Derya yolsuzlukları sorguladı, Çavuşoğlu cevapladı

26 Mart 2024

Güncelleme: 27 Mart 2024

A
A

CTP Milletvekili Doğuş Derya, ülke yöneticilerinin de geçmiş yıllarda bazı yolsuzluklara karıştığını öne sürerek, bu iddiaları sıraladı. Derya, bu kişilerin “nasıl ülkedeki yolsuzlukları ortaya çıkaracağını” sorguladı. 

ZgotmplZ

CTP Milletvekili Doğuş Derya, yolsuzluk görülen ülkelerde bazı ortak noktaların olduğunu söyleyerek, aralarında, karar alma mekanizmalarının tekelleştirilmesi, hesap verme mekanizmalarının kötürüm hale getirilmesi, verilerle oynanması, medyanın susturulması gibi eylemlerin yer aldığı bu noktaları sıraladı. 

Meclis'te konuşan Derya, ülkede yaşanan bazı olayları örnek göstererek, bu olayların, belirttiği ortak noktaları desteklediğini kaydetti. 

Derya, ülke yöneticilerinin de geçmiş yıllarda “bazı yolsuzluklara” karıştığını öne sürerek, bu iddiaları sıraladı; bu kişilerin “nasıl ülkedeki yolsuzlukları ortaya çıkaracağını” sorguladı. 

Birkaç çürük elma üzerinden ülkedeki eczacıların, doktorların, öğretmenlerin, üniversite sektörünün, katma değer yaratan kurumların devrilmeye çalıştığını savunarak, bunun yeni bir düzen kurulması ve iradenin devredilmesi için kadroları değiştirmek üzere bir operasyon olduğu görüşünü paylaştı. 

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesinde yaşanan olaylar kapsamında konuşan ve bu anlamda YÖK’ün çalışma yapması için adaya gelmesini eleştiren Derya, “Bu üniversiteye akreditasyon veren de YÖK’tür.” dedi. 

Milletvekili Derya, bir milletvekiline ilişkin bir üniversiteden aldığı rüşvet iddialarına da yer vererek, polisin bu konuyu soruşturmada mükellef olduğunu söyledi, bu iddiaların “yolsuzluk soruşturması” sürecine dahil edilmesi gerektiğini savundu.

Derya, tüm milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasını talep etti. 

“Çok öfkeliyim. Çocuklara yaşanılacak bir ülke kalmadı.” diye konuşan Derya, ülkedeki üniversitelerin mütevelli heyetlerinde Türkiye’den bazı siyasi kişiliklerin yer aldığını savunarak, bu konuda da şeffaf bir çalışma yapılması gerektiğini kaydetti. 

Derya, “ülkedeki siyasi, bürokrasi ve mafya üçgeninin açığa çıkarılması gerektiğini” söyledi. 

ÇAVUŞOĞLU: YÖK, ÜNİVERSİTELERİN ZARAR GÖRMEMESİ İÇİN BİZE DESTEK VERMEK AMACIYLA GELDİ

Milletvekili Doğuş Derya'nın  ardından söz alan Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Derya’nın ciddi iddialarda bulunduğunu söyleyerek, bunların dayanaklarını da paylaşması gerektiğini kaydetti. 

Derya’nın “YÖK geldi, sorgulamalar durdu” ifadesine karşılık olarak, YÖK’ün adada bulunma nedeninin açıklandığını hatırlatarak,  YÖK’ün kendileri tarafından yapılan talep üzerine geldiğini belirtti, amacın üniversitelerin süreçten zarar görmemesi adına teknik destek almak olduğunu söyledi. 

Çavuşoğlu, ülkedeki üniversitelerin uluslararası camiada yer alabilmesi için YÖK’ten akredite edildiğini hatırlatarak, bu anlamda yapılan anlaşma kapsamında da YÖK’ün kendi, YÖDAK aracılığıyla ya da YÖDAK ile ortak denetimler yapabileceğini kaydetti. 

Üniversitelerin geleceği ile ilgi tartışmalarda gailenin ortak olduğunu belirten Çavuşoğlu, şöyle konuştu: 

“Herkes farklı bir üslupla bu süreci değerlendirme hakkına da sahiptir. Ama her şey ülkemizin, çocuklarımızın geleceği içindir. Bu çirkin tespitlerin toplumu komple sarması ve üniversite alanını tamamen çökertmesine müsaade etmememiz gerekiyor. Kim hata yaptıysa bu hataların ortaya çıkarılması gerekiyor. Bu sahte işlerin sınırının çizilmesi gerekiyor. Sorgulamalar duracak olursa topyekun zan altında kalacağımız için biz bunu kaldıramayız. Ucu nereye dokunursa dokunsun,  devam etmemiz lazım.”

Bakan Çavuşoğlu, YÖK’ün “sorgulamayın” deme durumu olmadığını vurguladı.  

“EĞİTİM KURUMLARININ YURT DIŞINDAN ÖĞRENCİ GETİREREK, İKAMET İZNİ ÇIKARMA YETKİSİ DURDURULUYOR”

Bağımsız Milletvekili Jale Refik Rogers’ın ülkedeki “39 eğitim kurumunda aktif öğrenci gibi görülen ancak ulaşılamayan 5 bin öğrenci” hakkındaki sorusuna da cevap veren Bakan Çavuşoğlu, yaptıkları çalışmaların ardından bugün Bakanlar Kuruluna getirilerek geçirilmesi planlanan İkamet Tüzüğü’ne yapılacak değişiklikleri paylaştı. 

Çavuşoğlu, bugün yapılacak tüzük değişikliğiyle, artık eğitim kurumlarının yurt dışından öğrenci getirerek ikamet izni veremeyeceğini duyurdu.  Çavuşoğlu, “Yarın sabah itibarıyla eğitim kurumlarıyla ilgili ülkeye öğrenci girişleri duracak.” dedi. 

Bu kurumların neden hemen kapatılmadığı yönündeki soruya da cevap veren Çavuşoğlu, bu noktada sorumlu davranmak istediklerine kaydederek, kapatmaların bu süreçten sonra kurumların birer birer incelenerek yapılacağını belirtti, “Sırayla gereği yapılacaktır.” dedi. 

Bunun yasal bir süreç de olduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, 39 kuruma ilişkin her bir dosyanın dikkatli ve kanıtlı bir şekilde hazırlandığını söyledi.

Bakan Çavuşoğlu, kayıt dışı öğrencilerin de yapılan denetimlerde ortaya çıkarak, sınır dışı edildiğini kaydetti 

Bakan’ın ardından söz alan Milletvekili Rogers, ilgili yasaya göre, şartları karşılamadığı gerekçesiyle kurum kapandığında öğrencilerin geri gönderme sorumluluğunun kurumda olduğunu kaydetti; Bakanlığın yasal sorumluluğunun şartları karşılamayan kurumu kapatmak olduğunu belirtti. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar