CTP ile AKEL'in panelinde "birliği sağlama"ya vurgu yapıldı

20 Nisan 2024

A
A

CTP ve AKEL'in birlikte düzenledikleri İki Toplumlu Eğitim Paneli'nde, Erhürman, yönetilebilir bir çokluk içinde birliği sağlama yükümlülükleri olduğunu belirtti. Stefanu ise, ortak vatanı yaratma çabasını birlikte güçlendirme çağrısı yaptı.

ZgotmplZ

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ile AKEL, bugün Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Salonunda “İki Toplumlu Eğitim Paneli” düzenledi. Panelde açılış konuşmalarını CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman ile AKEL Genel Sekreteri Stefanos Stefanu yaptı. 

Hamit Sakallı ile İlias Dimitriu moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde; Salih Sarpten, “Federasyon Yolunda Eğitim Sistemi”; Dr. Yannos Sokratus, “Kıbrıs’ta Dün, Bugün ve Yarın Eğitim Sistemi ve Ulusal İdeolojiler”; Dr. Gülçin Keleşzade, “Kıbrıs’ta Barış Eğitimi”; Dr. Mihalis Mihail ise “Eğitimde Kıbrıs’ın Kurgusal bir Tarihçesi” sunumlarını yaptı. 

Panele, CTP Genel Sekreteri Asım Akansoy, partililer, birçok Kıbrıslı Rum ve birçok milletvekili de katıldı.  

ERHÜRMAN: FEDERALİZM, ÇOKLUK İÇİNDE BİRLİKTİR

Konuşmasında, kavramları yeniden gözden geçirmenin önemine işaret eden Erhürman, “Çözümün adı federasyondur” diyerek, çözümün adıyla, federalizm kavramının çoğu zaman karıştırıldığını, federasyonun başka, federalizmin başka bir kavram olduğuna vurgu yaptı.

“Bu ayrımın netleşmesi gerekiyor. Federasyon, imzaların atıldığı gün ortaya çıkacak olan yönetim biçimidir ve çözümün de adıdır. Ama federalizm için federasyonunun kurulmasını beklemeye gerek olmadığı gibi federasyon kurulduktan sonra da bu ideali sürdürmek gerekir” diyen Erhürman, federalizmin tanımının da çok net ortaya koyulması gerektiğine işaret etti. 

Erhürman, “Federalizm en kısa tanımıyla, çokluk içinde birliktir. Farklılıkları koruyarak bunu zenginlik haline getirmek ama birlikte yaşamayı da başarmak demektir” diye konuştu. 

“ÇOK KÜLTÜRLÜ YAPILAR YÖNETİLEMEZSE KAOS YARATIR”

“Kuzeyde de güneyde de Kıbrıslı kökenli insanların acaba biz yok mu oluyoruz endişesini taşıdığını görüyorum. Bilmemiz gerekir ki, çok kültürün bir arada bulunduğu yapılar, eğer yönetilemezse kaos yaratır” diyen Erhürman, çok kültürlülüğün doğru yönetilmesi durumunda zenginlik olarak yaşatacağını vurguladı. 

"BU YAPIYI DOĞRU YÖNETME HASSASİYETİNİ BİR TEK SOL GÖSTEREBİLİR"

Tufan Erhürman, “Bu konudaki çoklu yapıyı yönetme iradesini, insan haklarına uygun şekilde, doğru hassasiyetleri ortaya koyarak yönetme hassasiyetini, bir tek sol gösterebilir. Sol, bu iradeyi göstermezse, güneyde daha yoğun bir şekilde gördüğümüz biçimde, aşırı sağ bu süreçte çok farklı noktalara ilerleyebilir” diye konuştu. 

Erhürman, “Bizim bunu, Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde de olduğu gibi aşırı sağa teslim etme lüksümüz yoktur” ifadelerini kullandı. 

Federasyon ile federalizm arasındaki farkın, bir anlamda çözümle barış arasındaki farka benzediğine işaret eden Erhürman, barışın, sürekli olarak inşa edilmesi gereken bir şey olduğunu söyledi.

Federalizmi içselleştirmenin öneminin altını çizen Erhürman, “Yönetilebilir bir çokluk içinde birliği sağlama yükümlülüğümüz var. Nüfus politikasını önemsememiz gerekir. Bu konuda yöneten pozisyona geçmemiz gerekir” diye ekledi. 

STEFANU: OLUMLU GİRİŞİMLERE SAĞ KESİMLER KARŞI ÇIKTI

AKEL Genel Sekreteri Stefanos Stefanu da konuşmasında, “Birbirimizin dilini öğrenmemiz önemli, ama öncelikle ortak devleti birlikte yönetmek isteyen insanlar olarak, kendimizi diğerinin yerine koyabilmeliyiz” diyerek, Kıbrıs’ta ortak yaşamı hayata geçirebilmenin önemine işaret etti.

Bu yöndeki girişimin zorluklarıyla ilgili örnekler veren Stefanu, geçmişte, medyanın büyük kesiminin, milletvekillerinin, köklerini kaybedeceklerini ve herkesi Türkleştireceklerini savunarak, bu olumlu adıma karşı çıktıklarını söyledi.

“ŞOVENİZME, NEFRETE VE KİNE KARŞI BİRLİKTE HAREKET EDELİM”

Kıbrıs Rum toplumunda, Helen merkezci bir yaklaşımın ve Enosis’e yönelik eğilimin hakim olduğunu ifade eden Stefanu, "Sanki adada Kıbrıslı Türkler yokmuş gibi düşünüyorlardı. Bizim iki toplumu bir araya getirebilmemiz için önümüzdeki sorunları çözmemiz gerekiyor” dedi. 

Stefanos Stefanu, “Eminim ki dün, bugün ve yarın birbiriyle uyumlu hale getirilebilir. Geçmişin acı derslerinden sonuçlar çıkarmalıyız. Şovenizme, nefrete ve kine karşı birlikte hareket edelim. Ortak vatanımızı yaratma çabasını birlikte güçlendirelim” diye ekledi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar