Ercan konusu gerginlik çıkardı

4 Mart 2024

Güncelleme: 4 Mart 2024

A
A

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, Ercan Havaalanı'ndaki eksiklikleri eleştirerek lisans konusunu gündem getirdi. Erhürman ile Bakan Arıklı arasında kısa süreli gerginlik yaşandı.

ZgotmplZ

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, Ercan Havaalanı'na ilişkin yaptığı konuşmada, “Havalimanındaki mevcut tüm sıkıntılara rağmen”, havalimanı çalıştırma lisansı verme yetkisinin Bakanlar Kurulu tarafından uzmanlardan alınarak, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığına verilmesini eleştirdi. 

Meclis Genel Kurulunun bugünkü oturumunda, Erhürman ile Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı arasında Ercan konusunda konusunda kısa süreli gerginlik yaşandı.

“EKSİKLİKLER DEVAM EDERKEN LİSANSI YENİLEYECEK MİSİNİZ?” 

Bakanlar Kurulunun söz konusu tüzük değişikliklerini yaparken, gerekçe olarak Ercan Havalimanındaki eksikliklerin devam ettiğini gösterdiğini söyleyen Erhürman; “uzmanların eksiklikler devam ederken lisans vermeyeceklerinin bilindiği için” bu yetkinin Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanına aktarıldığını savundu.

“Ercan Havalimanında yaşanabilecek bir olumsuzluktan tüm Bakanlar Kurulu sorumlu olacaktır” diyen Erhürman, havalimanı çalıştırma lisansının 6 aylık süreyle verildiğini ve son verilen lisansın haziran ayında biteceğini hatırlatarak, buna rağmen eksikliklerin halen devam ettiğini öne sürdü.

“Ercan Havalimanında eksiklikler devam ederken lisansı yenileyecek misiniz?” sorusunu yönelten Erhürman, can ve mal güvenliği risklerine işaret etti.

Ercan’a ilişkin şirket ve hükümet arasında yapılan sözleşmelerde, olmadığı halde bir “ihtilaf” yaratıldığını ve üzerine 59 milyon euro verildiğini savunan Erhürman, bu konunun ülke yargısının da elinden alınarak Türkiye’deki bir tahkim heyetine verilmesini eleştirdi. Erhürman, belirlenen tahkim heyetinin yetki süresinin de geçmiş olduğunu öne sürdü.

Başkan Erhürman, Ercan Havalimanına ilişkin şirketle yapılan sözleşmede, şirketin yapacağı işler ve bu işler için idareden para talep edemeyeceğinin çok açık bir şekilde yazıldığını kaydetti. Erhürman, buna rağmen, bu maddelerin “ihtilaflı” konu olarak kabul edilmesinin “anlaşılır” olmadığını söyledi.

Erhürman, hükümetin bu sorunların içerisinden nasıl çıkacağı konusunda bir fikri olmadığını kaydetti, “Şeytan bunun içerisinden çıkamaz” dedi. 

 ARIKLI:  TÜM ADIMLAR UZMAN DENETİM VE ÖNERİSİ DOĞRULTUSUNDA YAPILIYOR

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı da, Erhürman’a yanıt olarak yaptığı konuşmada, kendinden önceki bakanlar tarafından Ercan Havalimanına ilişkin Türkiye Cumhuriyeti ile imzalanan diğer sözleşmelere atıfta bulunarak, bu sözleşmelerde de Türkiye ile işbirliğinin yer aldığını kaydetti. 

Arıklı, "Tufan Erhürman’ın Başbakan olduğu dönemde ilgili bakan Tolga Atakan tarafından imzalanan protokolde de KKTC Sivil Havacılık mevzuatında hüküm bulunmadığı hallerde, Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı ve Türkiye Cumhuriyeti mevzuatındaki hükümlerin kullanılacağı yazdığını ve bundan hareket edildiğini" söyledi. 

Uçuş güvenliğinin ciddi bir konu olduğunu ve ihmalin kabul edilemeyeceğini kaydeden Arıklı, atılan tüm adımların Türkiye Devlet Hava Meydanları İşletmesi denetimi ve önerileri doğrultusunda alındığını belirtti.

Ercan Havalimanı’nın işletilmesine ilişkin verilen yetkinin “kısmi ve geçici” olduğunu vurgulayan Bakan Arıklı,  “Eksiklikler var. Ancak bu eksiklikler uçuş güvenliğini asla etkileyecek şekilde değildir.” diye konuştu. 

TARTIŞILACAK BİR KONU YOK

"Ek Protokol 5" kapsamında verilen 59 milyonun “ihtilaflı konulardan” kaynaklı olmadığını kaydeden Bakan Arıklı, bu ödemenin pandemi sürecinden doğan sıkıntılar nedeniyle verildiğini açıkladı. 

Günlerce büyük bir heyet tarafından tartışılarak EK Protokol 5 üzerinde anlaşıldığını söyleyen Arıklı, 2-3 kişinin üzerine yüklenmesinin haksızlık olduğunu kaydetti.

Arıklı, tahkim heyetinin de karar verme süresinin bittiğini ve bundan dolayı tartışmaya gerek olmadığını söyledi.

Esas lisansın İngiltere’den gelecek akredite kuruluş tarafından verileceğini söyleyen Arıklı, buna yönelik hazırlıkların yapıldığını ifade etti. 

ERHÜRMAN VE ARIKLI ARASINDA GERGİNLİK...

Arıklı'nın ardından yeniden söz alan CTP Genel Başkanı Erhürman, Bakan Atakan tarafından imzalanan protokol hükmünü okuyarak, "hükme göre, Sivil Havacılık Mevzuatı’nda hüküm bulunmadığı hallerde, Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı ve Türkiye mevzuatlarının geçerli olduğunu" kaydetti. 

Erhürman, "ancak, KKTC’de bir havalimanına sertifika ve ruhsat verilmesi konusunda yerel mevzuatta hüküm vardır" dedi. 

Erhürman, değişikliğin uzmanların gerekli yetkiyi vermeyeceğine inanıldığı için yapıldığını, bunun Bakan Atakan döneminde imzalanan sözleşmeyle bir ilgisi olmadığını savundu, “Neden uzman heyetini saf dışı bıraktınız?” diye sordu. 

Bakan Arıklı, yerinden söz alarak, ''kısmi ve geçici izinlere yönelik bir hüküm olmadığını, Türkiye mevzuatında bu yetkinin Bakan’a verildiğini'' kaydetti.  

5 numaralı sözleşmede itfaiye hizmetlerine yönelik masraflardan kimin sorumlu olduğu konusunda yine bir “ihtilaf konusu” olduğuna karar verildiğini söyleyen Erhürman, konuya ilişkin zeyilnamede sorumlunun yine şirket olduğunu savundu. Bakan Arıklı, bunun üzerine, “ihtilaf”ın talep edilen “köpük sıkan araçların alınmasına” yönelik olduğunu söyledi. 

Erhürman’ın konuşmasının devam ettiği sırada, Erhürman ve Bakan Arıklı arasında tartışma çıktı. Erhürman Arıklı’yı “gayri ciddi olmakla”, Arıklı ise Erhürman’ı “şovmen olmakla” suçladı.  

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar