Cumhuriyet Meclisi'nde KKTC’nin 40. yıl dönümü resepsiyonu

14 Kasım 2023

Güncelleme: 15 Kasım 2023

A
A

KKTC’nin 40’ıncı kuruluş yıl dönümü nedeniyle Cumhuriyet Meclis’inde verilen resepsiyona çok sayıda davetli katıldı.

ZgotmplZ

Meclis Başkanı Zorlu Töre, KKTC’nin 40’ıncı kuruluş yıl dönümü nedeniyle Cumhuriyet Meclis’inde resepsiyon verdi.

Meclis iç bahçesinde yer alan resepsiyona, Başbakan Ünal Üstel, Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, TC Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TBMM temsilcisi Bekir Bozdağ ve TBMM üyesi Hulusi Akar, Türkiye Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Sebahattin Kılınç, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Osman Aytaç, bakanlar, milletvekilleri, TC, Azerbeycan ve yurt dışından gelen konuklar, askeri erkan, üst düzey yöneticiler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan resepsiyonda; Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre ile TC Cumhurbaşkanı Cevdet Yılmaz konuşma yaptı, 

Resepsiyona yarın gösteri uçuşu yapacak Türk Yıldızları ekibi de katıldı.

 

TÖRE: KKTC BU MECLİS'TE KURULDU

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre resepsiyonda yaptığı konuşmada, KKTC’nin bu mecliste kurulduğuna işaret ederek, 40. Yıl resepsiyonunun da bu sebeple Meclis’te düzenlendiğini söyledi.

TC’nin 100. Yılı, KKTC’nin de 40. Yılını kutlayan Töre, Kıbrıs Türk halkının en büyük bayramının 15 Kasım Cumhuriyet Bayramı olduğunu kaydetti. 

Osmanlı’dan bu yana Kıbrıs Türk tarihine değinen Töre, Kıbrıslı Türklerin verdiğini mücadeleyi anlattı. 

1960’da kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti’nden Kıbrıslı Türklerin 3 yıl sonra atıldığını ifade eden Töre, yaşanan olayları anlatarak Kıbrıs Türk halkının Anavatan Türkiye’nin garantörlüğü, garanti ve ittifak anlaşmaları sayesinde bugünlere gelebildiğine işaret etti.

20 Temmuz 1974’te Türk ordusunun şafak vakti hem denizden, hem havadan Kıbrıs’a gelerek Kıbrıs Türk halkını kurtardığını vurgulayan Zorlu Töre, daha sonra 1983 yılında KKTC’nin bağımsız bir devlet olarak ilan edildiğini kaydetti. 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 40. yıl özel konseri verildi. 
Güvenlik Kuvvetleri Bandosu 40. yıla özel konser verdi.

Bütün dünyanın KKTC’nin sonlanıp, Türk askerinin adadan çekilmesi için çaba sarf ettiğini belirten Töre, “Biz devletimizden, anavatanınızdan vazgeçmeyiz. Kıbrıs Türk halkı anavatan Türkiye ve Türk devletleriyle yoluna devam edecektir” dedi. 

Kıbrıs Türk halkının tek koruyucusunun Anavatan Türkiye olduğuna işaret eden Töre, anavatan ve KKTC’ye sahip çıkacaklarını söyledi. 

Zorlu Töre, bu vatanın şehit ve gazilerin hediyesi,  emaneti olduğunu vurgulayarak, “bizden sonraki nesillere KKTC’yi sapasağlam devredeceğiz” dedi. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar