"Beklenti adaletse, bu, devletimizin, ülkemizin onlara borcudur"

30 Mayıs 2024

Güncelleme: 30 Mayıs 2024

A
A

Barolar Birliği Başkanı Esendağlı, adaletin sağlanmasının trafik kazalarında yakınlarını kaybeden acılı ailelere bu ülkenin borcu olduğunu vurguladı.

ZgotmplZ Samet Karakoç

Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı, yaşanan trafik kazalarında yakınlarını kaybeden ailelerin adalet çağrısının karşılanması gerektiğini söyledi.

MYK Haber’in “Kıbrıs’ta Adalet Arayışı” dosyası kapsamında görüşlerine başvurduğu Esendağlı, “Beklenti adaletse, ülkemizin, devletimizin borcudur tabii ki ailelere bu adaleti sağlamak. Adaletin sağlanması veya bu sonuca yol açan kişinin cezalandırılması insanların yüreğindeki yangını söndürür mü, söndürmez, ama biliyoruz ki kayıp yaşayan insanların yakınlarına veda ettikten sonraki beklentisi, buna yol açan kişilerin cezalandırılması noktasındadır, adalet dediğimiz şey böyle tezahür ediyor.” dedi.

"GERÇEKTEN İÇİMİZ ACIDI O OLAN HADİSEYE..."

Bunun “gayet haklı bir beklenti” olduğunu belirten Hasan Esendağlı, 23 Mart’ta Girne’de kaldırımda yürürken makas atan bir otomobilin çarpması sonucu yaşamlarını yitiren Cihan Yüksel ve Büşra Yavuz’u işaret ederek, şöyle devam etti:

“Keşke olmasaydı, keşke ülkemize eğitim almak için, hayatlarını daha iyi bir noktaya getirmek için gelmişler. Üstelik çok güzel bir bölüm de seçmiş çocuklar yani hemşirelik okuyacaklar. Çok meşakkatli, çok zor. İnsanlara birebir dokunan bir mesleği öğrenmek üzere ülkemize gelmişler. Güle oynaya kaldırımda giderlerken başlarına gelen felaket çok büyük şanssızlık, çok büyük kadersizlik. Gerçekten içimiz acıdı o olan hadiseye.”

"KAZALARIN ÖNÜNE GEÇİLMESİYLE İLGİLİ ÖNLEYİCİ TEDBİRLER ALINMALI"

Kazaya neden olan sürücünün tutuklu yargılanacağını ve mahkemenin de gereken cezayı vereceğini kaydeden Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı, “Mevcut yasal mevzuatımız çerçevesinde verilecek olan ceza aileleri tatmin eder mi, yetersiz mi görülür onu tabii ki benim şu an bile bilmem mümkün değil ama şunu biliyorum ve yıllardır şunu söylüyorum; Evet maalesef kaza olduktan ve kayıp gerçekleştikten, insanlar zararı gördükten sonra gözler kulaklar cezaya, mahkemeye dönüyor ama cezalandırma kazaların önüne geçmek için çok fazla yeterli bir enstrüman değil. Biz yıllardır bunu söylüyoruz, kazalarının önüne geçilmesiyle ilgili önleyici tedbirlerinin alınması gerek.” dedi.

Hasan Esendağlı, yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı:

“Öncelikle trafik ehliyet eğitimlerinin çok daha ciddi bir noktaya getirilmesi gerekiyor, yol güvenliğinin sağlanması gerekiyor, denetimlerin arttırılması gerekiyor. Maalesef böyle acı sonuçlardan sonra birtakım beyanlarda bulunuluyor ama o beyanların tümünü de topladığımızda bu trafik kazalarının önüne geçeceğimiz ya da bunları azaltacağımıza ilişkin henüz daha kat etmemiz gereken çok yol olduğunu da görüyoruz.”

"CEZALARIN ARTIRILMASI TEK BAŞINA YETERLİ DEĞİL"

Şu an trafik kazalarıyla alakalı cezaların artırılmasının gündemde olduğunu ancak başlı başına bunun yeterli olmayacağını dile getiren Esendağlı, “Çünkü işin sonunda cezanın artırılması, suç işleme kastı taşıyan bir iradeyi ondan vazgeçirmeye yöneliktir ama bu adı üstünde kaza. Yani dikkatsiz sürüş noktasında temel olarak ortaya çıkan bir mesele ve zaten hiç kimse yola ‘Ben kazaya yola açayım da, birilerinin ölümle sebebiyet vereyim.’ diye çıkmaz, dolayısıyla, bunu öngörmediği için de artırılacak olan ceza birebir sürücüleri uyarıcı nitelikte değildir.” dedi.

"DEVLET ÖNCE BÜTÜN FİZİKİ TEDBİRLERİ ALACAK"

Öncelikle trafik kazasına yol açan fiili ve fiziki koşulları devletin iyileştirmesi gerektiğini vurgulayan Hasan Esendağlı, şöyle devam etti:

“Evet sürücü hatası olmazsa kaza olmaz ama sürücü hatasının illaki olacağını sizin devlet olarak dikkate almanız ve o sürücü hatalarının en az zarara yol açması için bütün fiziki tedbirleri almanız gerekiyor. Yol güvenliği anlamında, bariyer anlamında, kasisler anlamında, ışıklar anlamında aklınıza gelecek olan tüm fiziki koşullar ve illaki dediğim gibi eğitimle alakalı. Trafik eğitiminin ilkokullardan itibaren çok ciddi şekilde çocukların beynine işleyecek şekilde verilmesi gerektiği, ondan sonra cezalandırma. Artık bu kadar tedbire rağmen ortaya çıkacak olan suçlarda da ciddi cezalandırma o zaman etkili olur. Dediğim gibi çok çok üzgünüm bu yaşadığımız olaydan dolayı. Ülkemizde çok sık trafik kazası oluyor, genç insanlar trafiğe kurban oluyor, çok ciddi sakatlıklar, maddi kayıplar söz konusu oluyor, her eve ateş düşüyor bu noktada… Bir trafik sorununu bile çözemeyen, gittikçe daha da, komplike bir sorun haline getiren bir ülkeyiz ne yazık ki…”

"YASA DEĞİŞİKLİĞİ MEVCUT KAZALARI KAPSAMAYACAK"

Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı, olası bir yasa değişikliği ile cezalar artırılsa bile bunun geçmiş kazaları kapsamayacağını belirterek, “Suçun işlenildiği tarihteki Ceza Yasası neyse olur.” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar