BM Komiseri'nden Kıbrıs'ta taraflara "diyalog ve iş birliği" çağrısı

8 Mart 2023

Güncelleme: 8 Mart 2023

A
A

BM Komiseri Türk, adadaki tüm vatandaşların insan haklarından eşit şekilde faydalanmasını sağlamak amacıyla Kıbrıs'taki taraflara diyalog ve iş birliklerini geliştirme çağrısında bulundu.

ZgotmplZ
Avusturyalı diplomat Volker Türk, Eylül 2022'den bu yana BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri olarak görev yapıyor.
Volker Türk / Twitter

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, BM İnsan Hakları Konseyi'nin 52'nci Oturumu kapsamında Kıbrıs raporuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kıbrıs'taki mevcut durumun ada genelindeki insanların haklarını etkilemeye devam ettiğini kaydeden Türk, Ukrayna'daki savaş ve Kovid-19 salgınının olumsuz sosyoekonomik etkisinin, ada genelinde ekonomik, sosyal ve kültürel hakları etkilemeye devam ettiğini belirtti.

Türk, zorluklara karşın Kıbrıs'ta yaşayan tüm insanların insan haklarını geliştirmek için sürdürülen çabaları takdir ettiğini belirterek, tüm tarafları, adadaki tüm vatandaşların insan haklarından eşit şekilde yararlanmasını, adil, kalıcı ve barışçıl bir çözümü ilerletmek amacıyla diyalog ve iş birliklerini geliştirmeye davet etti.

Çekya'nın BM Cenevre Ofisi Nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Vaclav Balek'in başkanlık ettiği 52'nci oturum, 4 Nisan'da sona erecek.

TARAFLARIN POZİSYONU

Ekim 2020'de Ersin Tatar’ın cumhurbaşkanı seçilmesiyle Kıbrıs müzakerelerinde bir paradigma değişikliği yaşandı.

KKTC ve Türkiye, 2017'de başarısızlıkla sonuçlanan Crans Montana görüşmelerinde federasyon tezinin çöktüğünü ve başka bir seçeneğin konuşulması gerektiğini savunuyor. Bu da, "egemen eşitlik temelinde kurulacak, yan yana yaşayan iki devlet modeli."

Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ise  Kıbrıs'ta konuşulacak tek çözüm modelinin, "federasyon" modeli olduğunu savunmayı sürdürüyor, BM kararlarına dayanmayan herhangi bir çözüm modelinin tartışılmasını reddediyor.

Avrupa Birliği de tek çözüm yolu olarak federasyonu kabul ediyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar