BM Barış Gücü Kongo'dan çekilmeyi kabul etti

23 Kasım 2023

A
A

Birleşmiş Milletler (BM) ile Kongo Demokratik Cumhuriyeti (KDC), ülkedeki 16 bin kişiden olan Barış Gücü'nün çekilmesine yönelik anlaşma imzaladı.

ZgotmplZ

Birleşmiş Milletler (BM) ile Kongo Demokratik Cumhuriyeti (KDC), ülkedeki Barış Gücü'nün çekilmesine yönelik bir anlaşma imzaladı.

KDC BM İstikrar Misyonu'ndan (MONUSCO) yapılan açıklamada, Kinşasa başkentinde misyon şefi Bintou Keita ile KDC Dışişleri Bakanı Christophe Lutundula'nın ülkeden planlı bir şekilde çekilme anlaşmasını imzaladığı ifade edildi.

Açıklamada, çekilmenin detaylarına dair bilgi verilmezken, Barış Gücü'nün yerine KDC birliklerinin geçeceği belirtildi.

KDC Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi, eylül ayında 78. BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, barış güçlerinin aralık ayında çekilmeye başlaması çağrısında bulunmuştu.

Yaklaşık 16 bin kişilik personeliyle MONUSCO, dünyanın en büyük BM misyonlarından biri olup, ülkeden çıkması için halk tarafından defalarca gösterilere neden oldu.

KDC'nin doğusundaki Ruanda, Uganda ve Burundi sınırları boyunca, 20 yılı aşkın bir süredir altın ve kobalt gibi madenleri kontrol etmeye çalışan silahlı grupların saldırılarına ve çatışmalarına tanıklık edilmekte.

Ülkeye en son Doğu Afrika Topluluğu (EAC) ve Güney Afrika Kalkınma Topluluğu (SADC), barış gücü göndermişti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar