Erhürman: Rum lider Hristodulidis'e altın tepside sunuluyor!

31 Ocak 2024

Güncelleme: 1 Şubat 2024

A
A

Kıbrıs sorununu değerlendiren CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, karşı tarafın uzlaşmazlığı nedeniyle müzakerelerin başarısızlığı durumunda statükonun devam etmeyeceğinin güvence alınmasını önerdi.

ZgotmplZ

Haber Merkezi

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in 12 Haziran-12 Aralık 2023 dönemini kapsayan İyi Niyet Misyonu ve BM Barış Gücü raporlarına ilişkin 30 Ocak 2023 tarihli kararı açıklandı.

Karara göre Kıbrıs'taki BM Barış Gücü'nün görev süresi 1 yıl daha uzatıldı.

Ayrıca bu kararda, Kıbrıs sorununun çözüm yöntemi olarak bir kez daha "iki toplumlu, iki bölgeli, siyasi eşitliğe dayalı federasyonun" altı çizildi.

ERHÜRMAN RAPORU DEĞERLENDİRDİ

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, Kıbrıs sorunuyla ilgili bir açıklama yaptı.

Erhürman, açıklamasında, Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamayla, BM Güvenlik Konseyi'nin tutumunun yanlış olarak nitelendirildiğini söyledi.

Tufan Erhürman, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın, 2017'de masayı devirenlerden biri olan Rum lider Hristodulidis'e, çözümü isteyen taraf statüsünü altın tepside sunulduğunun altını çizerek, "egemen eşitlik" ve "eşit uluslararası statü" ile ne kastedildiğinin anlatılmadığını savundu.

Erhürman açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

''Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 30.1.2023 tarihli kararını açıkladı.

Tabii ki kararda Kıbrıs sorununun çözüm yöntemi olarak bir kez daha iki toplumlu, iki bölgeli, siyasi eşitliğe dayalı federasyonun altı çizildi.

Ve tabii ki bir kez daha Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamayla, BM Güvenlik Konseyi'nin bu tutumu 'yanlı bir tutum' olarak değerlendirildi.

Sonuç? Sn. Cuellar'ın 'ortak zemin arayışı' sürüyor. Ama BM Güvenlik Konseyi müzakereler başlayacaksa zeminin ne olacağını tekrar tekrar vurguluyor.

Zemin bellidir. Önemli olan bu zeminde olacak müzakerelerin yöntemini belirlemek.

Bu yöntem;

  • müzakerelerin bir takvimle sınırlı ve sonuç odaklı olacağını,
  • müzakere olsun diye müzakere edilmesine yol açılmayacağını,
  • siyasi eşitlik gibi temel parametrelerin pazarlık konusu yapılmayacağını,
  • bir kez daha Kıbrıs Rum tarafının uzlaşmazlığı sonucunda başarısızlığa uğranırsa statükonun bugünkü şekilde devam etmeyeceğini güvence altına almalı.

Olabilecek olan da, olamayacak olan da belli!

2004'te de 2017'de Kıbrıs Türk tarafının çözüm iradesi ortada. Hal böyleyken 2017'de masayı devirenlerden biri olan Sn. Hristodulidis'e 'BM Güvenlik Konseyi kararları çerçevesinde çözüm isteyen taraf' statüsünün altın tepside sunulmasının Kıbrıs sorununun çözümüne ya da bize faydası ne?

Ön şart olarak sunulan 'egemen eşitlik' ve 'eşit uluslararası statü' ile tam olarak ne kast edildiği, ne istendiği anlatılamadı bir türlü! Hiç olmazsa bu sorunun yanıtı verilecek mi?''

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar