Çavuşoğlu, Mısır Dışişleri Bakanı ile görüştü: Erdoğan Sisi ile görüşecek mi?

27 Şubat 2023

Güncelleme: 27 Şubat 2023

A
A

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yıllar sonra Mısır mevkiidaşı Dışişleri Bakanı Samih Şukri ile bir araya geldi. Bu buluşma, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile de görüşecek mi? sorusunu akıllara getirdi.

ZgotmplZ

Mısır Dışişleri Bakanı Şukri ve Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mısır'dan yardım malzemesi taşıyan "El Hürriye" gemisinin yanaştığı Mersin Uluslararası Limanı'nda basına açıklamalarda bulundu.

Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle Türkiye ve Türk halkına bir kez daha taziyelerini sunan Şukri, "Buraya gelmemiz aslında bir dostluk ve dayanışma mesajıdır. Mısır hükümeti ve halkı olarak, Türkiye'nin en kısa zamanda (depremin sonuçlarıyla ilgili) bunların üstesinden geleceğine gönülden inanıyoruz." dedi.

Şukri, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin büyük bir felaket olduğunu ve bundan üzüntü duyduklarını, ellerinden gelen ne varsa çaba göstererek Türkiye'ye destek olmaya çalıştıklarını ifade ederek, "Bundan sonra da aynı şekilde zorlu günlerin üstesinden gelebilmek için Mısır olarak elimizden gelen yardımları devam ettireceğiz." diye konuştu.

Mısır ile Türkiye arasında ilişkiler konusunda siyasi bir iradenin var olduğunu dile getiren Şukri, söz konusu siyasi irade kapsamında çok güçlü bir temel oluşturmanın önemli olacağının altını çizdi.

Mısır Dışişleri Bakanı Şukri
"MISIR HER ZAMAN TÜRKİYE'DEKİ KARDEŞLERİNİN YANINDA OLACAKTIR"

Bakan Şukri, Mısır ile Türkiye arasındaki ilişkileri tekrar eski düzeyine getirmeye ve her iki ülkenin ortak çıkarına uygun şekilde çok çok ileriye götürmeye önem verdiklerini kaydederek, "Mısır her zaman Türkiye'deki kardeşlerinin yanında olacaktır. İlişkilerimizin de bundan sonra en iyi düzeye geleceğine inanıyorum." ifadelerini kullandı.

MISIR’DAN TÜRKİYE’YE ULAŞTIRILAN DEPREM YARDIMLARI

Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerin ardından Mısır Türkiye'ye bugüne kadar 1200 tonun üzerinde yardım malzemesi gönderdi. Mersin Limanı'na bu sabah demir atan "El Hürriye" ticaret gemisi de 525 tonluk yeni yardım malzemesi getirdi.

Söz konusu yardımların içerisinde yatak, çadır, battaniye, mobil tuvalet ve hijyen malzemeleri yer alıyor.

TÜRKİYE-MISIR ARASINDA NELER YAŞANDI? 

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar’ın başkenti Doha’da, Dünya Kupası’nın açılışında Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Es-Sisi ile selamlaşıp tokalaştı.

Tokalaşma fotoğrafı, iki ülke arasında devam eden normalleşme sürecinde önemli bir adım olarak değerlendirildi.

Katar dönüşünde uçakta gazetecilere konuşan Erdoğan görüşmeyi, “Türk milleti ile Mısır halkının geçmişteki birlikteliği bizim için çok önemlidir. Yeniden niye başlamasın? Bunların sinyalini verdik” diye yorumladı.

Peki Ankara ile Kahire arasında 2013 yılında ilişkilerin bozulmasından bugüne neler yaşandı?  

BBC Türkçe'nin haberine göre, 2010 yılının son aylarında Tunus’ta başlayıp çeşitli Kuzey Afrika ve Orta Doğu ülkelerine yayılan ve Arap Baharı olarak adlandırılan eylemler dalgası Mısır’ı da etkiledi.

Şubat 2011’de günler süren sokak eylemlerinin ardından dönemin Mısır lideri Hüsnü Mübarek’in 29 yıllık iktidarı sona erdi.

Haziran 2012’de düzenlenen seçimleri, Müslüman Kardeşler çizgisindeki Özgürlük ve Adalet Partisi kazandı.

Yeni Cumhurbaşkanı, Muhammed Mursi oldu.

Adalet ve Kalkınma Partisi, Mısır’la halihazırda geliştirdiği ilişkilerinde bu iktidar değişikliği ile yeni bir ivme yakaladı.

2013 yılında Mısır’da, Temerrüd (İsyan) adı altında örgütlenen gruplar, Mursi karşıtı kitlesel protestolar düzenledi.

3 Temmuz 2013'te dönemin Genelkurmay Başkanı Sisi liderliğindeki Mısır ordusu, yönetime el koydu.

İLİŞKİLERİN BOZULMASI VE RABİA SÖYLEMİ

Mısır yönetimi bunun karşısında Türkiye Büyükelçisi’ni “istenmeyen kişi” ilan etti.

Türkiye de mütekabiliyet ilkesi gereğince Mısır Büyükelçisi’nden ülkeyi terk etmesini istedi.

Böylece Ankara ve Kahire arasındaki ilişkiler maslahatgüzar seviyesine indi.

Sisi, 2014’te yapılan ve katılımın düşük olduğu cumhurbaşkanlığı seçimini yüzde 97 oy alarak kazandı ve zaman içinde de iktidarını sağlamlaştırdı.

Mısır’daki Müslüman Kardeşler üyelerine yönelik baskı git gide artarken, örgüt yönetici ve üyelerinin bir bölümü Türkiye’ye yerleşti.

2013 yazından itibaren Türkiye’de hükümet hem Mısır’daki yönetimi, hem süreci “darbe” olarak tarif etmeyen Batı ülkelerini kıyasıya eleştirdi.

Recep Tayyip Erdoğan geçen yıllar içinde Sisi için ağır ithamlarda bulunmuştu. 

Erdoğan, askeri müdahaleyi protesto edenlerin simgesi olan Rabia el işaretini de sahiplendi ve 2013 yazından itibaren dört parmağını kullanarak bu işareti sıklıkla kullandı.

Bir süre sonra Erdoğan bu el işaretini “Tek devlet, tek bayrak, tek vatan, tek millet” söylemiyle formüle etti.

Erdoğan 2019 yılında Türkiye Diyanet Vakfı’nın bir ödül töreninde yaptığı konuşmada, “Beni Sisi ile çok barıştırmak isteyenler var, asla kabul etmiyorum, etmem de. Neden? İşte bunlardan dolayı. Neden? Halkının yüzde 52 oyunu almış olan bir Mursi'yi ve arkadaşlarını cezaevine mahkûm eden bir anti-demokratla karşı karşıya gelmem, onunla aynı masada oturmam” dedi.

EKONOMİK İLİŞKİLER DEVAM ETTİ

Her ne kadar 2013 yılıyla birlikte iki ülke arasındaki siyasi ilişkiler bozulmuş olsa da bu durum, aradaki ekonomik ilişkilere aynı yoğunlukta yansımadı.

İki ülke arasında 2005’te imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması ile önemli bir sıçrama yapan, Mursi iktidarı döneminde ise daha da gelişen ekonomik ilişkiler, diplomatik krizden belli bir seviyede etkilense de durmadı.

Hatta ikili ticaret hacmi 2018'de 5 milyar dolar barajını aşarak tarihi bir rekor kırdı.

Mısır bugün, Ankara'nın Afrika'daki en büyük ticaret ortağı konumunda.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar

İlginizi Çekebilir