Azerbaycan 106 yaşında: KKTC'den kutlama mesajları...

28 Mayıs 2024

Güncelleme: 28 Mayıs 2024

A
A

Müslüman doğunun ilk demokratik cumhuriyeti kabul edilen Azerbaycan Cumhuriyeti, bağımsızlığının 106'ncı yılını kutluyor. Azerbaycan'ın bağımsızlık günü nedeniyle KKTC'den kutlama mesajları yayımlandı.

ZgotmplZ

Azerbaycan'da, 28 Mayıs 1918'de ilan edilen bağımsızlığın 106'ncı yılı kutlanıyor.

Gün vesilesiyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden de kutlama mesajları yayımlandı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Azerbaycan’ın 28 Mayıs Bağımsızlık Günü’nü yayımladığı mesaj ile kutladı.

TATAR: AZERBAYCAN'IN SEVİNÇ VE GURURUNU YÜREKTEN PAYLAŞIYORUZ

Tatar mesajında; “İstiklal Bildirisi ile 28 Mayıs 1918 tarihinde Mehmet Emin Resülzade liderliğinde ilan edilen Azerbaycan Halk Cumhuriyeti’nin 106'ncı yıldönümü kutlu olsun. Azerbaycanlı kardeşlerimizin son iki yıl içinde işgal edilen topraklarını geri kazanması ile bu yılki Müsteqillik Günü'nün böylesine mutlu bir ortamda kutlanmasının ayrıca sevinç ve gururunu yürekten paylaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

TÖRE: BİRLİK VE BÜTÜNLÜĞÜMÜZÜN DAİM OLMASINI DİLERİM

Cumhurbaşkanı Vekili, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre de, 28 Mayıs Azerbaycan’ın Bağımsızlık Günü nedeniyle mesaj yayımladı.

Mesajına, "Kardeş ülke can Azerbaycan’ın Bağımsızlık Günü’nü yürekten selamlar ve kutlarım." ifadesi ile başlayan Töre, “Üç devlet tek millet olarak çıktığımız bu kutlu yolda, diğer Türk devletleriyle de bütünleşerek Türk Dünyası’nın daha büyük bir güç haline geleceği temennisi ile Can Azerbaycan’ın bağımsızlık gününü en kalbi duygularımla tebrik eder, birlik ve bütünlüğümüzün daim olmasını dilerim.” dedi.

ÜSTEL: TÜM TÜRK DÜNYASI İÇİN İLHAM KAYNAĞI

Başbakan Ünal Üstel de, Azerbaycan'ın bağımsızlığının 106'ncı yıldönümü olan 28 Mayıs dolayısıyla Azerbaycan halkını en içten dilekleriyle kutladığını bildirdi.

Yayımladığı mesajda, “Azerbaycan'ın bağımsızlığı, sadece bir milletin özgürlük ve egemenlik yolunda attığı tarihi bir adım değil, aynı zamanda tüm Türk dünyası için de ilham kaynağı olmuştur.” diyen Üstel, "Azerbaycan'ın bağımsızlık mücadelesinde şehit düşenleri rahmetle anıyor, tüm Azerbaycanlı kardeşlerimize sağlık, huzur ve refah diliyorum. ‘Bir millet, üç devlet’ yola devam..."  ifadelerini kullandı.

AZERBAYCAN'IN BAĞIMSIZLIĞI

"Müslüman doğunun ilk demokratik cumhuriyeti" olarak kabul edilen Azerbaycan'ın bağımsızlığı, 28 Mayıs 1918'de Azerbaycan Milli Şurası tarafından ilan edildi.

Mehmet Emin Resulzade başkanlığındaki Milli Şura'nın kabul ettiği "İstiklal Bildirisi"nde ülkenin cumhuriyet sistemiyle yönetileceği belirtildi.

Bağımsız Azerbaycan'da kısa sürede ekonomi, eğitim, din ve vicdan özgürlüğü alanında reformlar yapıldı, tüm yurttaşlara eşit haklar, kadınlara seçme hakkı tanındı.

Azerbaycan hükümeti, Bakü Ermeni ve Bolşevik çetelerinin işgali altında olduğu için bir süre ülkenin ikinci büyük kenti Gence'de faaliyet gösterdi.

Azerbaycan'ın bağımsızlığını ilk tanıyan Osmanlı devleti oldu. İki devlet arasında 4 Haziran 1918'de anlaşma imzalandı. Bu kapsamda dönemin Harbiye Nazırı Enver Paşa, kardeşi Nuri Paşa (Killigil) komutasında bir ordu kurarak Azerbaycan'a yardım gönderdi.

"Kafkas İslam Ordusu" ismi verilen ordu, 15 Eylül 1918'de Bakü'yü kurtardı ve hükümet buraya taşındı. Kafkas İslam Ordusu, Bakü'nün kurtuluşu için yaptığı savaşlarda 1130 şehit verdi.

Azerbaycan'da kısa sürede ekonomi, eğitim, din ve vicdan özgürlüğü alanında reformlar yapılarak ülke tarihinde ilklere imza atıldı. Irk, din, mezhep ve cinsiyet farkı gözetmeksizin tüm yurttaşlara eşit haklar tanındı.

Azerbaycan, Müslüman doğuda kadınlara seçme hakkı tanıyan ilk ülke oldu. Ülkenin kendi para birimi ve posta pulları tedavüle girdi, Devlet Bankası ve Bakü Devlet Üniversitesi kuruldu.

Dış tehditlere karşı 26 Haziran'da Azerbaycan kendi ordusunu kurdu ve bu ordunun oluşumunda Osmanlı subayları önemli rol oynadı.

Hükümetin 27 Haziran 1918'de aldığı kararla, Türk dili, devlet dili olarak ilan edildi. Daha önce çoğunda Rusça eğitim yapılan ortaokullarda, Türkçe eğitim yapılması zorunlu kılındı.

7 Aralık 1918'de 120 sandalyelik parlamento faaliyete başladı. Ülkedeki tüm siyasi parti ve etnik grupların temsil edildiği parlamento, faaliyet gösterdiği 17 ay süresince 230 yasa tasarısını kabul etti.

AZERBAYCAN'IN KURUCUSU KABUL EDİLEN "MEHMET EMİN RESULZADE"

Bağımsızlığını 23 ay sürdürebilen Azerbaycan Cumhuriyeti, 28 Nisan 1920'de Sovyet ordusunun ülkeyi işgaliyle son buldu.

Hükümet yöneticileri ve aydınların çoğu ülkeyi terk etti fakat hepsi Azerbaycan davasını hayatlarının sonuna kadar yaşattı.

Azerbaycan'ın kurucusu olarak kabul edilen Mehmet Emin Resulzade'nin, "Bir kere yükselen bayrak bir daha inmez" sözleri, yıllar sonra tüm Azerbaycanlılar için slogan haline geldi.

Azerbaycan, Sovyetlerin dağılmasının ardından tekrar bağımsızlığını ilan etti. Bağımsızlık bildirgesinde, ülkenin, 1918-1920 döneminde faaliyet gösteren Azerbaycan Cumhuriyeti'nin varisi kabul edildiği belirtildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar