Atun'u göndermek için bir hükümet yıkılıp yeniden kuruldu: Bugüne nasıl gelindi?

25 Nisan 2022

Güncelleme: 25 Nisan 2022

A
A

İkinci UBP-DP-YDP hükümetini "krize" sokan Sunat Atun, yeni hükümette doğal alarak yer almadı. Yerine Olgun Amcaoğlu Maliye Bakanı olarak atandı. Peki bugüne nasıl gelindi?

ZgotmplZ

Haber Merkezi: Ramazan Adnan

20 Nisan'da isifa eden ikinci Ulusal Birlik Partisi (UBP)-Demokrat Parti (DP)-Yeniden Doğuş Partisi (YDP) koalisyon hükümeti, 5 gün sonra tek bakan değişikliğiyle yeniden kuruldu.

Sunat Atun'un yerine  Olgun Amcaoğlu Maliye Bakanı olarak atandı. 

Atun nedeniyle yaşanan kriz, ikinci UBP-DP-YDP hükümetinin istifasıyla sonuçlanmıştı.

Peki, ömrü 59 gün (21 Şubat-20 Nisan) süren hükümeti istifaya götüren süreçte neler yaşanmıştı?

Herşey elektrik ile alkollü içeceklere yapılan zam sonrası başladı.

Her iki kalemde Başbakan Faiz Sucuoğlu'nun indirim yapıldığına dönük açıklaması Sunat Atun'dan veto yerken, geçen süreye rağmen indirim kararı uygulanamamıştı.

Ardından Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (El-Sen) ile Başbakan Sucuoğlu'nun imzaladığı 6 maddelik protokol yaşanan derin anlaşmazlığı su yüzüne çıkarmıştı. Sucuoğlu, metni imzaladığı akşam kendisine Atun’a ulaşılamadığı bilgisi verildiğini açıklamış, Atun ise, anlaşma için kendisine ulaşıldığını ancak imzalamayı uygun bulmadığını belirtmişti.

Bunun üzerine Başbakan Sucuoğlu Atun’un görevden alma yazısını Cumhurbaşkanı Tatar'a göndermiş, fakat Tatar onaylamayarak zaman istemişti. Bu tavır karşısında Sucuoğlu ise, ortaklarının da desteğini alarak, Tatar'a rest çekmiş ve hükümetin istifasını sunmuştu.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 20 Nisan'da UBP-DP-YDP hükümetinin istifasını kabul etmişti. 

Maliye Bakanı Atun ise, şahsıyla ilgili yaşanan krize ilişkin, "Doğrular neyse onları söyledim. Bunun bir siyasi bedeli varsa bunu da halkımız, partimiz için öderim." açıklaması yapmıştı.

Cumhurbaşkanı Tatar ise Atun'un görevden almak yerine hükümetin istifasını kabul etmesine dönük eleştirilere, “Bakan (Sunat Atun) görevden alınacak ve hükümet devam edecekti. Fakat hükümetin istifasının sunulması o seçeneği ortadan kaldırdı.” sözleriyle yanıt vermişti.

İKİNCİ ÜÇLÜ HÜKÜMETİN ÖMRÜ 59 GÜN SÜRMÜŞTÜ

23 Ocak 2022’de yapılan erken genel seçimin ardından UBP Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu’nun başbakanlığında 21 Şubat'ta kurulan ve Meclis’te 29 sandalyeye sahip UBP-DP-YDP koalisyon hükümeti, 3 Mart’ta Meclis’ten güvenoyu almıştı. 20 Nisan'da istifası kabul edilen ikinci UBP-DP-YDP koalisyon hükümetinin ömrü 59 gün sürmüştü.

Ersan Saner başbakanlığındaki birinci UBP-DP-YDP koalisyon hükümeti ise 9 Aralık 2020 – 5 Kasım 2021 tarihleri arasında görev yapmıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar