
Cezaevinde intihar eden "Yenidoğan Çetesi" sanığının avukatına soruşturma
3 Şubat 2025
Güncelleme: 3 Şubat 2025
"Yenidoğan Çetesi" davasında yargılanan doktor İlker Gönen'in intiharının ardından açıklama yapan Avukat Aydın Mantar hakkında "Halkı yanıltıcı bilgileri alenen yayma" suçundan adli soruşturma başlatıldı.

İstanbul’da "Yenidoğan Çetesi" sanığı İlker Gönen’in Antalya’da tutuklu bulunduğu cezaevinde intihar etmesine ilişkin sosyal medyada paylaşım yapan Avukat Aydın Mantar hakkında soruşturma başlatıldı.
"Yenidoğan Çetesi" davasında örgüt yöneticisi olmaktan 582 yıl 9 aya kadar hapis talebiyle yargılanan Doktor İlker Gönen, 1 Şubat'ta cezaevinde intihar etti.
29 Ekim'den bu yana tutuklu bulunan Gönen, çay bardağı ile bileklerini keserek hayatına son verdi.
GÖNEN, 10 BEBEĞİN ÖLÜMÜNDEN SORUMLU TUTULUYORDU
Gönen'in yalnız kaldığı odasında intihar girişimi sonrası butona basarak görevlileri çağırdığı, yapılan ilk müdahalenin ardından kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Gönen, 10 bebeğin ölümünden sorumlu tutuluyordu.
İntihar olayıyla ilgili sosyal medya paylaşımları sebebiyle Avukat Aydın Mantar hakkında soruşturma başlatıldı.
Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“İlker Gönen isimli şahsın 01/02/2025 tarihinde tutuklu olarak bulunduğu Antalya Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda intihar etmesi olayı ile ilgili olarak Antalya Cumhuriyet Başsavcılığınca ivedi ve titizlikle yürütülen soruşturma işlemlerine yönelik olarak, İstanbul Barosuna kayıtlı Av. Aydın Mantar’ın sosyal medya hesabı üzerinden ve görsel medyada yapmış olduğu açıklamalarla ilgili olarak, Cumhuriyet Başsavcılığımızca Av. Aydın Mantar hakkında, 'Halkı Yanıltıcı Bilgileri Alenen Yayma' suçundan adli soruşturmaya başlanılmıştır."
AVUKAT MANTAR: CEZAEVİNDE DURUŞMADAN DÖNDÜĞÜNDE HÜCRESİNDE İP (URGAN) BIRAKTILAR
Avukat Aydın Mantar sosyal medyadan yaptığı açıklamada şu ifadelere yer vermişti:
"Müvekkilime, ağabeyime onun isteği ve iyiliği üzerine söz verdiğim için daha önce bahsetmemek zorunda olduğum bir husus var.
2. Duruşma devam ederken geçici olarak kaldıkları yüksek güvenlikli Marmara Kapalı Cezaevi’nde duruşmadan döndüğünde hücresinde ip (urgan) bıraktılar.
Bunu benim zorlamalarım üzerine söyledi. Bu konuda derhal tutanak tutmak istediğimi, sorumluların cezalandırılması için gereken neyse yapmak istediğimi söyledim.
Ancak kendisinin tutulduğu yerin koridorlarında diğer cezaevlerindeki gibi kamera olmadığını, bu nedenle korktuğunu şu sözlerle anlattı:
“Bir sabah abin kendini astı dediklerinde hiçbir şey yapamaz, hiçbir şey ispat edemezsin.”
Israrlarıma rağmen bana, bu konuyu ailesi dahil kimseyle paylaşmam yönünde söz verdirdi.
Bu şüphesinin gerçekleşip gerçekleşmediğini bu aşamada bilemiyorum.
Aksi olsa bile bu psikolojik işkence ile onun, bu eyleme sürüklendiğini ifade etmek, tarihe not düşmek istedim."
NE OLMUŞTU?
İstanbul’da bebekleri kendilerinin anlaşmalı olduğu hastanelere sevk ederek haksız kazanç sağlayan ve ihmali davranışlarda bulunarak ölmelerine neden olan "Yenidoğan Çetesi" davasında 47 sanık yargılanıyordu, Gönen'in ölümüyle davada 46 sanık bulunuyor.
Kamuoyunda "Yenidoğan Çetesi" olarak bilinen dava İstanbul'da 18 Kasım'da başladı.
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 47 sanık hakkındaki hazırladığı iddianamede, sanıkların İstanbul'da, 112 Acil Çağrı Merkezi'nde çalışan kişilerle ortak hareket ederek, bazı bebekleri önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk ettirdikleri, bazılarının ölümüne neden oldukları ve haksız kazanç sağladıkları bilgisi yer aldı.
GÖNEN'E YÖNELİK SUÇLAMALAR
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 1399 sayfalık iddianamede, sanık doktor Fırat Sarı'nın elebaşı olduğu suç örgütünde İlker Gönen'in örgütün sevk ve idaresini yapan sanıklardan olduğu belirtilmişti.
İddianamede, sanıklar Fırat Sarı ve İlker Gönen için 10 bebeğin ölümü nedeniyle "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi", "nitelikli dolandırıcılık" ve "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak" suçlarından 10 kez, "resmi belgede sahtecilik" suçundan da 11 kez uygulanmak üzere toplam 177 yıl 6'şar aydan 582 yıl 9'ar aya kadar hapis cezası talep edilmişti.
GÖNEN'İN İFADESİ
Duruşma tutanaklarına göre Gönen, son duruşmada şunları anlatmıştı:
"Sanık Doktor İlker Gönen'e tape kayıtlarındaki bir bebek hakkında 'Ex oluyorsa Dursun (Dr. Dursun Eryılmaz) çıkmadan olsun' ifadeleri soruldu.
Gönen, 'Bebeğin durumu kötüydü zaten, vefat edeceğini anladık. Umarım Dursun Bey çıkmadan eder, daha fazla acı çekmeden' düşüncesiyle bu ifadeyi kullandığını söyledi."
Gönen, mahkemede kendisini tanıtırken, "Kuleli Askeri Lisesi mezunuyum. 2009 yılında tabip üsteğmen olarak görev yaptığım zaman askeriyeden ayrılmam nedeniyle 6 ay Silivri Cezaevinde hükümlü olarak kaldım. Bunun dışında hakkımda herhangi bir yakalama ve cezai işlem olmamıştır." ifadesini kullanmıştı.
Yaklaşık 6 yıllık olan Medisense isimli şirkette bir yıla yakın bir süre çalıştığını ve ortada bir örgüt olmadığını ifade eden Gönen, dosyadaki tape kayıtlarının çok büyük bir kısmının danışman doktor olması sebebiyle tıbbi sorular veya sevk olunacak hastanın nereye sevk olacağıyla ilgili olduğunu ileri sürdü.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bizi Facebook'ta takip edin!
mykibris.com'u Facebook üzerinden takip edin, son paylaşımlardan haberdar olun.
Yorum Yap
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.
Tüm Yorumlar