Birkaç dakika içerisinde 61 ders notu girilmiş, aynı gün 4 yıllık diploma hazırlanmış

Kamalı Haber, 28 Şubat 2024

Güncelleme: 28 Şubat 2024

A
A

"Sahte diploma ve yolsuzluk" soruşturması kapsamında dün tutuklanan zanlı M.Ö. hakkında 2 gün ek tutukluluk emri verildi. Polis, birkaç dakika içerisinde 61 ders notu girilerek, zanlı için aynı gün 4 yıllık diploma hazırlandığını tespit etti.

ZgotmplZ Kamalı Haber

Güzelyurt'ta faaliyet gösteren Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi'nde yürütülen "sahte diploma ve yolsuzluk" soruşturması kapsamında dün tutuklanan zanlı bugün Lefkoşa’da mahkemeye çıkarıldı.

"Sahte belge düzenleme, Sahte belgeyi tedavüle sürme ve sahtekarlıkla para temini" suçlarından tutuklanan zanlı M.Ö.'nün iki gün tutuklu kalmasına emir verildi.

Dün tutuklanan M.Ö., geçmiş dönemlerde bakanlık özel kalem müdürü olarak görev yapmıştı.

BİR GÜNDE DİPLOMA HAZIRLANMIŞ

Mahkemede soruşturmaya ilişkin bilgileri paylaşan polis, zanlının 13 Eylül 2022 tarihinde üniversitenin Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Psikoloji bölümüne kayıt olduğunu, birkaç dakika içerisinde 61 ders notu girilerek, zanlıya sahte ders notu verilerek, aynı gün 4 yıllık diploma hazırlandığını belirtti.

Polis, zanlının diplomayı Milliği Eğitim Bakanlığı'nda onaylattıktan sonra 18 Ekim 2022 tarihinde KKTC Başbakanlık Personel Dairesi'nde tedavüle sürdüğünü, 4 barem artışı alabileceğine dair uygunluk yazısı verildiğini açıkladı. 

Polis, zanlının Devlet Hazine ve Muhasebe Dairesi'nden bahse konu sahte diplomaya istinaden almış olduğu barem içi artış hesaplamasının henüz tamamlanmadığını açıkladı.

Polis, 27 Şubat'ta tutuklanan zanlıdan izahat istendiğinde Açık Öğretim Üniversitesi'nde daha önceden İktisat Fakültesi ve Kamu Yönetimi bölümünden ön lisans mezunu olduğunu ve burada aldığı dertlerin de üniversiteye saydırarak muaf olup geriye kalan yüzde 10’luk derslerin sınavlarına girmediğini, sadece S.G'nin kendisine verdiği ödevleri yaptığını ve başarılı olup mezun olduğunu söylediğini aktardı. 

Polis, zanlının diploması ve Milli Eğitim Bakanlığı'ndan "aslı gibidir" onaylı fotokopisi ve transkriptinin emare olarak alındığını belirtti.

Polis, zanlı H.B.'nin sorusu üzerine, zanlının 19 Eylül 2022 tarihinde üniversiteye 61 ders kaydı girildiğini, aynı dakika içerisinde 61 dersten geçer not aldığına dair kayıt düşüldüğünü açıkladı. Polis, H.B.'nin bir başka sorusu üzerine ise zanlının Faiz Sucuoğlu’nun başbakan olduğu dönemde özel kalem müdürü olduğunu, daha sonra Çalışma Bakanlığı'na görevlendirildiğini ve şu anda memur statüsünde olduğunu açıkladı.

SAYDIRDIĞINI SÖYLEDİĞİ DERS KAYITLARI ÜNİVERSİTEDE ÇIKMADI

Polis, zanlının  2 yıllık kamu yönetiminden aldığı dersleri saydırdığını ancak üniversitede bu derslerle ilgili kayıt bulamadıklarını söyledi. Polis, zanlının 2 yıllık açık öğretime ait derslerini gösteren transkripti kendilerine verdiğini, bunun incelemesinin sürdüğünü belirtti.

Polis, zanlının avukatının sorusu üzerine ise M.Ö.'nün uyku apnesi sorunu olduğunu, cihaz yardımıyla uyuduğunu, tutuklu kalacağı sürede bu imkanı sağlayacaklarını belirtti.

Polis, alınması gereken ifadeler olduğunu, zanlının sahte diplomayı tedavüle sürerek ne kadar barem içi artış alıp ne kadar bir suç geliri elde ettiğinin araştırdığını belirterek, iki gün süre istedi.

Mahkeme, zanlının 2 gün tutuklu kalmasına ve doktor kontrolünden geçirilmesine emir verdi. 

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi’nde 6 Şubat'ta başlatılan polis soruşturmasının ardından bugüne kadar çoğu üst düzey 9 kişi tutuklandı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar