CTP'li vekiller Ertuğruloğlu'nu sorularıyla sıkıştırdı

28 Kasım 2023

Güncelleme: 29 Kasım 2023

A
A

Komitede Dışişleri Bakanlığı bütçesi görüşmelerinde CTP Milletvekilleri Sami Özuslu, Doğuş Derya, Fikri Toros, Armağan Candan, Erkut Şahali ve Asım Akansoy, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu'nu zorlayan sorular sordu.

ZgotmplZ

Haber Merkezi

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi'nde bütçe görüşmeleri devam ediyor

Dışişleri Bakanlığı bütçesi görüşmesinde Kıbrıs sorunu konuşuluyor.

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ve bakanlık bürokratlarının da hazır bulunduğu toplantıda, CTP'li milletvekilleri Kıbrıs sorunuyla ilgili Ertuğruloğlu'na sorular sordu.

AKANSOY: MECLİSTE BAŞKA, NEW YORK’TA BAŞKA...

CTP Milletvekili Asım Akansoy, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın tezlerinin uluslararası alanda hiçbir karşılık görmediğini, Türk Devletler Topluluğu'ndaki girişimlerden de sonuç alınmadığını belirterek, “Kıbrıs politikasında ortaya konulanların geçerliliğini sorgulamalıyız” dedi.

BM Güvenlik Konseyi kararları dışına çıkıldığında Kıbrıs Türk halkının zarar gördüğünü belirten Akansoy, bu kararların gökten zembille inmediğini söyledi.

Kıbrıs sorununda kırılma noktalarının iyi okunması gerektiğini kaydeden Akansoy, “Daha fazla diyaloga ihtiyacımız var…. ” dedi.

Kıbrıs sorununun belirsizlikleri taşıyamayacağını belirterek, “Meclisteki kapalı oturumda başka şeyler New York’ta başka şeyler duyduk” şeklinde konuşan Akansoy, sorumluluk ve ciddiyet vurgusunda bulundu.

TOROS: PERDE ARKASINDA PAZARLIKLAR YAPILIYOR

CTP Milletvekili Fikri Toros, Kıbrıs sorununun çıkmazda olduğunu belirterek, “sözde” yeni siyasetin müzakereye açık olmadığını söyledi.

Toros, “Bizim içinde olmadığımız, hiçbir şekilde sesimizi duyuramadığımız bir durumda perde arkasında pazarlıklar yapılıyor. Biz çok ciddi bedeller ödüyoruz. Bu siyasette ısrar edersek ödediğimiz bedeller büyüyecek” dedi.

Müzakere kelimesini özellikle kullanmadığını, “diyalog” dediğini kaydeden Toros, “Eğer böyle süreç başlarsa, Crans-Montana’dan kaldığımız yerden devam edilecek denirse, süreç neden başarısızlığa uğradı, bunu tespit etmek üzerine bir diyalog kurulmalı. Kıbrıslı Türkler sonuç istiyor. Statükodan büyük zarar görüyoruz. Uluslararası toplumdan tecrit edilmemiz ayaklarımızda pranga, ellerimizde kelepçedir. Kıbrıs konusunun çözümünde mutlaka sonuç odaklı bir süreç kurgulanmalıdır” dedi.

ÖZUSLU: SAMİMİYETSİZLİK

CTP Milletvekili Sami Özuslu, son 3 yılda takınılan yanlış tavrın ve dünyaya aynı dili konuşamamanın Kıbrıslı Türklere zemin kaybettirdiğini kaydetti.

Egemen eşitlik derken ne demek istendiğini, KKTC’yi tanıdığını söyleyen ve garantör ülke olan Türkiye’nin futbol takımlarının neden buradaki takımlarla bir araya gelmediğini soran Özuslu, “Bir tanıma varsa bu 'mış' gibi yapılamaz. Dışişleri, Cumhurbaşkanlığı, ya da hükümet düzeyinde bu konuyu konuşuyor musunuz? İki ülke birbirini tanıyacak ama sportif müsabakaya çıkmayacak. Bu bir samimiyetsizlik görüntüsü değil midir sizce? Bu samimiyetsizliği sorgulamak bizim görevimizdir” dedi. Özuslu, “Bu işi nutuk sallamakla olsaydı insanların yüzü gülerdi. Toplum yarına dair umutsuzdur. Geçmişi kaybettik. Yarını kazanmak için ne yapacağız? Yüzümüzü Avrupa’ya dönmek zorundayız” şeklinde konuştu.

Türkiye’ye giremeyen 12 kişi olduğunu, insanların “Türkiye beni içeri alır mı korkusu” yaşadığını ifade eden Özuslu, Dışişleri Bakanına hitaben “Bu durumu yok saymanızı kabullenemiyorum” dedi.

DERYA: EGEMEN DEVLET KİMDİR?

CTP Milletvekili Doğuş Derya da, “Buraya birçok müdahale yapıldı. Egemen kimdir? Hangimiz egemendir? Uluslararası alandaki itibar kaybını, deli saçması olarak duyulan şeylerin bu topluma neler kaybettirdiğini söylemiyorum bile… Her gün fakirleşirken kime neyi ispatlıyoruz? Egemen eşit değil, önce reşit egemen olalım…” dedi.

Gençlere kendi ülkesinde yaşayacak alan bırakılmadığını savunan Derya, “Federalizm mi? KKTC ilelebet yaşayacak mı? Bu dilemmaya mahkum değiliz. Konuştuğumuz şeylerin içini doldursak yeter…” şeklinde devam etti.

Kıbrıs Türk halkının cumhuriyetin eşit ortaklardan biri olduğunu, 1974’e kadar verilen mücadelenin de haklı olduğunu ifade eden Doğuş Derya, devlet üzerinden yapılan her türlü hamasetin 1974 sonrasındaki adaletsiz yapıya ve bunu perdelemeye dayandığını iddia etti.

CANDAN: KAZAKİSTAN NEDEN DAVET ETMEDİ?

CTP Milletvekili Armağan Candan, Pile'deki Yiğitler Yolu'ndaki son durumu sordu ve Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Kuzey Kıbrıs'ta yabancıların mal edinmesine ilişkin açıklamalarına dair Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu'nun değerlendirmesini istedi. Ayrıca, Kazakistan'da yapılan toplantıya neden davet edilmediğine ilişkin bilgi istedi ve yasak göç konusunu ele alarak devletin ciddiyetle bu konuyu ele alması gerektiğini ifade etti.

ŞAHALİ: TEMSİLCİLİKLERİN 5 YILLIK FAALİYETİ PAYLAŞILSIN

CTP Milletvekili Erkut Şahali, "Dışişleri Bakanlığı’nın genel bütçe içerisinde sadece bütçesi küçülmüyor, itibarı da küçülüyor" dedi. Şahali, KKTC'nin 25 dış temsilciliği olduğunu ve bunların 7'sinin Türkiye'de olduğunu belirterek, geriye kalan 18 dış temsilciliğin son 5 yıllık faaliyetlerine ilişkin bir raporun genel kurulda paylaşılmasını istedi. 

ERTUĞRULOĞLU CEVAPLADI

Eleştirilere yanıt vermek üzere söz alan Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, “Kıbrıs sorunu, Rum tarafının Kıbrıs Cumhuriyeti diye tanınıyor olmasından başka bir sorun değildir” dedi.

Rum tarafının tanınmışlığı Kıbrıslı Türklere karşı silah olarak kullandığını vurgulayan Ertuğruloğlu, ambargoların, Kıbrıslı Türk sporcuların uluslararası müsabakalara katılamamasının sorumlusu olarak Rum tarafını işaret etti.

“Kıbrıs sorununu yaratan BM güvenlik konseyinin beş daimi üyesidir” diyen Ertuğruloğlu, “Kıbrıs Türkü 1960 ortaklığı ile gayet mutluydu. Bu ortaklık öldürüldü. Öldüren ödüllendirildi, öldürülen hala daha suçlanıyor” ifadelerini kullandı.

BM ve AB’yi de eleştiren Ertuğruloğlu, “Ben hamaset yapmayı seven biri değilim ama ben bize düşmanca politika uygulayan ülkeler olsun, uluslararası kuruluşlar olsun, hepsine karşı sonuna kadar dik duruş sergilemeyi misyon kabul etmiş birisiyim” dedi. Ertuğruloğlu, AB’nin Rum tarafını üye yapmakla hata yaptığının farkında olduğunu ancak artık bu yanlışı düzeltemeyeceğini de söyledi.

''PİLE TAMAMEN BM’NİN YÜZÜNE GÖZÜNE BULAŞTIRDIĞI BİR OLAY OLDU''

Siyasi eşitliğin egemen eşitliğe dayandırılmadan anlamsız olduğunu vurgulayan Ertuğruloğlu, Annan Planı’na da değinerek, “Annan planı kadar korkunç tehlikeli bir plan bugüne kadar karşımıza gelmedi” dedi.

Bakanın toplantıda bulunan bazı muhalefet milletvekillerini KKTC’nin varlığını kabul etmemekle suçlaması üzerine tartışma yaşandı.

Ertuğruloğlu daha sonra, Pile’deki Yiğitler yoluyla igili soruya “Pile tamamen BM’nin yüzüne gözüne bulaştırdığı bir olay oldu” yanıtını verdi.

Tahsin Ertuğruloğlu, “Rum tarafı yıllardır ara bölgenin içinde sayısız ihlallerde bulunuyor, BM hiçbir şey yapmadı. Ne zaman biz Pile yolunu gündeme getirsek BM karşımıza çıktı. Bu kez dedik ki bu yol yapılacak” dedi.

Ertuğruloğlu, varılan anlaşmanın ardından 23 Ekim’de yol çalışmasına başlandığında, yol güzergahı üstünde Rum tarafına parselasyon çalışmasına izin verildiğini gördüklerini aktardı.

"ORTAKLIK PROJESİ 2017’DE BİTTİ ARKADAŞLAR"

Tahsin Ertuğruloğlu, CTP’li vekillere, “Denktaş, aşığı olduğunuz federal Kıbrıs için ömrünü adadı. Tanıma için bir şey yapmadı. Tanımayı çözümün içinde sağlamaya çalıştı. Ortaklık projesi 2017’de bitti arkadaşlar. Bunu ne kadar hazmedersiniz bu sizin sorunuz” dedi.

Ertuğruloğlu, “Statükodan zarar gördüğümüzü ben de söylüyorum. BM yetkilileri ne diyor, bizim görevimiz statükoyu korumaktır.  Siz istediğiniz kadar pembe dünya kurun, çözüm deyin, gerçek dünya böyle işlemiyor” şeklinde konuştu.

Temsilci konusunda yeni bir isim önerilmediğini kaydeden Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, bu konudaki görüşlerini dile getirdiklerini ifade etti. Tahsin Ertuğruloğlu, “AB kâğıt üzerinde mükemmel bir örgüt. Uygulamada nerde?” diye de sordu.

“İzlediğimiz politikanın tutarsız olmasıyla suçlandık. Bunu da kabul etmiyorum” diyen Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, “Siz de hükümetlerde bulundunuz… Biz olduğumuzda siz vardınız, neyi çözdünüz? Talat bile 'ellerinde olsa oksijeni bile keserler' dedi…” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Dışişleri Bakanlığının 588 milyon 99 bin 400 TL’lik bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi .

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar