Çanakkale Zaferi ve şehitler Boğaz Şehitliği'nde anıldı

18 Mart 2024

A
A

18 Mart Şehitler Günü dolayısıyla Boğaz Şehitliği'nde tören düzenlendi.

ZgotmplZ AA

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 109'uncu yıl dönümü dolayısıyla Boğaz Şehitliği’nde anma töreni düzenlendi.

Törene, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Meclis Başkanı Zorlu Töre, Başbakan Ünal Üstel, Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, 2'nci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Sebahattin Kılınç, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Osman Aytaç, bakanlar, milletvekilleri ve diğer yetkililer katıldı. 

Şehitliğe çelenk sunulması, saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan törende, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı'ndan Üsteğmen Muhammet Reha Keleş, günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yaptı. Keleş, Çanakkale Zaferi'nin destansı bir zafer olduğunu belirterek, bu zaferin, milletin kahramanlığının Türkiye Cumhuriyeti'nin  kuruluşuna giden yolda bir mihenk taşı olduğunu söyledi. 

ŞEHİTLİK ÖZEL DEFTERİNİ İMZALANDI

Günün anlam ve önemini belirten konuşmanın ardından Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu ve Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Kılınç, Şehitlik Özel Defteri'ni imzaladı. 

Törende, Anıtkabir’e konmak üzere Boğaz Şehitliği’nden alınan toprak, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu’na teslim edildi. 

"BUGÜN DE KIBRIS’TA MÜCADELE SÜRÜYOR"

Cumhurbaşkanı Tatar, aziz şehitleri andı, Türk milletinin kahramanlığı sayesinde kazanılan Çanakkale Zaferi'nin, şanlı Türk tarihinde yerini aldığını söyledi. 

Tatar, o dönem Kıbrıs’ta da direnişin devam ettiğini, Kıbrıs Türk halkının da Çanakkale mücadelesine destek verdiğini, Anadolu’nun her zaman yanında olduğunu vurguladı. 

Türkiye Cumhuriyeti’nin de her zaman Kıbrıs Türk halkının yanında olduğunu, bugün de Kıbrıs’ta mücadelenin sürdüğünü, Kıbrıs Türk halkının güçlü bir devletle bağımsız bir şekilde yoluna devam ettiğini ifade eden Tatar, bağımsızlık yolunda yaşamını yitiren tüm şehitleri andı. 

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk halkının bağımsızlığı, egemen eşitliği ve uluslararası eşit statüsü kabul edilmediği sürece müzakere masasına oturmalarının mümkün olmadığını ifade ederek, “Anlaşma olacaksa Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bu anlaşmanın parçası olmak zorundadır.” dedi. 

 

Boğaz Şehitliği'ndeki tören, şehitliğin gezilmesi ve kabirlere çiçek bırakılmasıyla sonra erdi.

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 109'uncu yıl dönümü dolaysıyla Gazimağusa kentinde de tören düzenlenecek, bazı kentlerde ise akşam fener alayı gösterileri yapılacak.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar