Çanakkale şehitleri KKTC'de anıldı

18 Mart 2023

Güncelleme: 18 Mart 2023

A
A

18 Mart Şehitler Günü çerçevesinde ülkede törenler düzenlendi.

ZgotmplZ
Anıtkabir'e konmak üzere Boğaz Şehitliği'nden alınan toprak, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından TC Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu’na teslim edildi.

18 Mart Şehitler Günü dolayısıyla Lefkoşa, Girne, Boğaz, Gazimağusa, Güzelyurt, İskele ve Lefke'de törenler düzenlendi.

BOĞAZ ŞEHİTLİĞİ

18 Mart Şehitleri Anma Günü dolayısıyla Boğaz Şehitliği'nde devlet töreni düzenlendi.

Tören, çelenklerin sunulması, saygı duruşu, saygı atışı, İstiklal Marşı ile bayrakların göndere çekilmesi ile başladı. Günün anlam ve önemini belirten konuşmanın ardından Şehitlik Özel Defteri imzalandı.

Törende, Anıtkabir'e konmak üzere Boğaz Şehitliği'nden alınan toprak, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından TC Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu’na teslim edildi.

Boğaz Şehitliği'ndeki tören, Cumhurbaşkanı Tatar’ın konuşması, şehitliğin gezilmesi ve kabirlere çiçek konmasıyla sonra erdi.

Törende bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Tatar, Çanakkale Deniz Zaferi’nin Türk tarihinde önemli bir dönüm noktası olduğunu ve dünya tarihini de değiştirdiğini ifade etti, verilen destansı mücadele neticesinde kazanılan zaferle Türk halkının kurtuluş savaşlına bir meşale yaktığını kaydetti.

Ersin Tatar, Kıbrıs Türk halkının Türkiye Cumhuriyeti’nin Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kuruluşundan aldığı ilhamla Kıbrıs’ta mücadelesini devam ettirdiğini söyledi ve yıllar sonra yaşanan Erenköy savaşlarını küçük bir Çanakkale Savaşı'na benzettiklerini ifade etti. Tatar, Kıbrıs Türk halkının o milli ruhla 1974’e kadar adada direndiğini, Kıbrıs Barış Harekâtı'nın gerçekleşmesiyle KKTC’nin temellerinin atıldığını da anlattı.

LEFKOŞA TEKKE BAHÇESİ

Lefkoşa'daki tören, Tekke Bahçesi Şehitliği'nde saat 09.00'da çelenklerin şehitliğe sunulması, saygı duruşu, atışı ve İstiklal Marşı ile başladı. Şehitlik Özel Defteri'nin imzalanmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıldı. Tören şehit kabirlerinin ziyaret edilmesiyle sona erdi.

Törene, Lefkoşa Kaymakamı Bora Akkuş, askeri yetkililer, bazı siyasi parti, muharip dernek ve kurum temsilcileri katıldı.

GÜZELYURT

18 Mart Şehitleri Anma Günü nedeniyle Güzelyurt’ta da tören düzenlendi.

Törene, Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar da katıldı. Güzelyurt Kaymakamlığı karşısındaki Atatürk Anıtı önünde saat 10.00'da protokol sırasına göre çelenklerin konmasıyla başlayan törende saygı duruşunda bulunuldu, saygı atışı yapıldı ve İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi.

Güzelyurt Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre, törende KTBK 49'uncu Piyade Alay Komutanlığı adına Piyade Teğmen İrfan Doğukan ve Güzelyurt Türk Maarif Koleji Öğretmeni Gülçin Erduran günün anlam ve önemini belirten birer konuşma yaparak, azim ve cesaretin sayısız örneklerinin sergilendiği Çanakkale Zaferinin tarihsel süreci anlattı.

Tören Güzelyurt Türk Maarif Koleji öğrencilerinin şiir okumasıyla sona erdi.

GAZİMAĞUSA

Gazimağusa'daki tören Çanakkale Şehitliği'nde yapıldı. Törende saygı duruşu, İstiklal Marşı okundu, günün anlam ve önemini belirten konuşma yapıldı, şiirler okundu

Din görevlisi tarafından şehitler için dua okunmasının ardından şehitlik ziyaret edildi.

GİRNE

Girne'de Karaoğlanoğlu Şehitliği'nde yapılacak törende saygı duruşu, atışı, İstiklal Marşı ile bayraklar göndere çekildi.

Törende konuşmalar ve şiir okunmasından sonra şehitlik gezilerek, kabirlere çiçek bırakıldı.

LEFKE

Lefke'de, Lefke Kemal Özalper Şehitliği'nde tören düzenlendi. Çelenklerin anıta sunulması, saygı duruşunun ardından, İstiklal Marşı'nın okunduğu törende, Şehitlik Özel Defteri imzalandı, şiir ve konuşmalar yapıldı, dualar okundu.

İSKELE

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 108'inci yılı nedeniyle İskele’de de tören düzenlendi. Anma töreni Larnaka Şehitler Anıtı önünde gerçekleşti.

Anıta çelenlerin konulduğu, günün anlam ve önemini belirten konuşmanın yapıldığı, şiirlerin okunduğu anma töreni şehitler anısına okunan dua ile son buldu.


ÇANAKKALE SAVAŞI

Çanakkale Savaşı, 1'inci Dünya Savaşı sırasında 1915-1916 yılları arasında Gelibolu Yarımadası'nda Osmanlı Devleti ile İtilaf Devletleri arasında yapılan deniz ve kara muharebeleridir. İtilaf Devletleri; Osmanlı Devleti'nin başkenti konumundaki İstanbul'u alarak boğazların kontrolünü ele geçirmek, Rusya'yla güvenli bir tarımsal ve askeri ticaret yolu açmak, Alman müttefiklerinden birini savaş dışı bırakarak İttifak Devletlerini zayıflatmak amaçları ile ilk hedef olarak Çanakkale Boğazı'na girmişlerdir. Ancak saldırıları başarısızlıkla sonuçlanmış ve geri çekilmek zorunda kalmışlardır. Çanakkale'nin Anadolu halkına verdiği azim, umut ve kararlılık Kurtuluş Savaşı'nın meşalesini de ateşlemiştir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar