Diyaloğun 35. yılına özel barış fidanı Kıbrıs'a ekildi

9 Mayıs 2024

Güncelleme: 10 Mayıs 2024

A
A

Siyasi partiler diyaloğunun 35'inci yılında ''35'inci barış fidanı'' Ledra Palace'ta dikildi. Proje kapsamında 4 kıtada, 21 ülkede toplam 35 barış fidanı ekilmiş oldu.

ZgotmplZ

Slovakya Büyükelçiliği öncülüğünde Ledra Palace Otel'de Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum siyasi partilerin diyaloğunun 35. yıl dönümü kutlandı.

Slovakya Büyükelçisi Martin Bezak’ın himayesinde düzenlenen ve adada temaslarda bulunan Slovakya Dışişleri Bakanı Juraj Blanar’ın da katıldığı etkinlikte, CTP Milletvekili Armağan Candan, Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, Ledra Palace Otel’deki iki toplumlu siyasi parti toplantılarına katılan bazı siyasi parti temsilcileri, yabancı misyon temsilcileri yanı sıra sivil toplum kuruluşu ve dini temsilciler de yer aldı.

Programda, "barış fidanı" dikimi yapıldı ve çeşitli konuşmalar gerçekleştirildi.

Dikilen fidanın sembolizmi ve önemi vurgulandı.

Slovakya Dışişleri Bakanı Blanar, iki toplumlu siyasi partilerin diyaloğunun önemine ve 35 yıldır süregelen bu diyalogun desteklenmesine vurgu yaptı.

Blanar, Slovakya Büyükelçiliği öncülüğündeki iki toplumlu siyasi partilerin diyaloğunun 35’inci yıl dönümü nedeniyle bugün burada 35’inci “barış fidanı”nın dikimini yaptıklarını ifade ederek, “bu zeytin fidanının barışı ve adanın tarihini simgelediğini” söyledi.

35 yıldır Lefkoşa’daki Slovakya Büyükelçiliği'nin iki toplumlu siyasi partilerin diyaloğuna ev sahipliği yaptığını belirten Blanar, bu diyalogların önemine işaret ederek, “Bu diyaloglar BM barış sürecini destekliyor, iki toplumdan siyasi partiler arasında doğrudan iletişim kanalı imkanı sunuyor, özellikle toplum liderleri arasında doğrudan müzakerelerin olmadığı bir dönemde ilişkileri güçlendiren uzun süreli bir güven yaratıcı önlemdir” dedi.

Birleşmiş Milletler temsilcisi Sherry Holbrook, BM'nin Kıbrıs'taki çabalarını ve liderlerle gerçekleştirilen görüşmelerin önemini vurguladı.

Barış fidanı inisiyatifinin kurucusu Marek Sobola, projenin küresel hedeflerini ve bugüne kadar gerçekleştirilen fidan dikimlerini paylaştı.

Sobola, bugünkü fidan ekimiyle birlikte şu ana kadar proje kapsamında 4 kıtada, 21 ülkede toplam 35 barış fidanı ekildiğini belirterek, bugün burada 35’inci barış fidan ekimini yapmaktan ötürü büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar