeli olduğunu söylememiz bilgiye dayanan bir tespittir” diyen Erhürman, bunun merkezi yanı zayıf, kanatları güçlü federasyon modeli olacağının açık bir şekilde ortada olduğunu belirtti.

Gerçekçi çözümün ne olduğunu bilimsel olarak ortaya koyduğunu ifade eden Erhürman, “Hristodulis konusunda sizin söylediklerinizin çok ötesini söylemiş bir parti ve parti başkanı var karşınızda” diye konuştu.

KKTC vatandaşı bir çocuğa, Kıbrıslı Rum bir çocuk hangi olanaklara sahipse onu sunmanın yükümlülükleri olduğunu vurgulayan CTP Genel Başkanı Erhürman, doğru yerden tarih okuması yapılması gerektiğini söyledi.

AB Liderler Zirvesi Sonuç Bildirgesi’ne de değinen Erhürman, AB’nin, BM Güvenlik Konseyi kararlarında bir çözümü desteklediğine işaret etti. İki toplumlu, iki bölgeli siyasi eşitliğe dayalı federasyonda güçlendirilmiş iki devlet olduğunu dile getiren Erhürman, Kıbrıs Türk halkının azınlık statüsünde olacağına dair hiçbir ibare olmadığını belirtti.

23 Nisan’ın bu ülkede çok ilginç duvarların yıkıldığı bir gün olduğunu ifade eden Erhürman, 21 sene önce söylenen “İçimize bir tane Kıbrıslı Rum gelmesin” lafının bugün tam tersinin söylendiğini kaydetti.

Tarihin kavram kargaşasıyla okunduğunu ve halkın önünün tıkandığını belirten Erhürman, “Kavramları çarpıtmayın” dedi.

Temel hedefin her bir KKTC vatandaşı Kıbrıslı Türk çocuğa, Kıbrıslı Rum bir çocuğun sahip olduğu olanakların sağlanması olduğunu yineleyen Erhürman, gerçekçi olmayan vizyonlarla bunun sağlanamayacağını kaydetti.

HASİPOĞLU: RUMLAR PAYLAŞMAK İSTEMİYOR

UBP Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu ise yerinden söz alarak, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin, adanın yönetimini ve zenginliğini Kıbrıslı Türklerle paylaşmaya hazır olmadığını söyledi.

Hasipoğlu, AKPA Genel Kurulu’nda, Kıbrıs Türk halkına uygulanan haksız kısıtlamaların kalkması gerektiği hakkındaki sorusuna Hristodulidis’in, “Ne münasebet. Maronitlere, Ermenilere verdiğimiz pasaportu Kıbrıslı Türklere de veriyoruz. Ne kısıtlaması” diyerek, yanıt verdiğini de hatırlattı.

ERHÜRMAN CEVAP VERDİ

CTP Genel Başkanı Erhürman ise, Rum Lider Hristodulidis’e samimiyetini ispatlamamasına rağmen çözüm isteyen taraf kıyafetinin giydirildiğini söyledi.

Hasipoğlu ise yeniden yerinden söz alarak, bu konuda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde bir sıkıntı olduğunu kaydetti.

ERHÜRMAN: HRİSTODULİDİS SAYENİZDE RAHAT UYUYOR

Konuşmasına devam eden Erhürman, Hristodulidis’in samimiyetinden kuşkulu olduğunu ifade ederek, Hristodulis’in samimiyetsizliğine karşılık “ben BM Güvenlik Konseyi kararlarından çıktım” denildiğini söyledi ve bunu eleştirdi. Tufan Erhürman, “Hristodulidis sayenizde sarayında rahat oturuyor” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar