Basın sektörüne sigorta desteği 3 yıldan 8 yıla çıkarıldı

29 Şubat 2024

A
A

KKTC'deki basın sektöründe faaliyet gösteren işverenlere katkı sağlamak amacıyla işverenlere yönelik yapılan düzenlemede değişikliğe gidildi. Böylelikle, Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı destek ödemeleri 36 aydan 96 aya uzatıldı.

ZgotmplZ

Haber Merkezi: M. İrşad Esen

KKTC'deki basın sektöründe faaliyet gösteren işverenlere yönelik yapılan düzenleme, Basın Kartı Tüzüğü'ne uygun olarak en az üç çalışana sahip olan iş yerlerini kapsıyor.

Bu düzenleme, iş yerinde yetkili sendika ile Toplu İş Sözleşmesi bulunan işverenlerin, istihdam ettikleri her KKTC vatandaşı çalışan için ödemeleri gereken Sosyal Sigorta/Sosyal Güvenlik yatırımlarının ve İhtiyat Sandığı prim ve depozitlerinin tamamının, başvuru tarihinden itibaren 36 ay süreyle iade edilmesini sağlıyordu.

Bu uygulama ilk olarak 2018 yılında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler döneminde yürürlüğe girmişti. Ancak zamanla Tüzük değişikliklerine gidilse de sigorta ve İhtiyat Sandığı sendeği devam etmişti.

96 AYA ÇIKARILDI

Bugün itibarıyla, bu uygulamanın süresi 36 aydan 96 aya çıkarıldı ve değişiklik, Bakanlar Kurulu tarafından onaylandı.

Yapılan değişikliklerle, basın sektöründe faaliyet gösteren ve Basın Kartı Tüzüğü kapsamında bağımsız çalışan/işveren olarak kaydı bulunan girişimcilere, başvuru tarihinden itibaren 36 ay boyunca ödemeleri gereken Sosyal Sigorta/Sosyal Güvenlik primlerine denk gelen kazanç üzerinden teşvik ödemesi yapılacak.

Ayrıca, işyerinin basın sektörüne dahil olup olmadığı konusunda yaşanan tereddüt veya uyuşmazlıkların çözümü için Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği veya Basın-Sen'den alınacak görüş ve değerlendirmeler doğrultusunda karar verilecek. Bu karar, İhtiyat Sandığı Dairesi Müdürü tarafından gerekçeli bir şekilde ilgili taraflara yazılı olarak bildirilecek.

Bu düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle birlikte, basın sektöründe faaliyet gösteren ve tam sosyal güvenlik yatırım desteği alan işverenlere yapılan destek ödemelerinin süresi 96 aya kadar uzatıldı. Destek ödemeleri almaya hak kazanan işverenlere, 96 aylık süre tamamlanana kadar bu düzenlemenin koşullarına uygun olarak destek ödemeleri yapılacak.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar