Barış Harekatı 50'nci yılında: Ecevit özel etkinlikte anıldı

10 Şubat 2024

Güncelleme: 11 Şubat 2024

A
A

Nebil Özgentürk tarafından hazırlanan “Bülent Ecevit Şiir Tadında” belgeselinin gösterim etkinliği yapıldı. Tatar ve Töre, Ecevit'ten övgüyle bahsederken, 50'inci yılı yaklaşan Barış Hareketı'nın önemine vurgu yaptı.

ZgotmplZ
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar (solda), Nebil Özgentürk (sağda)

Haber Merkezi

Onbeş Kasım Kıbrıs Üniversitesi, Kıbrıs Genç Tv ve Gönyeli-Alayköy Belediyesi iş birliğinde, Türkiye’nin ünlü belgesel yönetmeni ve yazarlarından Nebil Özgentürk tarafından hazırlanan “Bülent Ecevit Şiir Tadında” belgeselinin gösterim etkinliği gerçekleşti.

Onbeş Kasım Kıbrıs Üniversitesi Meral Tekin Birinci Salonu'nda gerçekleşen etkinliğe, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, CTP Milletvekili Sami Özuslu, eski bakan ve milletvekili Serdar Denktaş, Gönyeli-Alayköy Belediye Başkanı Hüseyin Amcaoğlu da katıldı.

Etkinlikte Cumhurbaşkanı Tatar ve Cumhuriyet Meclisi Başkanı Töre, birer konuşma yaptı.

TATAR: BÜLENT ECEVİT’İN TALİMATIYLA KIBRIS’A BARIŞ GELDİ

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, konuşmasında, 20 Temmuz 1974 yılında dönemin Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Bülent Ecevit’in Kıbrıs Barış Harekatı'na imza attığına işaret ederek, barışçıl kişiliğiyle mücadelede yer alan aynı zamanda işçi, çalışan ve emekçinin temsilcisi olan “Karaoğlan” Ecevit’in verdiği talimatın son derece önemli olduğuna vurgu yaptı.

Barış Harekatı'nın o dönemde gerçekleştirilmesinin zorluğuna dikkat çeken Tatar, geçmişte de harekat yapılmak istendiğini ancak uluslararası engellemelerle karşılaşıldığını barışçı olarak bilinen Ecevit’in aldığı karara engel olunamadığını aktardı.

Kıbrıs Barış Harekatı’ının bu yıl 50’nci yılının kutlanacağını anımsatan Cumhurbaşkanı Tatar, harekat emrini veren dönemin Türkiye Başbakanı Bülent Ecevit’i, Başbakan Yardımcısı Necmettin Erbakan’ı ve şehitleri rahmetle andı, gazilere minnet duygularını iletti.

Bülent Ecevit’in Kıbrıs ziyaretlerinde, "Askeri zaferler, ekonomik zaferle taçlandırılmalı" dediğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, Ecevit’in ülkenin doğru yönetilmesi, kalkınması ve gelişmesi için mücadele verilmesini istediğini kaydetti.

Etkinliğin yapıldığı 15 Kasım Üniversitesi’nin aynı zamanda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluş yılı olduğunu vurgu yapan Cumhurbaşkanı Tatar, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ı da saygıyla andı.

TÖRE:BÜLENT ECEVİT DEVLET TÖRENİYLE ANILMALI

Töre de konuşmasında, merhum Bülent Ecevit’in 1974  Barış Harekatı’nın başbakanı sıfatıyla adını tarihe "Kıbrıs fatihi" ve "Karaoğlan" olarak  yazdırdığını söyledi.

Ecevit’in 96 yıl bekledikten sonra Türk ordusunun Ada'ya çıkışının karar vericileri arasında olduğunu anımsatan Töre, Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş’ın ve Bülent Ecevit’in seslerinin kulaklarında çınladığını kaydetti. Başkan Töre, tarihe mal olmuş liderlerin unutulmayacağını belirterek, Bülent Ecevit’in Türk ordusunun Kıbrıs’a çıkarma yapmasındaki en önemli isim olduğunu kaydetti.

Zorlu Töre, her yıl düzenli olarak 20 Temmuz sabahı Göçmenköy girişinde bulunan Bülent Ecevit Anıtı önünde düzenlenen törenlere mücahitler ve sivil toplum örgütleri ile birlikte katıldığını söyledi. Töre, anıt önünde düzenlenen merasimlerin devlet töreni haline getirilmesi gerektiğini de belirtti.

Cumhuriyetin "şaka" olarak kurulmadığını ifade eden Töre, “Geleceğe güvenli bakabilmek adına milli devletimize dört elle sarılarak yolumuza devam etmeliyiz.” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar