BMGK'de Gazze için ateşkes kararı kabul edildi

25 Mart 2024

Güncelleme: 26 Mart 2024

A
A

7 Ekim'den bu yana ilk defa BM Güvenlik Konseyi, Gazze'de Ramazan ayı boyunca acil bir ateşkesin sağlanması ve tüm rehinelerin koşulsuz serbest bırakılmasını talep eden bir karar tasarısını kabul etti.

ZgotmplZ


BM Güvenlik Konseyi, Gazze'de Ramazan ayı boyunca acil bir ateşkesin sağlanması ve tüm rehinelerin koşulsuz serbest bırakılmasını talep eden bir karar tasarısını kabul etti.

15 üyeli BMGK'de geçici üyeler Cezayir, Ekvator, Guyana, Japonya, Malta, Mozambik, Güney Kore, Sierra Leone, Slovenya ve İsviçre tarafından hazırlanan karar tasarısı oylandı.

Tasarı, 14 "evet" ve 1 "çekimser" oyla kabul edildi. ABD çekimser oy kullandı.

Uzun süren müzakerelerin ardından karar tasarısında "daimi ateşkes" ifadesinde mutabık kalınmıştı. ABD heyeti, son anda tasarı metninde değişiklik talep ederek "daimi" ifadesini "kalıcı" ile değiştirdi. Böylelikle, ABD'nin ateşkes sürecine esneklik katmış olduğu düşünülüyor.

 

Rusya'nın oylama öncesinde ifadeyi ilk haline çevirmeye yönelik değişiklik önerisi ABD tarafından veto edildi.

7 Ekim'in ardından BMGK'de ilk kez Gazze'de ateşkes talep edilen bir karar kabul edilmiş oldu.

Kararda, tüm tarafların uluslararası hukuka uyması, sivil ve sivil altyapılara yönelik saldırıların kınanması, insani yardımın artırılması, esirlerin serbest bırakılması ve ateşkesin kalıcı hale getirilmesi talep edildi. 

Hamas, kararı memnuniyetle karşıladı ve ateşkesin kalıcı olması ve tüm esirlerin serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Filistin, Suudi Arabistan, Mısır ve diğer Arap ülkeleri de kararı memnuniyetle karşıladı ve uygulanmasını talep etti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar