Deprem araştırmaları için Türkiye ile iş birliğine gidildi

22 Kasım 2023

Güncelleme: 22 Kasım 2023

A
A

KKTC Jeoloji ve Maden Dairesi ile Türkiye Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü arasında deprem araştırmalarını içeren protokol imzalandı. Veriler, depreme dayanıklı yerleşim yerlerinin oluşturulmasına yönelik planlamalarda kullanılacak.

ZgotmplZ

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakan Yardımcılığı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı ile Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü arasında deprem araştırmalarını içeren bir iş birliği protokolü imzalandı.

Protokol kapsamında, ülke genelinde diri fayların haritalanması ve tarihsel dönem depremlerinin belirlenmesi için çalışmalar gerçekleştirilecek.

KKTC Jeoloji ve Maden Dairesi ile Türkiye Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü arasındaki iş birliği, deprem tehlikesinin belirlenmesi ve bu konuda alınacak tedbirlerin planlanması adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Bu çalışmaların sonucunda, Kuzey Kıbrıs'ın deprem tehlikesi daha net bir şekilde ortaya konacak ve bu veriler, depreme dayanıklı binalar ve kentlerin oluşturulmasına yönelik planlamalarda kullanılacak.

Proje, bölgenin tektonik yapısı göz önüne alındığında, deprem riski taşıyan bir coğrafyada gerçekleştirilen önemli bir bilimsel girişimi temsil ediyor.

Protokol kapsamında, şu ana kadar toplam 9 adet hendekli paleosismoloji çalışması gerçekleştirilmiş olup, proje sonunda 16 adet hendek açılması planlanıyor.

KKTC jeolojik yapı itibariyle tektonik olarak aktif bir bölgede bulunuyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar