Asgari ücret davası bir kez daha ertelendi

13 Mayıs 2025

Güncelleme: 13 Mayıs 2025

A
A

Hür-İş'in asgari ücret artışına karşı açtığı ara emri davasının görüşülmesine bugün devam edildi. Dava, 20 Mayıs'a ertelendi.

ZgotmplZ MYK

Hür İşçi Sendikaları Federasyonu’nun (Hür-İş), yasalara aykırı şekilde hayat pahalılığının altında belirlendiği gerekçesiyle asgari ücret artışına karşı açtığı ara emri davasının görüşülmesine bugün de devam edildi.

Dava, 20 Mayıs'a ertelendi.

Yüksek İdare Mahkemesi Heyeti Başkanı Tanju Öncül, üye Fatma Şenol Bedevi ile üye Bahar Duatepe'nin huzurunda görüşülen duruşmada Kıdemli Savcı Meryem Beşoğlu da hazır bulundu.

Duruşmaya Çalışma Bakanlığı'nı temsilen Müsteşarı Serhat Tahir, İşverenler Sendikası'nı temsilen Cengiz Alp ve işçileri temsilen de Hür-İş Başkanı Ahmet Serdaroğlu da katıldı.

Bugünkü duruşmada Hür-İş'i temsilen Avukat Şefik Aşçıoğulları ilk olarak mahkemeye davaya ilişkin 24 emare sundu, daha sonra da 2 tanık dinletti.

Emarelerin üzerinden tek tek geçilmesini ardından Aşçıoğulları, Hür-İş Başkanı Ahmet Serdaroğlu'nu tanık kürsüsüne çağırdı.

Serdaroğlu, mahkemede verdiği yeminli şahadette, KKTC'nin bir hukuk devleti olduğunu ve devletin de bu yüzden yasalara uyması gerektiğine dikkat çekti.

Devlet yasalara uymadığı için bu davayı açtıklarının altını çizen Serdaroğlu, Çalışma Bakanlığı verilerine göre çalışanların yüzde 52'sinin asgari ücretle çalıştığını ve asgari ücretin yasa dışı bir şekilde belirlenmesinden dolayı çalışanların mağdur olduğunu söyledi.

Serdaroğlu'nun şahadetini bitirmesinin ardından Kıdemli Savcı Meryem Beşoğlu, işçileri temsilen Avukat Şefik Aşçıoğulları ile işverenleri temsilen Avukat Hüsnü Tokatlıoğlu, Ahmet Serdaroğlu'nu istintak etti.

Avukat Şefik Aşçıoğulları'nun bir sorusu üzerine Serdaroğlu, asgari ücretin bir artış olmadığını, enflasyondan kaynaklanan kaybın geri iadesi olduğunu söyledi.

Avukat Hüsnü Tokatlıoğlu'nun bir sorusuna da yanıt veren Serdaroğlu, asgari ücretin hayat pahalılığının altında belirlendiğini söyledi. Bunun üzerine Tokatlıoğlu da, hayat pahalılığı oranının tamamının asgari ücrete yansıtılmasının bir zorunluluk olmadığı iddiasında bulundu.

Serdaroğlu'nun ardından Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Devrim Barçın tanık kürsüsüne çağrıldı.

Devrim Barçın, mahkemeye 27/75 ve 22/82 sayılı asgari ücret yasalarına ilişkin birleştirilmiş genel kurul ham tutanaklarını sundu.

Avukat Hüsnü Tokatlıoğlu'nun bir sorusu üzerine Barçın, asgari ücretin yasalara uygun bir biçimde belirlenmesi gerektiğini vurguladı.

Tanıkların dinlenmesine ardından mahkeme heyeti davayı İddia Makamı ile İşverenler Sendikası'nın tanıklarının dinlenmesi için 20 Mayıs'a, saat 10.30'a tehir etti.


NE OLMUŞTU?

Asgari Ücret Saptama Komisyonu’nun 17 Ocak'ta belirlediği asgari ücrete Hür-İş ve diğer sendikalar itiraz etmişti.

İtirazların değerlendiren komisyon 1 Ocak’tan itibaren geçerli olmasına karar verilen brüt 43 bin 469 TL, net 37 bin 818 TL olan asgari ücreti yeniden oy çokluğuyla kabul ederken, işçi tarafı toplantıdan ayrılmıştı.

Asgari ücrete yapılan yüzde 7.5'lik artışın yasal olmadığını savunan Hür-İş, Yüksek İdare Mahkemesine (YİM) başvurmuş, asgari ücretle ilgili dava süreci 10 Şubat’taki ilk duruşmayla başlamıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar