EOKA lideri Grivas'ın Güney'deki evi müze yapılıyor

5 Kasım 2022

Güncelleme: 5 Kasım 2022

A
A

EOKA'nın lideri Grivas için yapılacak müzeye mali kaynak ayrılması GKRY Temsilciler Meclisi'nde onaylandı. AKEL, gelişmeye tepki gösterdi.

ZgotmplZ
Grivas (ortada), EOKA'lı teröristlerle yüzlerce Kıbrıslı Türk ve muhalif Rumları katletti.

Terör örgütü EOKA'nın lideri Yorgos Grivas'ın Güney Lefkoşa'da bir dönem saklandığı Azina Evi'nin müzeye dönüştürülmesi için bütçeden mali destek ayrılmasına ilişkin tasarı, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Temsilciler Meclisi Mali Komisyonu'ndan geçti.

Rum basınındaki haberlere göre, daha önce de gündeme gelen evin müzeye dönüştürülmesi amacıyla bütçeden kaynak ayrılmasını içeren tasarı, GKRY Temsilciler Meclisi Mali Komisyonu'ndan aşırı sağcı ve ırkçı olarak bilinen Ulusal Halk Cephesi (ELAM) milletvekilinin girişimi ve merkez sağ parti konumundaki Demokratik Seferberlik Partisi (DİSİ), Rum milliyetçisi olarak bilinen Demokrat Parti (DİKO) ve Sosyal Demokrat Hareketi'nin (EDEK) oylarıyla geçirildi.

Grivas için yapılacak müzeyle ilgili bütçe sağlanması, geçen yıl Rum Temsilciler Meclisi'nde sol görüşlü Emekçi Halkın İlerici Partisi (AKEL), DİKO, EDEK, Çevreciler Hareketi ve Demokratik Cephe (DİPA) milletvekillerinin oyları ile engellenmişti.

Geçen yıl engellenen bütçenin bu yıl onaylanması amacıyla Komisyon'a girerken tasarının adının "Azina Evi'nin Hloraka Kıbrıs Mücadelesine Katkı Müzesi’ne dönüştürülmesi" şeklinde değiştirildiği iddia ediliyor.

"YURDUMUZUN TÜM DEMOKRAT İNSANLARI ÖFKE DUYMAKTADIR"

AKEL Basın Sorumlusu Giorgos Koukoumas, yaptığı yazılı açıklamada, Anastasiadis-DİSİ hükümetinin yana yakıla oluşturmak istediği "Grivas Müzesi" için mali kaynağın dün Temsilciler Meclisinin Maliye Komitesi’nde DİKO ve EDEK’in oylarıyla onaylandığını bildirdi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Baş haini hala daha onurlandıran ve ekonomik krizden halkın bunaldığı bir dönemde binlerce euroyu tarihsel gerçeklere aykırı, aşırı sağ propaganda uğruna savurmakta ısrar eden DİSİ ve ELAM’ın sergilediği tutum şaşırtıcı değildir ancak bu konuda düne kadar sergiledikleri tutumu terk eden DİKO ve EDEK’in ortaya koydukları tutum üzücü bir sürprizdir. Kesin olan tek şey şudur, DİSİ hükümetinin utanç müzesi için yaptığı planların merkez siyasal alan milletvekillerinin oylarıyla gerçekleştirilmesi karşısında yurdumuzun tüm demokrat insanları öfke duymaktadır."

Kararı “kışkırtıcı ve utanç verici” diye niteleyen AKEL, bu gelişmeyi düzenleyeceği eylemle protesto edecek.

AKEL, protesto eylemini 12 Kasım Cumartesi günü saat 10.00’da, Baf’taki Makarios ve Direniş Anıtı’nda düzenleyecek.

Bazı Rum gazete ve internet siteleri de Yorgos Grivas için yapılacak müzeye ayrılan devlet bütçesinin 160 bin euro (2.95 milyon TL) olduğunu ileri sürdü.

Grivas'ın Limasol'da heykeli bulunuyor.
KIBRISLI TÜRKLERE KARŞI SİSTEMATİK KATLİAMLARA GİRİŞTİ

“Kıbrıslıların Etnik Mücadele Örgütü” ya da bilinen kısa adıyla EOKA (Ethniki Organosis Kyprion Agoniston), 7 Mart 1953'de Kıbrıs Başpiskoposu III’üncü Makarios (Mihail Hristodulu Muskos) öncülüğünde kuruldu.

Britanya sömürge yönetiminin sonlanması ve Kıbrıs’ın Yunanistan’a ilhakını (Enosis) hedefleyen EOKA terör örgütünün liderliğini Georgios (Yorgos) Grivas üstleniyordu. 

1 Nisan 1955 tarihi itibarıyla ilk önce İngilizleri hedef alan EOKA, ardından Kıbrıs Türklerine yönelik silahlı saldırılarına başladı.

1955- 1958 döneminde pek çok köy, cami, kutsal ve dini yerler EOKA’nın saldırılarına uğradı. Yüzlerce Kıbrıslı Türk katledildi.

1960’da kurulan ortaklık devletine giden süreçte kendini fesheden EOKA, kuruluşla birlikte doğrudan devletin merkezine yerleşirken, bu kez Akritas Planı hazırlayarak Enosis çabalarını kaldığı yerden devam etti. 21 Aralık 1963’te Kıbrıs Türk tarihine “Kanlı Noel” olarak geçen “Kumsal Katliamı” ile başlayan yeni terör süreci Türkiye’nin Ada’ya müdahalesine kadar devam etti.

Kıbrıs Türklerinin yönetimden uzaklaştırılmasının ardından Kıbrıs Rumlar görüş ayrılıklarına düştü. Ada’yı Yunanistan'a bağlamak için Kıbrıslı Türkleri katleden EOKA’nın kurucusu ve ortaklık devletinin cumhurbaşkanı Makarios, bu kez darbeyle devrildi.

Darbenin başında ise, Makarios’un kendi döneminden ayırmak için EOKA-B adını verdiği örgütün lideri Nikos Sampson vardı. Yunan cuntasının desteğiyle darbe yapan ve ömrü 5 gün süren bir "Yunan Cumhuriyeti" ilan eden Sampson, eski bir EOKA’cı ve Grivas’ın yardımcısıydı. Kıbrıs'ta yüzlerce İngiliz ve Türk'ün baş katili olan Sampson, 1964 yılında Küçük Kaymaklı köyünde bizzat onlarca Türk'ü katletti.

1897 yılında Lefkoşa’da doğan, 27 Ocak 1974’te Limasol’da ölen Grivas, Yunan ordusu akademisini bitirdi. Grivas, Bizans söylencelerinin kahramanı, Digenis Akritas'a atfen "Digenis" takma adını kullandı.

Grivas'ın Rum kesimindeki bazı sol gruplar tarafından onlarca sol görüşlü veya Enosis'e inanmayan Rum'u katlettiği de öne sürülüyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar