CMIRS'ın anketine göre halkın en az güven duydukları: Hükümet ve Cumhurbaşkanlığı

16 Nisan 2024

A
A

Göç Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi‘nin Mart 2024 döneminde 500 kişi ile yaptığı ankette, ülkede en az güvenilen kurumlar arasında ilk üç sırada, hükümet, cumhurbaşkanlığı ve meclis bulunuyor.

ZgotmplZ

Göç Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi’nin (CMIRS) her 3 ayda bir Kıbrıslı Türklerin siyasi güven, sosyal güven, bireysel özgüven ve mutluluk algısını ölçmek amacıyla düzenlediği anket çalışmasının Mart 2024 dönemi sonuç raporunun ikinci bölümü yayınlandı.

500 kişi ile yüz yüze anket şeklinde yapılan anket sonuçlarını yorumlayan CMIRS Direktörü Mine Yücel, ülkede siyasi güvenin olmadığını, halkın ülkedeki ekonomik durum, yönetim sorunları ve yolsuzluktan şikayetçi olduğunu belirtti.

Ankete göre, çalışmaya katılanların yüzde 15,52’si Cumhurbaşkanlığı’na yüzde 14,28’i hükümete ve yüzde 13,83’ü Meclis’e güvenmiyor.

Ankette en az güven duyulan kurumlar;

  1. Hükümet,
  2. Cumhurbaşkanlığı,
  3. Meclis,
  4. Siyasi partiler,
  5. Finansal kurumlar olarak sıralandı.

En çok güven duyulan kurumlar ise şu şekilde:

  1. Yargı,
  2. Polis,
  3. Medya.
HER 10 KİŞİDEN 9’U YOLSUZLUĞUN YAYGIN OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYOR

Ankete katılan her 10 kişiden 9’u, ülkede yolsuzluk ve adaletsizliğin yaygın olduğunu düşünürken, adaletin yeniden sağlanabilmesinin mümkün olduğunu düşünenler ise azınlıkta.

CMIRS anketinde, rüşvet ve yolsuzluk temelinde sosyolojik olaylar ve toplumun değer, yaşam biçimi ve örgütlenme tarzıyla yakından ilişki olduğu ifade edilirken, sosyo-ekonomik koşulların kötüleşmesi, yasal boşluklar ve bilinçsiz seçmenlerden oluşan bir ortamda, rüşvet ve yolsuzluk için uygun zemininin hazırlandığına dikkat çekildi.

Ayrıca ankete katılanların;

  • Yüzde 80,20’si ülkede adaletsizliğin,
  • Yüzde 86’sı ise ülkede partizanlığın
  • Yüzde 90,6’sı yolsuzluğun,
  • Yüzde 82,4’ü rüşvetin yaygın olduğunu düşünüyor.

Diğer yandan, katılımcıların yalnız yüzde 25’i ülkede alınan kararlar üzerinde etki sahibi olabildiği görüşünde.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar