Çavuşoğlu'ndan eleştirilere yanıt: Çadırlar ülkenin gerçeği, yüzleşmek gerek

13 Mart 2023

Güncelleme: 13 Mart 2023

A
A

Milli Eğitim Bakanı Çavuşoğlu, bakanlıkların sunduğu projelerin maddi imkansızlıklar nedeniyle yapılamadığını, çadırların ülkenin gerçeği olduğunu, bununla yüzleşmek gerektiğini ifade etti.

ZgotmplZ

Bugün toplanan Cumhuriyet Meclisi'nde okulların durumu ve çadırlarda yapılan eğitim konuşuldu.

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, 62'nci madde tahtında yaptığı konuşmada, çadırda eğitim uygulamasına değinerek, yağmur dolayısıyla yaşanan sıkıntının plan ve koordinasyon konusunda eksiklik yaşandığını gösterdiğini belirtti.

Erhürman, yağmur ihtimalinin önceden belli olduğunu, Cumhuriyet Lisesi’nde zemindeki sıkıntının da öngörülebilir olduğunu söyleyerek, aynı şeylerin tekrarlanmaması için konuyu gündeme taşımak istediğini belirtti.

İnşaat Mühendisleri Odası’nın okulların depreme dayanıklılığı konusunda hazırladığı raporun henüz Milli Eğitim Bakanlığı’na sunulmadığını dile getiren Erhürman, okullarda eğitime ilişkin farklı alternatifler yaratmak amacıyla çalışma yapmaya yönelik raporu görmeyi beklediklerini ifade etti.  

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB) Başkanı'ndan (Tunç Adanır) aldığı bilgiye göre, birliğin yasasında değişiklik yapılmasına ilişkin önerinin Meclis’ten geri çekilmemesi nedeniyle birliğin hükümetle görüşmeme kararı aldığını söyleyen Erhürman, raporun sunulmamasının nedeninin de bu olduğunu savundu.

ÇAVUŞOĞLU'NDAN SERT ÇIKIŞ

Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, 6 Şubat depreminden sonra ülkenin gerçeklerle yüzleşme zemini oluştuğunu söyleyerek, ülkede yaşanan sorunların bir partiye mal edilemeyeceğini, geçmişten gelen sorunların birikimi olduğunu belirtti.

Eğitimin sürekliliğinin önemini vurgulayan Çavuşoğlu, bunu sağlamak adına çalışmalar yapıldığını, çadırda eğitimin de bu çerçevede başlatıldığını kaydetti.

Ülkede gelir ve gider dengesini düzenlerken birinci sırada maaşların, çok gerideki sıralarda ise okulların olamayacağını söyleyen Bakan Çavuşoğlu, bu dengenin ihtiyaçlar doğrultusunda kurulması gerektiğini belirtti.

"ÇADIRLARIN ÜLKENİN GERÇEĞİ, BUNUNLA YÜZLEŞMEK GEREK"

Çavuşoğlu, bakanlıkların sunduğu projelerin maddi imkansızlıklar nedeniyle yapılamadığını, çadırların ülkenin gerçeği olduğunu, bununla yüzleşmek gerektiğini ifade etti.

kamu ve okul binalarının durumunun sürpriz bir yanı olmadığını dile getiren Nazım Çavuşoğlu, "hükümetin göreve geldiği 2019’dan beri 13 okula ellerinin değdiğini" belirterek, örnekler sundu.

Çavuşoğlu, bu icraatların yanında özel şirketlerin de yapmayı planladığı okullarla ilgili protokoller imzalandığını ve imzalanmaya devam edeceğini söyleyerek, herkesin seferber olacağını belirtti.

"CUMHURİYET LİSESİ HARİÇ SORUN YAŞANMADI"

Çadırda eğitimin zorunluluktan, yıllardır biriken sorunlardan kaynaklandığını dile getiren Çavuşoğlu, eğitime ara vermemek adına eğitime devam edilebilmesi için çadırda eğitime başlandığını, Cumhuriyet Lisesi hariç sorun yaşanmadığını, 12 gün içinde bu okulun da taşınacağını söyledi.  

Bakan Çavuşoğlu, Gazimağusa Belediyesi başta olmak üzere katkı koyan ve destek veren tüm belediyelere teşekkür etti.

"PREFABRİK SINIFLAR YAPILACAK"

Namık Kemal Lisesi’nin 30 Mart’ta teslim edileceğini dile getiren Çavuşoğlu, diğer ihtiyacı olan okullar için 48 metre kare prefabrik sınıflar yapılacağını kaydetti.

"RAPORLAR BEKLENİYOR"

Dr. Fazıl Küçük ve diğer okullarla ilgili de raporların beklendiğini söyleyen Nazım Çavuşoğlu, "önce hayat sonra eğitim" diyerek, raporlar çıktıkça hızla prefabrik açılımla eğitme devam edilmesini sağlayacaklarını belirtti.

"TDP BAKANLIĞI DÖNEMİNDE NE YAPTI?"

Toplumcu Demokrasi Partisi'ni işaret ederek, “Temsiliyetini kaybetmiş bir partinin sağa sola akıl verdiğini” söyleyen Çavuşoğlu, “Eğitim Bakanlığı’nı sürdürdüğünüz dönemde eğitme ne katkı yaptınız?” diye sordu.

"HERKES GERÇEKLERİ BİLMELİ"

Milli Eğitim Bakanı Çavuşoğlu, herkesin gerçekleri bilmesi gerektiğini söyleyerek, gerçeği süsleyerek Adıyaman’da yaşanan kayıplar gibi kayıpların yaşanmasının sorumluluğunu üstlenemeyeceğini belirtti.

Online eğitimin benimsenmediğini söyleyen Çavuşoğlu, ikinci eğitime geçmek için raporların ulaşması gerektiğini kaydetti.

"İKİNCİ TESPİT SONUNDA BELLİ OLACAK"

Çavuşoğlu, ön raporların teyit edilmesi ihtiyacının ortaya çıktığını, ikinci tespitin sonunda eğitimin hangi okullarda devam edeceğinin belirleneceğini söyledi.

ERHÜRMAN'DAN "NEDEN KAYNAK AYRILMADI?" SORUSU

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman daha sonra söz alarak, Milli Eğitim Bakanı Çavuşoğlu’nun bakanlığı döneminde hazırlanan bütçede okullara ne kadar bütçe ayrıldığını sordu, “Bütçede neden bu okulların tamiri için kaynak ayrılmadı?” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar