Doç. Dr. Cansız, Kıbrıs için deprem gerçeğini hatırlattı: Önceliğimiz riskli konutlar olmalı

8 Şubat 2024

Güncelleme: 9 Şubat 2024

A
A

Doç. Dr. Sinan Cansız, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs'ın her taraftan faylarla çevrili olduğunu ve deprem riskinin her zaman bulunduğu hatırlatarak, ilk önlemin riskli konutları güçlendirmek ya da yıkıp yenilemekten geçtiğini söyledi.

ZgotmplZ
Görsel, Hacettepe Üniversitesi Yerbilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Bülteni'nden alınmıştır.

Türkiye bir yıl önce, 6 Şubat tarihinde iki büyük depremle sarsıldı.

Binlerce cana ve geniş çaplı yıkımlara mal olan depremler, Kıbrıs adasında da güçlü şekilde hissedildi. 

Aktif fay hatlarının bulunduğu bölgede deprem riski her zaman mevcut. İstanbul Arel Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Sinan Cansız da bu gerçeğe dikkat çekiyor ve olası bir deprem için ilk yapılması gerekenin riskli yapıların güçlendirilmesi ya da yıkıp yenilenmesi olduğunu vurguluyor.

Cansız, MYKibris.com Haber Müdürü Ramazan Adnan'ın sunumuyla Ada TV'de ekrana gelen "Masada" programına telefonla bağlanarak, uzmanların beklendiğini açıkladığı İstanbul depremi ve Kıbrıs adasındaki deprem riskine ilişkin soruları yanıtladı.

"İSTANBUL DEPREMİNİN GECİKMESİ, BÜYÜKLÜĞÜNÜ DE SÜREKLİ OLARAK ARTIRIYOR"

"İstanbul'un deprem periyodu zaten bütün jeoloji mühendisi, jeofizik mühendisi hocalarımız tarafından sürekli beyan edilir; 250 yılda bir İstanbul'da her zaman büyük depremler meydana gelir ki, biz buna ‘Depremin periyodu’ diyoruz." diyen Doç. Dr. Sinan Cansız, şöyle devam etti:

"Özellikle, 1999 (Marmara) depreminden sonra yapılan birçok uluslararası çalışmada, ‘2030 yılına kadar İstanbul'da büyük bir deprem olma olasılığı yüzde 62 olarak hesaplandı. Yani çok yakın bir dönemde, büyük bir depremin olma olasılığını çok kuvvetli görüyoruz ve İstanbul'a baktığımızda, en son 1766 yılında bir deprem meydana gelmiş. 250 yıllık periyot artık doldu, bundan sonra depremin büyüklüğü sürekli artmakta. Yani depremin gecikmesi, büyüklüğünü de sürekli olarak arttıran bir faktör olarak karşımıza çıkıyor."

"KUZEY KIBRIS HER TARAFTAN FAYLARLA ÇEVRİLİ... ÖNCELİK RİSKLİ YAPILAR OLMALI..."

İstanbul'un Marmara içerisindeki faydan etkilenecek şekilde depreme maruz kalabileceğini ancak sadece İstanbul'un değil tüm Türkiye'nin tamamının bir fay hattının çevresinde yaşadığını işaret eden Sinan Cansız, Kıbrıs adasının da benzer durumda olduğunu kaydetti. Cansız, şunları söyledi:

"Kuzey Anadolu Fay Hattı, neredeyse Karadeniz ve Orta Anadolu, İç Anadolu bölgesinin tamamını tehdit etmekte veya Batı Anadolu'da bütün Ege Bölgesi tehdit altındadır. Doğu Anadolu Fay Hattı’yla birlikte Kuzey Kıbrıs'a kadar devam eden bir fay hattımız var ki, Kuzey Kıbrıs da benzer şekilde bu fay hatlarından etkileniyor. Adanın kuzeyinde bir fay hattı var, güneyinde bir fay hattı var, yani aslında karşımıza şu çıkıyor; Türkiye ve Kuzey Kıbrıs her taraftan faylarla çevrili. Hiç ummadığımız bir şehirde, büyük bir deprem riskiyle karşılaşabiliriz. Risksiz olarak kabul ettiğimiz şehrin herhangi bir komşusunda büyük bir deprem sebebiyle yıkım yaşayabiliriz. Bu sebeple bizim en başta şunu yapmamız gerekiyor; riskli olan konutlarımızı, sağlam olmayan konutlarımızı ya güçlendirmemiz lazım ya da yıkıp yenilememiz lazım. Öteki türlü, herhangi bir noktada oluşacak büyük bir deprem veya orta ölçekli bir depremde konutlarımız yıkılabilir, yine tekrardan can kayıplarına maruz kalabiliriz."

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar